Prednosti i rizici redovite konzumacije avokada
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
18.5°C
Vrijeme za 28.10.2021.
28.10.2021. Danas
Max. 20°C Min. 10°C
Vrijeme za 29.10.2021.
29.10.2021. Pet
Max. 20°C Min. 10°C
Vrijeme za 30.10.2021.
30.10.2021. Sub
Max. 20°C Min. 10°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,064194
GBP
GBP
8,912486
USD
USD
6,489428
EUR
EUR
7,521247
Prednosti i rizici redovite konzumacije avokada
27.09.2021 | Lifestyle
UVRSTITE GA U PREHRANU

Prednosti i rizici redovite konzumacije avokada

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Avokado može imati velik spektar utjecaja na vaše zdravlje, a neki su poboljšanje probave, smanjenje rizika od depresije i smanjenje mogućnosti oboljenja od raka

Avokado je vrsta bobičastog voća. Za rast mu pogoduju toplija klimatska područja. Obiluje nezasićenim masnim kiselinama i izvor je vitamina i minerala. Ako ga uklopite u raznoliku prehranu, može priuštiti brojne dobrobiti.

 

Bogat nutrijentima

 

Izvor je vitamina C, E, K, i B6, riboflavina, niacina, folata, magnezija, kalija, omega-3 kiselinama i beta karotenom. Sadrži visoke količine zdravih masnoća, koje pospješuju osjećaj sitosti. Zdrave masnoće usporavaju probavu ugljikohidrata, što pomaže stabiliziranju šećera u krvi.

 

Zdrav je za srce

 

U 100 grama avokada nalazi se 76 miligrama beta sitosterola. On pomaže održanju zdrave razine kolesterola u krvi.

 

Dobar je za vid

 

Sadrži fitokemikalije koje se nalaze u tkivu oka. One pomažu formirati antioksidativnu zaštitu od oštećenja oka, osobito od UV zraka. Beta karoten koji sadrži pomaže u sprječavanju makularne degeneracije, najvećeg uzroka gubitka vida za ljude iznad 55 godina.

 

Može pridonijeti sprječavanju osteoporoze

 

Pola avokada pruža 18 posto dnevne potrebe za vitaminom K. Ovaj nutrijent često je zanemaren, a ključan je za zdravlje kostiju. 

 

Neki elementi u avokadu mogu pomoći u sprječavanju oboljenja od raka

 

Studije nisu još u potpunosti ustanovile nedvojbenu vezu između konzumacije avokada i smanjenja rizika od raka, ali zna se da avokado sadrži neke elemente koji mogu djelovati na obranu od nekih vrsta raka. Istraživanja su povezala optimalnu količinu unosa folata sa smanjenim rizikom za bolesti crijeva, želuca, gušterače i raka cerviksa. Fitokemikalije i karotenoidi također se povezuju sa zaštitom od raka ili od njegova širenja kod već oboljelog organizma.

 

Pridonosi zdravlju fetusa

 

Folati su potrebni i za zdravu trudnoću. Adekvatan unos smanjuje rizik spontanog pobačaja i deformacija neuralne cijevi. U trudnoći je potrebno konzumirati minimalno 600 mikrograma folata dnevno. Jedan avokado sadrži oko 160 mikrograma folata. Masne kiseline koje sadrži također  pridonose zdravlju fetusa.

 

Smanjuje rizik od depresije

 

Konzumacijom avokada smanjujemo stvaranje homocisteina, supstance koja kompromitira dobru cirkulaciju i dovod nutrijenata do mozga. Veće količina homocisteina povezuju se s kognitivnim disfunkcijama i depresijom.

 

Poboljšava probavu

 

Bogat vlaknima, avokado sprječava konstipaciju, održava zdravlje probavnog trakta i štiti od nakupljanja toksina u crijevima.

 

Prirodna detoksifikacija

 

Dovoljno vlakana regulira rad crijeva, a to je ključno za oslobađanje štetnih elemenata. Tijelo pomoću toga održava i ravnotežu dobrih bakterija.

 

Može olakšati simptome osteoartritisa

 

Avokado, soja i neke druge biljne prehrambene namirnice sadrže saponin. On se povezuje s ublažavanjem simptoma osteoartritisa koljena ili kuka, ali zasad se svodi na kratkotrajno olakšanje i nije sigurno da ima dugotrajniji utjecaj.

 

Djeluje protuupalno

 

Avokado i avokadovo ulje sadrži supstance koje imaju protubakterijsko djelovanje. Istraživanja govore da ekstrakt sjemena avokada može pomoći tijelu u obrani od infekcija streptokokom ili stafilokokom.

 

Rizici

 

Ključ zdravlja je raznovrsna prehrana, a rizici konzumacije avokada su maleni. Jedan od problema može nastati ako ga konzumirate previše, jer je bogat masnoćama pa može pospješiti debljanje. Bogat je i vitaminom K, koji može ometati djelovanje lijekova za razrjeđivanje krvi, prenosi Index.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji