povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
11.6°C
Vrijeme za 01.12.2020.
01.12.2020. Danas
Max. 5°C Min. 5°C
Vrijeme za 02.12.2020.
02.12.2020. Sri
Max. 11°C Min. 5°C
Vrijeme za 03.12.2020.
03.12.2020. Cet
Max. 12°C Min. 11°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,961662
GBP
GBP
8,426252
USD
USD
6,307897
EUR
EUR
7,549922
Bol oko pupka: Što točno znači i kada biste se trebali ozbiljno zabrinuti?
23.10.2020 | Lifestyle
ZDRAVLJE

Bol oko pupka: Što točno znači i kada biste se trebali ozbiljno zabrinuti?

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Osjećaj boli u trbuhu može imati brojne uzroke, a oni će biti prepoznatljivi na temelju toga gdje je točno ta bol locirana. Tako se mogu pojaviti bolovi oko pupka, bol u donjem dijelu trbuha, bol u želucu ili bol na lijevoj strani trbuha

Bol u trbuhu je među najčešćim uzrocima posjete liječniku. Dijele se na bolove u gornjem i donjem dijelu trbuha te mogu biti vezani uz gastroenterološke probleme, urinarne te genitalne.

Bol oko pupka može se širiti na donji dio trbuha, a ako je dugotrajna i ponavljajuća, može upućivati na neke veće tegobe poput:

  • trovanje hranom
  • bruh
  • upala slijepog crijeva
  • žučno kamenje
  • zatvor
  • Chronova bolest
  • trudnoća

 

Chronova bolest

Ova upalna bolest crijeva može izazva bolove koji kao da se osjećaju iza pupka. Radi se o grčevitoj boli koja se javlja oko pola sata nakon jela. Može se pojaviti i kao oštra probadajuća bol iza pupka.

 

Bruh

Bruh ili pupčana kila pojavljuje se najčešće nakon dizanja teškog tereta. Ova bol oko pupka se osjeća i na dodir, a na mjestu boli vidljivo je ispupčenje te se bol pojačava kad se saginjete ili kašljete. Osim boli simptomi su crvenilo na mjestu boli, zatvor, povišena tjelesna temperatura i povraćanje.

 

Zatvor i problemi s crijevima

Čest uzrok boli u trbuhu može biti loša prehrana. Osjećaj težine i nadutosti nakon jela, čak i mučnine, može se pojaviti samo zbog loše, masne ili nezdrave hrane. Ako osjećate bol u pupku nakon jela, vjerojatno se hrana koju ste pojeli teško probavljuje i potrebno je da općenito unosite više vlakana i zdravije se hranite, piše N1

 

Upala slijepog crijeva

Iako je karakteristična bol za upalu slijepog crijeva desni dio i sredina trbuha, bol se može pojaviti i oko pupka. Simptomi upale slijepog crijeva su i visoka tjelesna temperatura, mučnina i povraćanje, a pojavljuju se brzo nakon što se pojavi bol u trbuhu.

 

Infekcije mokraćnog sustava

Upala bubrega, mokraćovoda ili mjehura može izazvati simptom boli oko pupka. No, bol će ipak biti češća u nižem dijelu trbuha te će se osjećati kao da se bol nalazi u donjem dijelu leđa. Uz bol simptomi upale mokraćnog sustava su i povraćanje, mučnina te visoka tjelesna temperatura uz groznicu.

 

Bol oko pupka u trudnoći

Osjećaj boli u trbuhu za vrijeme trudnoće česta je pojava, pogotovo nakon trećeg tromjesečja, no može biti simptom ozbiljnijih problema ako se pojavi ranije. Bolni osjećaji u donjem dijelu leđa, težina u nogama i slabe neugodnosti su normalni simptomi trudnoće.

No, ako dođe do povraćanja, mučnine, povećanog otkucaja srca i kašnjenja stolice uz bol oko pupka, vrijeme je da se obratite ginekologu. Uzrok je moguća crijevna infekcija, pupčana kila ili upala slijepog crijeva.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji