Liječnici upozoravaju: Što sve trebate znati prije uzimanja ibuprofena?
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
20.6°C
Vrijeme za 28.10.2021.
28.10.2021. Danas
Max. 20°C Min. 10°C
Vrijeme za 29.10.2021.
29.10.2021. Pet
Max. 20°C Min. 10°C
Vrijeme za 30.10.2021.
30.10.2021. Sub
Max. 20°C Min. 10°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,064194
GBP
GBP
8,912486
USD
USD
6,489428
EUR
EUR
7,521247
Liječnici upozoravaju: Što sve trebate znati prije uzimanja ibuprofena?
12.10.2021 | Lifestyle
ZDRAVLJE

Liječnici upozoravaju: Što sve trebate znati prije uzimanja ibuprofena?

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Kao i svaki drugi lijek i ibuprofen ima nuspojave

Ibuprofen je prvi puta postao dostupan 1984. godine kao lijek nježniji i sigurniji od aspirina. Radi se o nesteroidnom antiupalnom lijeku koji se koristiti za ublažavanje boli i snižavanje temperature. “Ibuprofen je siguran ako ga se koristi pravilno, ali dugoročna istalna upotreba može uzrokovati neke zdravstvene probleme”, kaže dr. Kenneth Perry. U nastavkvu pročitajte što liječnici naglašavaju da treba znati prije uzimanja ibuprofena.


Može smanjiti bol i upale

 

Ibuprofen funkcionira tako da inhibira prostaglandin, kemikaliju koja se prirodno nalazi u tijelu i koja je zaslužna za pojavljivanje upala. Ibuprofen je proglašen najsigurnijim nesteroidnim antiupalnim lijekom na tržištu, a nekima je i lakše uzeti njega nego aspirin jer je potrebna manja doza da bi počeo djelovati. Također, manji je rizik od iritacije želuca.


Može povećati rizik od srčanog i moždanog udara

 

“Lijekovi poput ibuprofena imaju upozorenje da mogu uzrokovati veći rizik od ozbiljnjih kardiovaskularnih stanja uzrokovanih ugrušcima poput srčanog ili moždanog udara. Oni koji ove lijekove uzimaju trebali bi uzimati najmanjumogu dozu koja im je dovoljna da ublaži bolove. Također, ako morate ovakve lijekove uzimati dulje od tjedan dana obavezno se konzultirajte sa svojim liječnikom”, kaže dr. Leann Poston.

 

Može uzrokovati glavobolje

 

Ironično, prvi lijek kojem se mnogi od nas okreću upravo zbog glavobolje, može ih uzrokovati ako ga se uzima prečesto. “Rutinsko uzimanje lijekova poput ibuprofena zbog glavobolja može uzrokovati glavobolje jednom kada ih prestanemo uzimati”, kaže dr. Poston.

 

Može podići tlak

 

“Redovito uzimanje ibuprofena može podići krvni tlak”, kaže Poston. Visoki tlak sam po sebi često nema simptoma, ali ako se to stanje ne liječi, a potraje može uzrokovati dugoročne posljedice u vidu kardiovaskularnih bolesti.

 

Može poremetiti funkcioniranje drugih lijekova koje uzimate

 

Ako uzimate bilo kakve druge lijekove ili suplemente uz ibuprofen, razgovarajte s liječnikom. “Ibuprofen reagira s mnogim drugim bezreceptnim lijekovima i suplementima. Kada se to dogodi bilo djelovanje neke aktivne tvari u lijeku može se pojačati, što rezultira nuspojavama. Djelovanje aktivne tvari može se i smanjiti, a u tom slučaju od lijeka ne dobivate ono što bi trebali”, kaže dr. Danielle Plummer.

 

Može izazvati oticanje

 

“Važna nuspojava uzimanja ibuprofena može biti i oticanje nogu ili kompletnog tijela”, kaže dr. Magdalena Cadet. Oticanje je uzrokovano viškom tekućine koja se zadržava u tkivu i radi se o uobičajenoj nuspojavi nesteroidnih antiupalnih lijekova. Obično prolazi čim se takvi lijekovi prestanu uzimati.

 

Može uzrokovati gastrointestinalne probleme

 

“Ako netko uzima ibuprofen redovito, želudac gubi svoju zaštitnu opnu i veći je rizik od ozljeda. S vremenom ovo može rezultirati gastririsom, čirom ili perforacijom što je iznimno bolno, može dovesti do krvarenja koje, pak, može biti opasno po život”, kaže dr. Barry Gorlitsky.

 

Može uzrokovati oštećenje bubrega

 

Nikada ne prekoračujte preporučenu dozu ibupreofena, to može biti opasno. “Ako se ne uzima pravilno, ibuprofen može uzrokovati oštećenje bubrega”, kaže dr. Perry. To oštećenje u nekim slučajevima može biti nereverzibilno i neki ljudi mogli bi doživotno završiti na dijalizi.

 

Može uzrokovati oštećenje jetre

 

“Vaša jetra matbolizira sve što konzumirate. Kronična upotreba ibuprofena može oštetiti stanice jetre. Srećom, jetra se regenerira, ali ako se oštećenja stalno ponavljaju, to može dovesti do ciroze”, kaže dr. Siddharth Tambar.

 

Može povećati rizik od krvarenja

 

“Ibuprofen inhibira ciklooksigenazu, enzim koji je uključen u procese koji kontroliraju krvarenja i hemostazu, odnosno proces koji štiti tijelo od pretjeranog gubitka krvi. Svakodnevna dugoročna upotreba ibuprofena može povećati rizik od nekontroliranog krvarenja”, kaže dr. Monisha Bhanote, piše Eat this.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji