Sedam tipova boli u prsima koje nikada ne biste smjeli ignorirati
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
11.5°C
Vrijeme za 14.04.2021.
14.04.2021. Danas
Max. 13°C Min. 8°C
Vrijeme za 15.04.2021.
15.04.2021. Cet
Max. 15°C Min. 6°C
Vrijeme za 16.04.2021.
16.04.2021. Pet
Max. 16°C Min. 6°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,878948
GBP
GBP
8,762479
USD
USD
6,365948
EUR
EUR
7,571658
Sedam tipova boli u prsima koje nikada ne biste smjeli ignorirati
25.02.2021 | Lifestyle
ZDRAVLJE

Sedam tipova boli u prsima koje nikada ne biste smjeli ignorirati

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Nijednu vrstu bolova u prsima ne treba ignorirati, a evo zbog kakvih bolova biste se apsolutno trebali obratiti liječniku

Kad god liječnici čuju da njihove pacijente boli ili steže u prsima, odmah će zaključiti da je najbolje temeljito provjeriti sve vjerojatne uzroke. 

 

"Važno je da se procijeni bilo kakva bol u prsima kako bi se doista isključili najstrašniji problemi, a onda možemo konkretno otkriti što se događa i što je najbolje napraviti", rekla je Carolyn Kaloostian, specijalistica obiteljske medicine s Keck Medicine na Sveučilištu južne Kalifornije.

 

Zato, nijednu vrstu bolova u prsima ne treba ignorirati, a evo zbog kakvih bolova biste se apsolutno trebali obratiti liječniku:

 

1. Bol koja se pojačava kroz određeno vrijeme ili boli čak i kad se odmarate

 

Prema Nicholasu Leeperu, kardiologu na Stanford Vascular and Endovascular Care, liječnici su zabrinuti kada pacijent izvijesti o bolovima ili stezanju u prsima koji su se pogoršali tijekom posljednjih nekoliko dana ili tjedana. Također biste trebali prijaviti bilo kakvu "bol u mirovanju", odnosno situacije kada imate simptome pritiska u prsima, čak i ako se ne naprežete. To bi mogao biti znak problema sa srcem.

 

Bol koja ukazuje na probleme sa srcem se može pogoršati i kad se bavite nekom aktivnošću, poput postavljanja kreveta, a zatim brzo nestane kad zaustavite aktivnost.

 

2. Osjećaj kao da vam netko sjedi na prsima

 

Nelagoda u prsima može biti posljedica blokade protoka krvi u srce, što može rezultirati anginom ili ishemijom miokarda - zvanom srčani udar. To može biti osjećaj poput napetosti ili težine, gotovo kao da vam netko sjedi na prsima, rekao je Leeper, ili se ponekad može pojaviti kao oštra ili tupa bol ili nelagoda.

 

U nekim slučajevima mogu se pojaviti i drugi simptomi, poput nelagode koja se širi na čeljust ili na lijevu ruku, nedostatak daha, netolerancija na vježbanje, lupanje srca ili vrtoglavica. Kaloostian je naglasio da se srčani napadi mogu dogoditi čak i bez osjećaja neugode u prsima.

 

3. Oštra bol kad udahnete ili legnete na bok

 

Ako se nelagoda pogorša kad duboko udahnete ili legnete na lijevu stranu, to može ukazivati ​​na perikarditis (upala vrećice koja "drži" srce), rekla je Ethel Frese, klinička specijalistica s certifikatom iz kardiovaskularne i plućne fizikalne terapije i glasnogovornica Američkog udruženja za fizikalnu terapiju.

 

Oštru bol ili pritisak mogu uzrokovati i miokarditis (upala srčanog mišića), kardiomiopatija (slabljenje srčanog mišića) i druga ozbiljna srčana stanja.

 

4. Osjećaj boli kada pritisnete prsa

 

Bolovi u prsima također mogu biti uzrokovani oštećenjem ili upalom mišića, zglobova, kostiju ili vezivnog tkiva, rekla je Frese. To može ukazivati ​​na stanja poput ozlijede mišića, frakture rebra ili kostohondritisom, a to je upala hrskavice na mjestu na kojem su vam pričvršćena rebra.

 

5. Intenzivna bol pri dubokom udisaju ili bol u ramenima

 

Problemi s plućima mogu uzrokovati pritisak u prsima ili bol, a ti simptomi su tipično povezani i s vašim disanjem. Nelagoda koja se pogoršava dubokim udisajima može ukazivati ​​na upalu u sluznici pluća, poznatu kao pleuritis, rekla je Frese. Kada se to dogodi, također možete osjetiti bol u ramenu. 

 

Prema Kaloostian, bolovi u prsima ili pritisak mogu se pojaviti i prije napada astme, kada imate upalu pluća ili kada vam ugrušak začepi krvne žile u plućima.

 

6. Osjećaj žarenja u prsima ili blizu njih

 

Problemi s probavnim sustavom mogu stvoriti bolove u prsima koji obično nalikuju osjećaju žarenja, peckanja ili stezanja. Puknuće jednjaka, refluks kiseline ili peptički ulkus (čir koji se razvija na želucu ili tankom crijevu) također mogu uzrokovati ovaj neugodan osjećaj.

 

7. Iznenadna stezanja uz otežano disanje i lupanje srca

 

Bolovi u prsima mogu biti simptom anksioznosti ili se mogu javiti u kontekstu napada panike, gdje mogu biti povezani s otežanim disanjem, lupanjem i znojenjem. Mnogi ljudi koji to prije nisu doživjeli mogu pomisliti da imaju srčani udar jer simptomi mogu biti slični, piše HuffPost.

 

Najvažnija stvar koju morate zapamtiti: Obavijestite svog liječnika o bilo kakvim bolovima u prsima koje osjećate.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji