vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
8.1°C
Vrijeme za 21.01.2020.
21.01.2020. Danas
Max. 12°C Min. 3°C
Vrijeme za 22.01.2020.
22.01.2020. Sri
Max. 11°C Min. 1°C
Vrijeme za 23.01.2020.
23.01.2020. Cet
Max. 14°C Min. 1°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
-0.09%
CHF
CHF
6,923744
-0.27%
GBP
GBP
8,714102
+0.21%
USD
USD
6,710716
-0.08%
EUR
EUR
7,437486
Unos jaja ne povećava rizik od srčane bolesti
26.12.2019 | Lifestyle
ZDRAVLJE

Unos jaja ne povećava rizik od srčane bolesti

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Razumno je jesti jedno jaje dnevno

Prehrana koja je zdrava za srce prirodno sadrži manje kolesterola i može pomoći u smanjenju rizika od srčanih i moždanih udara, kažu istraživači, i dodaju da konzumiranje jednog jajeta dnevno nije povezano s rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Previše kolesterola u krvi doprinosi stvaranju gustih, tvrdih naslaga u arterijama, procesa koji je podloga za većinu srčanih bolesti i moždanih udara.

Smanjivanje kolesterola u prehrani usredotočavanjem na cjelokupnu zdravu hranu za srce koja zamjenjuje zasićene masti polinezasićenim mastima ostaje dobar savjet za održavanje zdrave razine LDL koji zatvara arterije, navodi se u znanstvenom savjetu Američkog udruženja za srce.

"Zasićene masti, koje se uglavnom nalaze u životinjskim proizvodima kao što su meso i mliječne masti pune masnoće, treba zamjeniti polinezasićenim mastima", rekao je John Carson iz "UT Southwestern Medical Center" u Americi.

"Hranu s visokim sadržajem šećera i soli također treba ograničiti", rekao je Carson.

Metaanaliza uključena u savjetodavna ispitivanja uključivala je randomizirano, kontrolirano ispitivanje prehrane intervencijama dizajniranima da dokažu uzrok i posljedicu.

Prema studiji, objavljenoj u časopisu "Circulation", postoji odnos između doze u prehrani i visoke razine LDL-a koji zatvara arterije, a zavisi od doze kada je opseg testiranog kolesterola u prehrani bio veći od uobičajenog koji se unosi.

Ova veza traje nakon prilagođavanja prehrambenoj masti.

Prema savjetima, u ispitivanjima unos jaja nije značajno povezan s rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Prema mišljenju istraživača, razumno je jesti jedno jaje dnevno kao dio zdrave prehrane.

"Uzimajući u obzir odnos između prehrane i kolesterola ne može se zanemariti to da je većina hrane koja doprinosi kolesterolu u prehrani obično bogata zasićenim masnoćama, što je snažno povezano s povećanim rizikom od visoke razine LDL-a", rekao je Carson.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji