Šest razloga zašto trebate češće jesti šljive
lahor
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
24.6°C
Vrijeme za 26.09.2021.
26.09.2021. Danas
Max. 24°C Min. 21°C
Vrijeme za 27.09.2021.
27.09.2021. Pon
Max. 26°C Min. 20°C
Vrijeme za 28.09.2021.
28.09.2021. Uto
Max. 26°C Min. 21°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,915190
GBP
GBP
8,743307
USD
USD
6,381802
EUR
EUR
7,487768
Šest razloga zašto trebate češće jesti šljive
15.09.2021 | Lifestyle
ZDRAVO VOĆE

Šest razloga zašto trebate češće jesti šljive

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Tražite li prirodni izvor raznovrsnih minerala, odgovor je - šljiva! U njoj ima puno kalija i fosfora, a sadrži i željezo, magnezij, kalcij, bakar

Šljive su tako povezane u brojnim studijama sa velikim dobrobitima za zdravlje, a vi vjerojatno ti niste znali, piše Odrinacija, navodeći nekoliko tajnih efekata konzumacije šljiva i nekoliko činjenica koje niste znali a nakon što ih pročitate šljive bi mogle postati vaše omiljeno voće.

 

Za početak dobro je znati da su šljive su bogate vitaminom C, a u značajnim količinama sadrže i vitamine B skupine te vitamine E i K. Često se spominje i obilje vitamina A zato što su šljive bogate beta-karotenom koji se u organizmu po potrebi pretvara u vitamin A. Tražite li prirodni izvor raznovrsnih minerala, odgovor je - šljiva! U njoj ima puno kalija i fosfora, a sadrži i željezo, magnezij, kalcij, bakar...

 

1. ŠLJIVE ŠTITE ZDRAVLJE SRCA

 

Ako vam se prehrana sastoji od voća i povrća, radi antioksidanta koje sadrže mogu pomoći kod snižavanja krvnog tlaka, a suhe šljive će puno pomoći ako vas muči hipertenzija. Prema studijama, konzumacija suhih šljiva je povezana sa snižavanjem krvnog talka i razine lošeg kolesterola. Kako ova dva stanja vode do bolesti srca, kontrola kolesterola će osigurati zdravije srce.

 

2. DJELUJU PROTUUPALNO

 

Šljive su prava riznica antioksidansa koji štite tjelesne stanice od oštećenja (a time i od kancerogenih promjena) te djeluju protuupalno. Neka istraživanja pokazala su da samo jedna šljiva sadrži jednaku količinu antioksidansa kao puna šaka borovnica. Među antioksidansima koji se nalaze u šljivama su biljni pigment antocijanin (daje šljivama crvenu i plavo-ljubičastu boju) te kvercetin i katehin koji pripadaju skupini flavonoida. Katehin je moćan antioksidans kojega u obilju ima i u zelenom čaju.

 

3. POMAŽU PRI KONTROLI ŠEĆERA U KRVI

 

Jedna je studija, objavljena u magazinu Critical Reviews in Food Science and Nutrition, otkrila kako sušene šljive pružaju osjećaj sitosti, što znači da ćete puno manje jesti, a smanjen unos hrane osigurava lakšu kontrolu kilograma, ali isto tako sprečava razvoj pretilosti, dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja. To se možda može objasniti činjenicom da šljive ne uzrokuju povišenje šećera u krvi i inzulina.

 

4. JAČAJU MEMORIJU

 

Antioksidanti nisu jedine dobrobiti šljiva, a prema nedavno objavljenoj studiji, imaju karakteristike koje poboljšavaju pamćenje. Istraživanje je pregledavalo 73 stručna teksta koji otkrivaju da šljive mogu pojačati memoriju. Kako ove studije ne otkivaju radi li se o suhim ili svježim šljivama, potrebno je obaviti još istraživanja. Šljive su pune antocijanina, antioksidanta iz grupe flavonoida koja daje plavi, crveni ili ljubičasti pigment, a upravo je taj sastojak povezan sa memorijom.

 

5. MOGU OJAČATI ZDRAVLJE KOSTIJU

 

Na životinjskim je studijama otkriveno kako konzumacija suhih šljiva može imati pozitivan utjecaj na gustoću kostiju i mogu zaustaviti propadanje koštane mase. Ovo je posebno važno kako starimo jer se gustoća kostiju tada smanjuje i postoji veliki rizik da će doći do osteoporoze.

 

6. ŠLJIVE MOGU POMOĆI KOD ZATVORA

 

Ovo i nije takvo iznenađenje, ali je i dalje važno za napomenuti. U ovom slučaju nije važno kakve šljive odaberete, ali čini se da suhe šljive imaju malo više vlakana pa mogu i brže pomoći.

 

KAKO ODABRATI ŠLJIVE I KAKO IH ČUVATI?

 

Birajte šljive s peteljkama, čvrste i neoštećene, lagano mekane na pritisak (ali ne jako mekane!).

 

Na sobnoj temperaturi držite onoliko zrelih šljiva koliko ih možete pojesti u danu, a ostale spremite u hladnjak. Stavite ih u papirnatu ili plastičnu vrećicu, tako mogu u hladnjaku izdržati nekoliko dana. Šljive koje ste čuvali u hladnjaku bit će sočne i slatke ako ih ostavite na sobnoj temperaturi prije konzumacije. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji