Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,922160
GBP
GBP
8,280305
USD
USD
6,341193
EUR
EUR
7,457243
Protiv visokog tlaka možete se boriti – plesanjem!
07.07.2020 | Lifestyle
ZNATE LI?

Protiv visokog tlaka možete se boriti – plesanjem!

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Visoki krvni tlak ili hipertenzija svjetski je vodeći uzrok smrtnosti

Hodanje, jogging, plivanje i plesanje spadaju u aerobne vježbe ili aktivnosti koje najviše utječu na smanjenje visokog krvnog tlaka, broj 1 ubojice u svijetu.

 

Visoki krvni tlak ili hipertenzija svjetski je vodeći uzrok smrtnosti: prema HZJZ -u, hipertenzija je direktan uzrok 18 posto svih smrti u svijetu, a već je godinama i glavni uzrok smrtnosti u Hrvatskoj. U svijetu od hipertenzije godišnje umire oko 9,4 milijuna ljudi, što znači da povišeni krvni tlak imaju četiri od deset odraslih starijih od 25 godina.

 

Davno je dokazano da se rizik od visokog krvnog tlaka adekvatnom prehranom i vježbanjem može znatno smanjiti, a Express piše da šanse za hipertenziju možemo smanjiti i – jednostavnim plesanjem kod kuće, prenosi Večernji.

 

Visoki krvni tlak naime krvnim žilama i vitalnim organima stvara dodatni stres, što može dovesti do moždanog ili srčanog udara.

 

Glavni uzroci su mu nezdrava prehrana, nedovoljno vježbanja i pretilost, a prema podacima dobrotvorne britanske organizacije Blood Pressure UK, upravo je ples idealna aktivnost za snižavanje krvnog tlaka. Ta aerobna aktivnost naime uključuje ritmičke vježbe brojnih mišića cijelog tijela.

 

Ples osobito, kažu iz organizacije, štiti srce i krvne žile.

 

Osim plesa, tlak snižavaju i druge vrste aerobnih aktivnost kao npr. jogging ili brzo hodanje i plivanje.

 

– Različite vrste aktivnosti imaju različite učinke na tijelo, a oni s visokim krvnim tlakom trebali bi se usredotočiti na aerobne aktivnosti koje će pomoći rasteretiti srce i krvne žile – kažu iz Blood Pressure UK i objašnjavaju:

 

– Aerobne aktivnosti su ponavljajuća ritmička kretanja (vježbe) u kojima se koriste skupine velikih mišića poput mišića nogu, ruku i ramena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji