Zašto jaja nikad ne biste trebali prati prije kuhanja?
umjeren vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
2.5°C
Vrijeme za 21.01.2022.
21.01.2022. Danas
Max. 1°C Min. 1°C
Vrijeme za 22.01.2022.
22.01.2022. Sub
Max. 5°C Min. -2°C
Vrijeme za 23.01.2022.
23.01.2022. Ned
Max. 6°C Min. -4°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,274484
GBP
GBP
9,001489
USD
USD
6,634807
EUR
EUR
7,522544
Zašto jaja nikad ne biste trebali prati prije kuhanja?
08.12.2021 | Lifestyle
ZNATE LI?

Zašto jaja nikad ne biste trebali prati prije kuhanja?

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Određene namirnice ne biste trebali prati prije spremanja jela, a jaja su jedna od tih namirnica

Američko ministarstvo poljoprivrede navodi da postoje određene smjernice prema kojima bi jaja koja su komercijalno proizvedena trebalo oprati prije pripreme jela.

 

No, tako se uklanja prirodna zaštitna prevlaka – kožica, s površine jajeta. Nakon što se jaje opere, na površinu jajeta nanosi se sloj jestivog mineralnog ulja kako bi se spriječilo da bilo kakve bakterije prodru u njega i tako kontaminiraju jaje.

 

Ipak, nutricionisti i ministarstvo poljoprivrede navode da nije potrebno prati jaja prije pripreme jela jer to može zapravo povećati količinu bakterija.

 

“Ako operete jaje prije nego što ga skuhate, zbog porozne ljuske voda može pogurati bakterije u unutrašnjost jajeta”, upozorava Amy Leigh Mercree.

 

Ona ističe da se to posebno događa ako jaja ispirete hladnom vodom. Mercree navodi da postoji mogućnost da se bakterije stvore na površini jajeta, ali to bi se moglo pogoršati pranjem.

 

“Budući da je ljuska porozna, bakterije možete gurnuti kroz površinu u unutrašnjost jajeta”, navodi. To predstavlja daleko veći rizik od kontaminacije, piše RD.

 

Iako ističe da jaja ne treba prati, Mercree navodi da ako to radite, onda ih perite toplom vodom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji