Savršen za svaku priliku: Umak od sušenih gljiva
potpuno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
15.4°C
Vrijeme za 25.03.2025.
25.03.2025. Danas
Max. 15°C Min. 14°C
Vrijeme za 26.03.2025.
26.03.2025. Sri
Max. 14°C Min. 12°C
Vrijeme za 27.03.2025.
27.03.2025. Cet
Max. 14°C Min. 10°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
0,954400
GBP
GBP
0,836630
USD
USD
1,082400
Savršen za svaku priliku: Umak od sušenih gljiva
19.02.2025 | Pjatance
RECEPT DANA

Savršen za svaku priliku: Umak od sušenih gljiva

Autor: Libero Portal
Foto:
Ako volite bogate, kremaste umake i mirisne note suhih gljiva, ovo je recept koji morate isprobati!

SASTOJCI:

 

Suhe gljive 

 

Maslo

 

Maslinovo ulje

 

1 dl bijelog vina

 

1 dl vrhnja 

 

Povrtna kocka

 

Limunska trava

 

Petrusin

 

Luk, česan

 

Sol, papar

 

Crvena paprika 

 

POSTUPAK: 

 

U pola litre vode zakuhati dvije povrtne kocke za juhu te tako pripremiti temeljac s kojim ćemo podlijevati umak. 

 

Suhe gljive pokišati u čistu vodu najmanje sat vremena prije kuhanja. Od već pokišanih gljiva odvojiti manju količini te ih narezati na manje komade. Na maslinovom ulju zažutit glavicu luka, česan i sitno narezane gljive. Kada sve požuti podliti s bijelim vinom i začiniti crvenom slatkom paprikom. Kada ispari alkohol dodati ostatak gljiva te podlijevati s već pripremljenim temeljcem. Kuhati na laganoj vatri. Kada sve omekša i postane kremasto začiniti s malo soli i papra i limunske trave. Pred kraj dodati vrhnje za kuhanje i malo petrusina. Poslužiti uz prilog po želji.

 

U Pjatancama smo poslužili uz puru s mascarponeom, a kako smo je pripremili gledajte u subotu od 20 sati.

 

Dobar tek!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji