Ako volite bogate, kremaste umake i mirisne note suhih gljiva, ovo je recept koji morate isprobati!
SASTOJCI:
Suhe gljive
Maslo
Maslinovo ulje
1 dl bijelog vina
1 dl vrhnja
Povrtna kocka
Limunska trava
Petrusin
Luk, česan
Sol, papar
Crvena paprika
POSTUPAK:
U pola litre vode zakuhati dvije povrtne kocke za juhu te tako pripremiti temeljac s kojim ćemo podlijevati umak.
Suhe gljive pokišati u čistu vodu najmanje sat vremena prije kuhanja. Od već pokišanih gljiva odvojiti manju količini te ih narezati na manje komade. Na maslinovom ulju zažutit glavicu luka, česan i sitno narezane gljive. Kada sve požuti podliti s bijelim vinom i začiniti crvenom slatkom paprikom. Kada ispari alkohol dodati ostatak gljiva te podlijevati s već pripremljenim temeljcem. Kuhati na laganoj vatri. Kada sve omekša i postane kremasto začiniti s malo soli i papra i limunske trave. Pred kraj dodati vrhnje za kuhanje i malo petrusina. Poslužiti uz prilog po želji.
U Pjatancama smo poslužili uz puru s mascarponeom, a kako smo je pripremili gledajte u subotu od 20 sati.