U novim Pjatancama za vikend spravljamo blagdanske medenjake, evo kako!
potpuno oblačno, jak vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
14.5°C
Vrijeme za 23.02.2024.
23.02.2024. Danas
Max. 15°C Min. 14°C
Vrijeme za 24.02.2024.
24.02.2024. Sub
Max. 14°C Min. 12°C
Vrijeme za 25.02.2024.
25.02.2024. Ned
Max. 13°C Min. 12°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,953500
GBP
GBP
0,856250
USD
USD
1,084400
U novim Pjatancama za vikend spravljamo blagdanske medenjake, evo kako!
21.12.2023 | Pjatance
RECEPT TJEDNA

U novim Pjatancama za vikend spravljamo blagdanske medenjake, evo kako!

Autor: Libero Portal
Foto: LTV
Popularnu emisiju Libertas televizije Pjatance u kojoj kuha naša Katija Guljelmović gledajte u subotu 23. prosinca u 20 sati, a evo što ćemo spravljati!

Video

15 dag masla

 

15 dag meda

 

35 dag glatkog brašna

 

10 dag mljevenih oraha (ako ih ne volite ili ste alergični na orahe, slobodno ih izbacite)

 

2 manja ili 1 veliko jaje

 

1 čajna žličica sode bikarbone

 

začini po želji (cimet, klinčić, đumbir…)

 

Stavite brašno u veću zdjelu, dodajte sodu i orahe pa dobro promiješajte. Ako ćete koristiti začine, dodajte i njih u brašno u ovoj fazi pripreme. Maslo narezano na tanje listiće stavite u brašno pa ga smrvite prstima.

 

U smjesu brašna i masla ubacite prethodno razmućeno jaje i opet malo promiješajte. Dodajte med u smjesu pa rukama umijesite tijesto koje potom zamotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na sat vremena.

 

Nakon hlađenja izvadite tijesto. Žlicom željene veličine zagrabite smjesu pa je rukama oblikujte u kuglicu. Ako želite velike medenjake, koristite veliku žlicu, a manju odaberite ako želite malene medenjake. Slažite medenjake u posudu za pečenje koju ste obložili masnim papirom. Ostavite prostora između njih jer će se tijekom pečenja napuhnuti zahvaljujući sodi bikarboni.

 

Pecite ih u špaheru zagrijanom na 180 Celzijevih stupnjeva 10 minuta ili dok ne primijetite da je rub na dnu medenjaka tamno smeđe boje. Ne brinite ako su na vrhu malo mekani, stisnut će se nakon pečenja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji