Stonski makaruli, tradicionalna slastica dubrovačkog kraja, osvaja spojem makarula, orašastih plodova i mirisnih začina. Evo kako je pripremiti!
Za tijesto:
400 g brašna
0.5 dl ulja
1 jaje
100 ml mlake vode
Prstohvat soli
Nadjev:
400 g makarula (tjestenina Ziti)
300 g cukara
2 vanilin cukara
300 g mjendula
200 g oraha
2 ožice tamne čokolade u prahu
Korica jednog limuna
2 ožice ruma
1 ožica cimeta
150 g masla
8 jaja
Na samom početku skuhajte makarule te ih ohladite da ostanu mlaki. Potom od sastojaka za tijesto zamijesite glatko tijesto kojeg zamotate u prozirnu foliju i ostavite pola sata da odmori.
U jednu veću zdjelu stavite mljevene orahe, mjendule, čokoladu u prahu, cukar, vanilin cukar, koricu limuna i rum. Sve dobro pomiješajte.
Uzmite kalup za torte promjera od 26 do 30 cm i namažite rubove maslom, a dno obložite papirom za pečenje. Tijesto razvaljajte u krug debljine malo više od kora za štrudel pa ga prebacite u kalup za torte i obložite da bude preko cijelog dna i preko rubova (mora visiti preko rubova otprilike 10 cm). Jaja izbatite da ne budu previše pjenasta. Maslo izrežite na tanke fetice. Na tijesto stavite malo nadjeva, pa red makarula pa listiće masla, pa dvije tri kačice izbačenih jaja. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke (imate za cca tri sloja). Na kraju sve zatvorite tijestom i pritisnite rukom da se "sljubi". Na vrh dodajte još par fetica masla.
Pecite 40 do 50 minuta na 180 C. Ohladite izvadite na pjat za posluživanje, pospite cukarom u prahu i uživajte. Dobar tek.