Stonski makaruli
potpuno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
15.2°C
Vrijeme za 25.03.2025.
25.03.2025. Danas
Max. 15°C Min. 14°C
Vrijeme za 26.03.2025.
26.03.2025. Sri
Max. 14°C Min. 12°C
Vrijeme za 27.03.2025.
27.03.2025. Cet
Max. 14°C Min. 10°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
0,954400
GBP
GBP
0,836630
USD
USD
1,082400
Stonski makaruli
06.03.2025 | Pjatance
RIČETA TJEDNA

Stonski makaruli

Autor: Libero Portal
Foto:
Stonski makaruli, tradicionalna slastica dubrovačkog kraja, osvaja spojem makarula, orašastih plodova i mirisnih začina. Evo kako je pripremiti!

Za tijesto:

 

400 g brašna

 

0.5 dl ulja

 

1 jaje

 

100 ml mlake vode

 

Prstohvat soli

 

 

Nadjev:

 

400 g makarula (tjestenina Ziti)

 

300 g cukara

 

2 vanilin cukara

 

300 g mjendula

 

200 g oraha

 

2 ožice tamne čokolade u prahu

 

Korica jednog limuna

 

2 ožice ruma 

 

1 ožica cimeta

 

150 g masla 

 

8 jaja

 

 

Na samom početku skuhajte makarule te ih ohladite da ostanu mlaki. Potom od sastojaka za tijesto zamijesite glatko tijesto kojeg zamotate u prozirnu foliju i ostavite pola sata da odmori.

 

U jednu veću zdjelu stavite mljevene orahe, mjendule, čokoladu u prahu, cukar, vanilin cukar, koricu limuna i rum. Sve dobro pomiješajte.

 

Uzmite kalup za torte promjera od 26 do 30 cm i namažite rubove maslom, a dno obložite papirom za pečenje. Tijesto razvaljajte u krug debljine malo više od kora za štrudel pa ga prebacite u kalup za torte i obložite da bude preko cijelog dna i preko rubova  (mora visiti preko rubova otprilike 10 cm). Jaja izbatite da ne budu previše pjenasta. Maslo izrežite na tanke fetice. Na tijesto stavite malo nadjeva, pa red makarula pa listiće masla, pa dvije tri kačice izbačenih jaja. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke (imate za cca tri sloja). Na kraju sve zatvorite tijestom i pritisnite rukom da se "sljubi". Na vrh dodajte još par fetica masla.

 

Pecite 40 do 50 minuta na 180 C. Ohladite izvadite na pjat za posluživanje, pospite cukarom u prahu i uživajte. Dobar tek.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji