Torta od limuna i maka
potpuno oblačno, jak vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
13.5°C
Vrijeme za 23.03.2025.
23.03.2025. Danas
Max. 16°C Min. 12°C
Vrijeme za 24.03.2025.
24.03.2025. Pon
Max. 17°C Min. 15°C
Vrijeme za 25.03.2025.
25.03.2025. Uto
Max. 16°C Min. 14°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,954700
GBP
GBP
0,837650
USD
USD
1,082700
Torta od limuna i maka
21.11.2024 | Pjatance
RIČETA TJEDNA

Torta od limuna i maka

Autor: Libero Portal
Foto: Libero Portal
Isprobajte ovaj jednostavan i ukusan recept za desert koji će zasigurno oduševiti vašu obitelj i prijatelje

Sastojci:

 

Biskvit:

 

4 bjelanjka

1⁄3 žličice soli

140g masla

140g šećera

10g vanilin šećera

4 žumanjka

sok jednog limuna

200g mljevenog maka

 

Priprema:

 

U jednoj zdjeli umiksajte bjelanjke i sol u čvrst snijeg, u kojeg postepeno dodajete polovicu šećera. U drugoj zdjeli koja mora biti veća u lijepu glatku smjesu umutite  žumanjke, maslac, drugu polovicu šećera, vanilin šećer i limunov sok. Dodajte potom naizmjenično snijeg od bjelanjaka i mak, umiješajte lagano špatulom i spremno je za pečenje.  Kalup promjera 18cm obložite papirom za pečenje, ulijte smjesu i ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C, na cca 40 minuta. pa čačkalicom provjerite je li gotovo. Kada je gotov neka se biskvit potpuno ohladi. 

 

Curd od limuna

 

Sastojci:

 

3 veća limuna, sok i korica

150g šećera

75g masla

3 jaja

 

Curd je najbolje pripremiti večer prije kako bi se dobro ohladio u frižideru. Sok, koricu, šećer i maslac stavite kuhati na pari, na vatru srednje jačine. Povremeno promiješajte, a kada se maslac otopi, umiješajte i jaja koja ste prethodno izmiksali. Kuhajte na pari uz konstantno miješanje, otprilike 10 minuta.

 

Krema

 

Sastojci:

 

400ml vrhnja za šlag

250g mascarponea

250g bijele čokolade

 

Čokoladu je potrebno otopiti. Vrhnje umiksati u čvrst i stabilan šlag u kojeg umiješamo krem sir i čokoladu. Miješati špatulom. Sada je potrebno složiti tortu. Biskvit prerezati na dva dijela.  Prvi dio staviti na podlogu po želji. Kremom napraviti rub na samom kraju. a u sredinu staviti kurd od limuna poviše kojeg dodate još kreme i ravnomjerno rasporedite. Postavite drugi biskvit i ponovite prethodne korake još jednom. Slijedi sloj curda i dekoracija po želji. Tortu prije serviranja dobro ohladiti u frižideru. Uživajte. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji