Miris domaće kuhinje i okusi djetinjstva najbolje se opisuju kroz jedno jelo – punjene paprike... Sočne, aromatične i uvijek rado viđene na stolu, ovo tradicionalno jelo spaja jednostavne sastojke u savršen zalogaj koji grije i tijelo i dušu
Sastojci:
- 5 - 7 paprika (zelene)
- 500 g mljevenog mesa (junetina, svinjetina)
- Panceta
- Luk, česan
- Petrusin
- Sol, papar
- Mljevena slatka paprika
- 3 dl pelate
- riža
- maslinovo ulje
Priprema:
Paprike pripremiti za punjenje, očistiti od pica i dobro oprati. Luk i petrusin narezati na sitno i umiješati u meso te dobro začiniti mljevenom slatkom paprikom, paprom i soli. Smjesu potom ostaviti pola sata da odmori pa istom napuniti paprike koje poredamo u teću u koju dodamo pancetu narezanu na komade. Pripremiti zapršku tako da sitno narezani česan stavimo na vruće maslinovo ulje i kratko prigamo prije nego dodamo veliku ožicu brašna, 1 dl mlake vode i malo pelate. Sve skupa kratko prigati te uliti u teću s paprikama. Doliti ostatak pelate i dovoljno tople vode da paprike poplimaju. Kuhati 45-50 minuta na umjerenoj vatri. Poslužiti s pireom.