pretežno vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
25.1°C
Vrijeme za 14.07.2020.
14.07.2020. Danas
Max. 25°C Min. 20°C
Vrijeme za 15.07.2020.
15.07.2020. Sri
Max. 26°C Min. 18°C
Vrijeme za 16.07.2020.
16.07.2020. Cet
Max. 25°C Min. 21°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,061690
GBP
GBP
8,382808
USD
USD
6,651142
EUR
EUR
7,527762
Plenković: Ovo je prvi put u mom mandatu da je uhićen netko na dužnosti
31.05.2020 | Politika
BORBA PROTIV KORUPCIJE

Plenković: Ovo je prvi put u mom mandatu da je uhićen netko na dužnosti

Autor: Libero Portal
Foto: Željko Tutnjević/Libero portal
Smatra i da je predsjedanje počelo izvrsno i da su u prvom mjesecu ostvarili temeljni cilj uređeni Brexit

Premijer Andrej Plenković danas je novinarima rekao da je Hrvatska u predsjedanju Europskom unijom izvukla maksimum s obzirom na pandemiju, a komentirao je i aktualnu situaciju te potez predsjednika Zorana Milanovića povodom Dana državnosti.

 

"Ovo je prvi put u mandatu ove vlade da je netko uhićen, a da je bio na dužnosti"

 

"Ovo je prvi put u mandatu ove vlade da je netko uhićen, a da je bio na nekoj dužnosti. Sve drugo su primjeri sukobi interesa, a to su bile indicije i sumnje. Osim jednog ministra koji je sad u procesu zbog nečega što se dogodilo puno prije nego što je postao ministar, nema niti jednog primjera koji bi imao veze s ovim", rekao je Andrej Plenković novinarima upitan o slučajevima uhićenja u Hrvatskim šumama, a prenosi N1.

 

Predsjedanje EU

 

Komentirajući uspješnost Hrvatske u predsjedanju Europskom unijom, Plenković je istaknuo postignuća Vlade naglasivši da je pandemija itekako utjecala i na njihove poteze i na daljnji tijek predsjedanja. Smatra da je predsjedanje počelo izvrsno i da su u prvom mjesecu ostvarili temeljni cilj - uređeni Brexit. Nabrojao je i niz sastanaka koje je organizirala Hrvatska i potom napomenuo:

 

"Na hrvatsku inicijativu promijenjene su odluke koje su blokirale tri utjecajne države članice kad je riječ o pregovorima sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Održan je zajednički sastanak na vrhu, držali smo nebrojene sastanke na temu covida-19, turizma, zdravstva, financija... Kad se sve zbroji, ostvarili smo puno toga. Izvukli smo maksimum s obzirom na pandemiju."

 

Uhićenja

 

Dodao je još jednom, komentirajući uhićenja u Hrvatskim šumama, da je svaki trenutak dobar za borbu protiv korupcije:

 

"DORH i policija su samostalna tijela i ako imaju saznanja da postoje kaznena djela, oni moraju postupati, to je ključ neovisnog djelovanja tijela. Uvijek je dobar trenutak za borbu protiv korupcije, nitko ne smije imati saznanja o takvim akcijama niti imati uplive u njih."

 

Dan državnosti

 

 

Upitan o potezu predsjednika Zorana Milanovića koji nije sudjelovao u proslavi Dana državnosti na Trgu svetog Marka s ostatkom državnog vrha, Plenković je rekao:

 

"Što se tiče njegovog bojkota, mislim da je to ispod razine institucije predsjednika Hrvatske. 2001. je vlada Ivice Račana promijenila datum Dana državnosti koji je postojao od '91. i obilježavao se svečano. Promjena datuma dovela je do toga da se ključne državne blagdane počelo banalizirati. Smisao Dana državnosti je da cijeli narod shvati ključne trenutke svoje povijesti, kad je krenuo trenutak konstituiranja višestranačkog sabora. HDZ je uvijek poštovao 25. lipnja, a ovo što je on učinio jučer nije respekt prema državi, i tu je razlika između onih koji su uključivi i onih koji su isključivi. To je glavna poruka."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji