Šuica za lošu procijepljenost krivi Jugoslaviju: “Hrvati ne vjeruju znanosti”
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
16.2°C
Vrijeme za 28.10.2021.
28.10.2021. Danas
Max. 20°C Min. 10°C
Vrijeme za 29.10.2021.
29.10.2021. Pet
Max. 20°C Min. 10°C
Vrijeme za 30.10.2021.
30.10.2021. Sub
Max. 20°C Min. 10°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,064194
GBP
GBP
8,912486
USD
USD
6,489428
EUR
EUR
7,521247
Šuica za lošu procijepljenost krivi Jugoslaviju: “Hrvati ne vjeruju znanosti”
03.10.2021 | Politika
COVID-19

Šuica za lošu procijepljenost krivi Jugoslaviju: “Hrvati ne vjeruju znanosti”

Autor: Libero Portal
Foto: Hrvoje Curić
"Kako objasniti da u zemlji poput Belgije, koja je decentralizirana, fragmentirana, imate oko 80% cijepljenih?"

Za tri tjedna u Strasbourgu počinje plenarno zasjedanje Konferencije o budućnosti Europe. Čitavu stvar vodi potpredsjednica Europske komisije za demografiju Dubravka Šuica s kojom je ovoga tjedna u Savudriji za Točku na tjedan razgovarao reporter N1 Televizije.

 

Komentirajući budućnost Europske unije nakon pandemije je rekla:

 

“Možda je na početku pandemije bilo malih nesnalaženja, dijelom smo odgovorni, dijelom nismo, ali mislim da se jako dobro nosimo s krizom, mislim na Europsku komisiju. Osim što smo otkrili lijek i financirali cjepivo, pomogli smo i europskom gospodarstvu. Bez SURE programa i nekih drugih mnoga radna mjesta diljem EU bila bi ugašena, ali ne samo radna mjesta nego mala i srednja poduzeća. EU je to shvatila, olabavila procedure, to je dokaz da je biti u EU velika razlika, nego biti sam, izvan EU.”

 

Kriv je, kaže, bivši sustav

 

Na pitanje kako objašnjava činjenicu da u Hrvatskoj cijepljenost nije zadovoljavajuća, Šuica je okrivila bivši centralistički sustav odnosno Jugoslaviju.

 

“Često se pitam o tome, loše je da je samo 50% odraslih osoba cijepljeno. Sociološki bi se to moglo objasniti. Riskirat ću i objasniti s obzirom na to da smo izašli iz sustava kad su se odluke donosile centralno, naši ljudi ne vole takve centralističke preporuke, a ne žele vjerovati znanosti. Kako objasniti da u zemlji poput Belgije, koja je decentralizirana, fragmentirana, imate oko 80% cijepljenih? Zato mislim da u Hrvatskoj postoji otpor koji mi je teško objasniti osim ovim sociološkim, psihološkim problemom", rekla je.

 

Ipak, smatra da je vlada napravila sve.

 

“Mislim da je vlada napravila i radi dobar posao. Sad predstavljam svih 27 zemalja i ne miješam se u unutarnje poslove, ali koliko pratim, mislim da vlada radi dobar posao, a koji je razlog da građani apstiniraju, možda treba pribrojati broj onih koji su preboljeli, pa je broj imunih vjerojatno veći", kazala je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji