povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
11.6°C
Vrijeme za 01.12.2020.
01.12.2020. Danas
Max. 5°C Min. 5°C
Vrijeme za 02.12.2020.
02.12.2020. Sri
Max. 11°C Min. 5°C
Vrijeme za 03.12.2020.
03.12.2020. Cet
Max. 12°C Min. 11°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,961662
GBP
GBP
8,426252
USD
USD
6,307897
EUR
EUR
7,549922
Tomislav Sokol: Do sada je u EU uvezeno 23 milijuna neispravnih maski
17.11.2020 | Politika
COVID-19

Tomislav Sokol: Do sada je u EU uvezeno 23 milijuna neispravnih maski

Autor: Libero Portal
Foto: EPP
Označene su neispravnima uglavnom zbog nedovoljnog kapaciteta filtriranja ili nepravilnih prilagodbi maski na lice te izostanka certificiranja koje zahtijevaju relevantna europska tijela

Povjerenik za pravosuđe Didier Reynders, u ime Europske komisije jučer je izvijestio zastupnika Tomislava Sokola da su prijavljene mjere u sustavu Safety Gate/RAPEX - sustava brzog uzbunjivanja za opasne neprehrambene proizvode - koje se odnose na zaštitne maske sredinom rujna 2020. obuhvaćale oko 23 milijuna artikala, odnosno da je 23 milijuna maski označeno neispravnima. Kao član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO), doc. dr. sc. Tomislav Sokol početkom ljeta je žurno uputio zahtjev Europskoj komisiji za ocjenu stanja, upozorivši je da je u Europskoj uniji identificirano više od 7 milijuna neispravnih maski koje se koriste kao zaštitna oprema u borbi protiv bolesti COVID-19.

 

O identificiranju neispravnih maski izvijestilo je čak 15 država članica. Tih 23 milijuna maski označene su neispravnima uglavnom zbog nedovoljnog kapaciteta filtriranja ili nepravilnih prilagodbi maski na lice te izostanka certificiranja koje zahtijevaju relevantna europska tijela.

 

Od 121 zaprimljene prijave, 104 su se odnosile na maske proizvedene u Narodnoj Republici Kini, dvije na maske proizvedene u Meksiku, po jedna na maske iz Danske, Turske, Ukrajine i Vijetnama, a u 11 slučajeva podrijetlo nije prijavljeno ili nije bilo poznato, ističe Sokol te apelira na potrošače da se prije nabavke maski uvjere da one odgovaraju sigurnosnim standardima: Potrošači mogu provjeriti imaju li zaštitne maske, obuhvaćene Uredbom o osobnoj zaštitnoj opremi, dakle zaštitne maske FFP, oznaku CE i četveroznamenkasti broj prijavljenog tijela koje je provelo ocjenjivanje sukladnosti. Taj se broj može usporediti s popisom nadležnih prijavljenih tijela u bazi podataka Europske komisije koja je dostupna na internetu. Izostanak bilo koja od ta dva elementa na maskama pokazatelj je nesukladnosti, upozorava Sokol.

 

Dodajmo ovome da je Europski parlament nedavno usvojio i Izvješće o sigurnosti proizvoda na jedinstvenom tržištu čija je svrha bila upravo da se uvede pravilo po kojem za zaštitu potrošača od nesigurnih proizvoda nikakvu razliku ne bi smjela imati činjenica je li neki proizvod kupljen na internetu ili izvan njega.

 

U Izvješću smo se zauzeli za jačanje postojećih carinskih kapaciteta na vanjskim granicama Europske unije. Naime, to bi pomoglo da se neispravna roba detektira već na vanjskim granicama Unije. Pored toga potrebno je uspostaviti i kontinuiranu suradnju Europske unije s tijelima trećih država kako bi se olakšala razmjena informacija o nesigurnim proizvodima. Možda najbitnije što smo utvrdili je da bi internetske trgovine morale preuzeti veću odgovornost, a to znači da će morati proaktivno prepoznavati nesigurne proizvode koje nude na svojim stranicama. Uz to, internetske trgovine morat će obavijestiti potrošače ako se naknadno, nakon kupnje, utvrdi da je proizvod nesiguran. Ovo je iznimno bitno jer nam podaci govore da je na internetu 2018. kupovalo čak 69% korisnika interneta - zaključuje Sokol.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji