umjereno jak vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
19.4°C
Vrijeme za 24.05.2020.
24.05.2020. Danas
Max. 18°C Min. 18°C
Vrijeme za 25.05.2020.
25.05.2020. Pon
Max. 24°C Min. 16°C
Vrijeme za 26.05.2020.
26.05.2020. Uto
Max. 22°C Min. 16°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,149417
GBP
GBP
8,462819
USD
USD
6,954433
EUR
EUR
7,573377
19.09.2019 | Politika
DUBROVAČKI HNS TVRDI:

"Koncert Toma Jonesa najavljen kao poklon građanima, bio je poklon građana gradonačelniku!"

Autor: Libero Portal
Foto: LTV
HNS proziva gradonačelnika za netransparentno trošenje proračunskih sredstava

"Dubrovački HNS poziva gradonačelnika da preuzme odgovornost za netransparentno trošenje proračunskih sredstava u iznosu od više od 2 milijuna i 200 tisuća kuna. Cijela priča se veže uz koncert Toma Jonesa i počinje već u prvom tjednu 7. mjeseca nakon koncerta. Mi smo krenuli s upitima gradonačelniku i gradskim službama vezano uz odluke o trošenju tih sredstava i održavanju tog koncerta koji naravno nije sporan i koji je trebao biti poklon našim građanima, a na kraju je taj koncert postao poklon građana gradonačelniku i tzv. gradskoj eliti. Do dana današnjeg mi nismo dobili cjeloviti odgovor od grada, posebno ne na dio koji se odnosi na odluku i dokument kojim je donesena odluka o trošenju tih sredstava već smo u posjedu dokumenata zaprimljenih od Dubrovačkih ljetnih igara. Znači, tu imamo račune, odluke, ugovore i plaćanja koja su izvršena za taj koncert za koji grad svojim dopisom priznaje i kaže da su odlučili financirati u cijelosti", kazala je Nataša Gabričević, predsjednica dubrovačkog HNS-a na današnjoj konferenciji za medije. 

 

Miho Obradović objasnio je kronologiju kako su došli do navedenih dokumenata.

 

"Odmah nakon koncerta ja osobno sam imao dva ili tri upita građana koji su pokušali kupiti karte. Znam i neke koji su čak kupili kartu, a nisu mogli ući pa nas je to potaknulo da vidimo što se događa. Odmah nakon toga sam poslao prvi dopis gradu gdje smo tražili koliki je ukupan trošak koncerta, tko je financirao taj trošak, koliki je prihod od karata i koliki je broj podijeljenih karata gratis. Grad se, kao i inače kad je neki problem, skrivao, ponovili smo opet upit krajem sedmog i početkom osmog mjeseca, pa ponovno 13. rujna, znači, tri mjeseca naša prepiska traje. Na kraju smo upit uputili i Ljetnim igrama. Milijun i 700 tisuća kuna je koštao izvođač - to je bio odgovor grada na upit koliki je trošak koncerta, što je izbjegavanje odgovra jer mi tražimo ukupan trošak", kazao je Miho Obradović.

 

Navodi kako u toj odluci stoji da je Grad Dubrovnik povodom 70. obljetnice Dubrovačkih ljetnih igara odlučio u potpunosti financirati koncert Toma Jonesa. 

 

"Ako je Grad odnosno gradonačelnik odlučio financirati koncert u iznosu od 2 milijuna i 200 tisuća kuna, a znamo da odluke od preko milijun kuna moraju ići na gradsko vijeće, ja kao gradski vijećnik, a i ostale kolege koje sam zvao, nitko nije bio upoznat s tim, znači tko je odlučio financirati toliki iznos za koncert za 600 ljudi. Prihod je nekih 250 tisuća kuna što je niti 10 posto. Naše mišljenje je da je potreban takav koncert, međutim, on uopće nije izreklamiran, nikoga od turista nije privukao, i zapravo je bio određen za samo jedan dio ljudi. Taj koncert, ako je već bio poklon građanima, trebao je biti nasred Straduna i da svi imamo pravo doći", kaže Miho Obradović. 

 

Napominje kako je u računima vidljivo da je za marketing i promociju potrošeno 100 tisuća kuna te da ne zna gdje se to reklamirao. 

 

"Dodala bih da je ukupno podijeljena 61 gratis ulaznica, od čega ih je 30 gratis podijeljeno gradskoj upravi i djelatnicima Dubrovačkih ljetnih igara. Tu je došlo do kršenja zakona o sprječavanju sukoba interesa. naime, člankom 11., to svi znamo, predviđeno je da dužnosnici ne smiju zaprimati poklone, nego maksimalno do 500 kuna, a znamo kolike su bile cijene ulaznica i znamo tko je sve sjedao u prvim redovima tako da ćemo sigurno ići s prijavom Povjerenstvu za sukob interesa", kazala je Nataša Gabričević.         

 

O ovoj temi gledajte i u vijestima Libertas televizije danas u 17:30 sati!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji