vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
19.8°C
Vrijeme za 25.05.2020.
25.05.2020. Danas
Max. 24°C Min. 18°C
Vrijeme za 26.05.2020.
26.05.2020. Uto
Max. 23°C Min. 16°C
Vrijeme za 27.05.2020.
27.05.2020. Sri
Max. 24°C Min. 14°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,149417
GBP
GBP
8,462819
USD
USD
6,954433
EUR
EUR
7,573377
Usvojen amandman Tomislava Sokola, Brexit neće uzrokovati nestašicu  medicinske opreme u EU
21.05.2020 | Politika
EUROPSKA UNIJA

Usvojen amandman Tomislava Sokola, Brexit neće uzrokovati nestašicu medicinske opreme u EU

Autor: Libero Portal
Foto: EPP
Zastupnici u Europskom parlamentu su u sklopu Odbora izglasali preporuke u kojima stoji kako je u zajedničkom interesu obiju strana da budući Sporazum ponudi sveobuhvatan i uravnotežen odnos

Zastupnik Tomislav Sokol sudjelovao je na sastanku Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta na kojem se glasovalo o preporukama za pregovore Unije o novom partnerstvu s Ujedinjenom Kraljevinom Velike Britanije i Sjeverne Irske. Zastupnici u Europskom parlamentu su u sklopu Odbora izglasali preporuke u kojima stoji kako je u zajedničkom interesu obiju strana da budući Sporazum ponudi sveobuhvatan i uravnotežen odnos, ali i da država koja je napustila Uniju ne može više uživati sve privilegije njezina članstva. To je stav kojeg dijeli i hrvatski zastupnik Tomislav Sokol koji je na Odboru u nekoliko navrata naglasio kako se budući Sporazum ne smije negativno odraziti na zaštitu europskih potrošača – Slažem se da moramo smanjiti međusobnu birokraciju na najmanju moguću mjeru, ali ne smijemo ugroziti integritet carinske unije. Zna se koje su obveze, ali i privilegije članstva. No, Sporazum mora također poštivati i čuvati gospodarske interese Europske unije te zdravlje i sigurnost naših potrošača – rekao je Sokol koji je predložio i poseban amandman koji sprječava da "Brexit"dovede do nestašice lijekova i medicinske opreme u državama članicama Europske unije.

 

Sokol je u kompromisnom amandmanu, kojeg je Odbor usvojio, inzistirao da se u pregovorima uzme u obzir specifičnost međusobne trgovine zaštitnom medicinskom opremom i farmaceutskim proizvodima. Ujedinjena Kraljevina je naime jedna od najvećih izvoznica takvih proizvoda, o kojoj je Europska unija dosad uvelike ovisila. – Novo partnerstvo mora jamčiti da "Brexit" neće za posljedicu imati nestašicu lijekova u Europskoj uniji. Riječ je o problemu koji je do posebnog izražaja došao izbijanjem epidemije uzrokovane pojavom novog tipa koronavirusa. Europska komisija prepoznala je važnost povratka domaćeg suvereniteta nad proizvodnjom lijekova, ali to se ne može i neće dogoditi preko noći. Do tad nam je iznimno bitno osigurati da naši pacijenti i liječnici imaju dovoljno opreme i lijekova za borbu protiv bolesti – rekao je Sokol.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji