PREGLED TJEDNA: Vratili smo ribarnicu, donirali obrtnike i poduzetnice, velika novost za Lopuđane!
pretežno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
15.4°C
Vrijeme za 29.03.2024.
29.03.2024. Danas
Max. 19°C Min. 15°C
Vrijeme za 30.03.2024.
30.03.2024. Sub
Max. 21°C Min. 14°C
Vrijeme za 31.03.2024.
31.03.2024. Ned
Max. 20°C Min. 18°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
0,976600
GBP
GBP
0,855100
USD
USD
1,081100
PREGLED TJEDNA: Vratili smo ribarnicu, donirali obrtnike i poduzetnice, velika novost za Lopuđane!
26.07.2019 | Politika
GRAD DUBROVNIK

PREGLED TJEDNA: Vratili smo ribarnicu, donirali obrtnike i poduzetnice, velika novost za Lopuđane!

Autor: Libero Portal
Foto: Željko Tutnjević/Grad Dubrovnik
Evo što je sve gradska uprava radila ovog tjedna!

Općoj bolnici Dubrovnik 2 milijuna i 155 tisuća kuna za obnovu informatičkog sustava

 

Potpisivanje informatizacija Frankovic i Bekic by Grad Dubrovnik.jpg

 

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković i ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik  doc. prim. dr. sc. Marijo Bekić, dr.med. potpisali su Ugovor o novčanoj donaciji u iznosu od 2.155.000,00 kuna za obnovu bolničkog informatičkog sustava Opće bolnice Dubrovnik. Financijska sredstva osigurana su u Proračunu Grada Dubrovnika.

 

 

''Danas je drugo potpisivanje u posljednjih 10 dana s Općom bolnicom Dubrovnik. Ovim se nastavlja inicijativa koju je Grad Dubrovnik i pokrenuo prije dvije godine donacijom sredstava za povećanje kvalitete usluga Opće bolnice Dubrovnik, ali samim time i povećanje kvalitete pružene usluge svim građanima Dubrovnika. Opća bolnica nije jedina zdravstvena ustanova na području grada koju Grad Dubrovnik financijski potpomaže, tu je i Dom zdravlja, Zavod za hitnu medicinu. Uistinu značajna sredstva izdvajamo za podizanje kvalitete zdravstvene usluge za naše građane, a to ćemo raditi i u budućnosti'', rekao je gradonačelnik Franković.

 

 

Ravnatelj Bekić je naglasio kako je Opća bolnica Dubrovnik početkom tisućljeća bila prva i jedina u Republici Hrvatskoj takozvana ‘non-paper bolnica', ali se s vremenom sustav nije nadograđivao te je stvarao brojne probleme u protekle dvije godine, zbog čega su krenuli u postupak obnove sustava koji sveukupno vrijedi 3 milijuna i 400 tisuća kuna.

 

 

''Zahvaljujem se na donaciji, razumijevanju i partnerstvu koje se nastavlja između Opće bolnice Dubrovnik i Grada Dubrovnika. Bolnica je s Gradom potpisala ugovor o senzornom parku, rekonstrukciji terapijskog bazena, a do kraja godine očekujemo i završetak donacije za opremanje operacijskih sala u objedinjenom hitnom bolničkom prijemu'', istaknuo je ravnatelj Bekić.

 

Ženama poduzetnicama 200 tisuća kuna

 

POSLOVNE ZENE, 25.07.20219. BY ZT - (1).JPG

 

Gradonačelnik Mato Franković uručio je 23 ugovora o dodjeli potpora male vrijednosti ženama poduzetnicama u 2019. godini. Pojedinačni iznos potpore je do 10.000,00 kuna i dodjeljuju se temeljem Javnog poziva kojeg je uputio Upravni odjel za turizam, gospodarstvo i more Grada Dubrovnika. Ukupno se prijavilo 30 poduzetnica, od čega ih je 23 u potpunosti ispunili sve uvjete. Za ovu namjenu u proračunu je osigurano 200.000,00 kuna čime se iznos potpore povećao za 100.000,00 kuna naspram prošle godine kada je Program započeo.

 

 

''Itekako je važno poticati poduzetništvo, i ono koje je vezano za turizam i ono koje nije, i svakako nastavljamo s ovim potporama i iduće godine'' – rekao je gradonačelnik Franković, zahvaljujući poduzetnicama na njihovom angažmanu.

 

 

Gradska uprava podupire rad žena poduzetnica u sklopu projekta „Razvoj ženskog poduzetništva u gradu Dubrovniku“ kojeg Grad Dubrovnik organizira s Hrvatskom gospodarskom komorom - Županijskom komorom Dubrovnik i Hrvatskom udrugom poslovnih žena "Krug" - ogranak Dubrovnik. Svrha Programa je jačanje poduzetničkog potencijala žena u poduzetništvu, poticanje samozapošljavanja žena u Gradu Dubrovniku kao i ostvarivanje rodne ravnopravnosti kroz ekonomsko osnaživanje žena.

 

CLIA i Grad Dubrovnik ostvarili su suradnju u inovativnoj brizi o odredištu

 

clia i grad dubrovnik by grad dubrovnik

 

Udruženje Cruise Lines International Association (CLIA) i Grad Dubrovnik potpisali su danas Sporazum o suradnji i dogovorili suradnju na očuvanju i zaštiti kulturne baštine Dubrovnika putem odgovornog upravljanja turizmom kako bi Dubrovnik postao primjer održivog turizma na Jadranu i šire. Sporazum koji su potpisali predsjednica i direktorica Kelly Craighead u ime CLIA-e i gradonačelnik Mato Franković u ime Grada Dubrovnika usredotočit će se na ulaganja, suradnju i najbolje prakse u dugoročnom upravljanju odredištem u svrhu dobrobiti stanovnika i posjetitelja.

 

 

Aktivnosti koje će se smjesta provesti u sklopu dogovora uključuju:

 

·         uključivanje ključnih dionika u lokalnoj zajednici i međunarodnim organizacijama putem namjenske radne skupine;

 

·         suradnju na planiranju brige o odredištu utemeljenu na UN-ovim kriterijima održivog turizma;

 

·         komuniciranje i provođenje već razvijene politike o privezivanju kruzera iz 2020.

 

·         te razvoj kampanje edukacije posjetitelja „Poštujmo Grad“.

 

 

Grad i CLIA također dogovaraju nastavak suradnje na projektu „Dubrovnik World Heritage Visitor Center“ i intermodalnog transportnog centra u Luci Gruž.

 

 

 „Današnjim sporazumom potvrđuju se dosadašnja postignuća CLIA-e i gradonačelnika Frankovića i formalizira se daljnja predanost industrije Gradu Dubrovniku i njegovim stanovnicima,“ rekla je Craighead. „Današnje potpisivanje Sporazuma važan je korak u razvoju inovativnih praksi održivog upravljanja turizmom skupa s gradonačelnikom Frankovićem i Gradom Dubrovnikom. Radujemo se dijeljenju specifičnih aktivnosti i napretka u suradnji s gradom i drugim turističkim partnerima kako bismo podržali odgovorni turizam u ovom značajnom gradu.“

 

 

Gradonačelnik Mato Franković prokomentirao je inicijativu sljedećim riječima: „U posljednje smo dvije godine ostvarili otvoren odnos s CLIA-om i njezinim članovima koji se temelji na povjerenju. Ova je obveza tek početak sustavnog, integriranog i participativnog zajedničkog pristupa koji će biti usmjeren na rješavanje nekih od najvažnijih pitanja u pogledu turizma na lokalnoj i svjetskoj razini.”

 

 

Također je naglasio važnost projekta „Poštujmo Grad“, čije će mjere skupa s mjerama CLIA-e pridonijeti zajedničkom cilju.

 

 

Zaključio je: „Dubrovnik je prije svega naš dom. Želimo ugostiti posjetitelje i podijeliti ga s njima na način koji ga štiti i čuva. Nadamo se da će ovaj inovativni ugovor o suradnji potaknuti sve relevantne dionike, uključujući i druga odredišta, da zajedničkim naporima učinimo naš turizam i zajednice održivima, a mjesno stanovništvo i posjetitelje zadovoljnijima.”

 

 

Ovaj dogovor pohvalili su i stručnjaci u brizi o odredištu, uključujući Randyja Drubanda, direktora Svjetskog vijeća održivog turizma (GSTC): „Turizmom se najbolje upravlja kada vlast u planiranje odredišta smisleno uključi sve dionike u društvu. GSTC čestita Gradu Dubrovniku i CLIA-i na stvaranju mehanizama suradnje koji će pridonijeti upravljanju iskustvom stanovnika i posjetitelja Dubrovnika, koristeći standarde GSTC-a za odgovorno upravljanje odredištem. Partnerstva javnih i privatnih tijela poput ovoga ključna su za osiguravanje predanosti i resursa potrebnih za brigu o odredištu.“

 

Gradonačelnik Franković otvorio obnovljenu ribarnicu na Peskariji

 

PESKARIJA, 23.07.2019. BY ZT - (10).JPG

 

Nakon šest godina otvorena je obnovljena ribarnica na Peskariji u Gradu, a svečanosti su nazočili dubrovački gradonačelnik Mato Franković i direktor Sanitata Tomislav Tabak.

 

 

- Iznimna mi je čast danas prisustvovati vraćanju još jednog elementa života u gradu, u sami Grad. Prije šest godina netko je ugasio svijetlo, zatvorio vrata i rekao adio Peskariji. Danas se možda činilo nemogućim postići minimalno tehničke uvjete i možda se razmišljalo da nije bitno. No, bitno je, jer upravo ova Peskarija označava identitet grada – poručio je gradonačelnik Franković, dodajući kako je jednako važno i što je u povijesnu gradsku jezgru vraćena cvjećarnica te se održao kamenotesarski obrt.

 

 

- Bitno je da tradicijski obrti budu u Gradu, da žive u Gradu i da žive sa svojim Gradom. U konačnici ako sve urbane elemente izgubimo, onda ćemo izgubiti i ljude. Oni su ipak najveća i najvažnija vrijednost našeg Grada. – zaključio je gradonačelnik Franković.

 

 

Direktor Tabak je rekao da je ovaj projekt mali ali vrlo zahtjevan jer je rađen u skladu sa svim konzervatorskim uputama i uputama o trgovini hrane po najvišim standardima.

 

 

- Prvenstveno se želim zahvaliti arhitektonskom uredu Proto-Arch, izvođaču i cijelom Konzervatorskom odjelu te Odjelu za sanitarnu inspekciju s kojim smo tijekom šest mjeseci prolazili detaljno svaki dio ove ribarnice. Na zadovoljstvo građana otvorili smo Peskariju - kazao je Tabak te naglasio da mu je ovo najdraži projekt otkad je direktor Sanitata.

 

Milijun kuna za subvencioniranje 42 tradicijska obrta

 

tradicijski obrti subvencije by Grad Dubrovnik.jpg

 

Gradonačelnik Mato Franković uručio je danas u gradskoj vijećnici 42 ugovora o subvencioniranju tradicijskih dubrovačkih obrta, potpisanih s Gradom Dubrovnikom. Mjesečni neto iznos subvencije je dvije tisuće kuna i dodjeljuju se temeljem Natječaja kojeg je proveo Upravni odjel za turizam, gospodarstvo i more Grada Dubrovnika. Ukupno se prijavilo 48 obrtnika, od čega ih je 42 u potpunosti ispunili sve uvjete te je za ovu namjenu u proračunu osigurano 1.008.000,00 kn.

 

 

-  Ove godine povećali smo broj tradicijskih obrta koje sufinanciramo, prošle godine ih je bilo 30, a ove godine čak 42. Ugodno ste nas iznenadili s vašim prijavama. Malo ste dulje čekali na ugovore, jer je prijava bilo više od očekivanog broja i bilo je potrebno napraviti rebalans kako bi se osigurala sredstva za sve one koji su udovoljavali uvjetima natječaja. – rekao je gradonačelnik Franković u svom obraćanju.

 

 

Subvencije su odobrene tradicijskim deficitarnim obiteljskim obrtima, odnosno proizvodnim i uslužnim obrtima, a među njima su između ostalih i zlatari, postolari, frizeri, kao i obrti za izradu narodnih nošnji, obrt za izradu klobuka, veziva i pletiva i četiri obrta za obradu kamena.

 

 

Gradonačelnik Franković osvrnuo se i na važnost obrtništva, zahvalivši se korisnicima subvencije na širenju ponude Grada.

 

 

- Obrtništvo je iznimno važno i kao takvog ga je potrebno financijski podržati od strane Grada Dubrovnika. Zapošljavate sebe i svoje radnike, a tradicijski obrti su nešto na čemu se temelji vrijednost jedne lokalne samouprave. – zaključio je gradonačelnik Franković.

 

 

Gradska uprava subvencioniranjem podupire rad dubrovačkih tradicijskih obrta već 20 godina, a u tom razdoblju, uključujući i 2019., dodijeljeno je ukupno 9.503.000,00 kuna za 103 obrtnika.

 

Vodovod kreće u izgradnju sustava odvodnje na Lopudu

 

FINANCIRANJE EU SREDSTVIMA:

 

Vodovod Dubrovnik raspisao je javnu nabavu za projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na otoku Lopudu. Riječ je o investiciji procijenjene vrijednosti od 12 milijuna kuna za koju je već dobivena građevinska dozvola, a u sklopu koje će se izgraditi glavni priobalni te kopneni kolektori ukupne dužine od 4,9 kilometara, dvije kanalizacijske crpne stanice, uređaj za pročišćavanje otpadnih voda „Benešin rat“, 420 metara vodovodnog priključka te kopneni tlačno-gravitacijski cjevovod i 500 metara dug podmorski ispust.

 

 

- Cijeli sustav projektiran je za ekvivalent od gotovo 1400 stanovnika. Time ćemo pokriti sve potrebe domaćeg stanovništva, ali i posjetitelja Lopuda. Bitno je naglasiti kako nismo gledali samo na trenutne potrebe, već smo razmišljali i o budućnosti, jer cilj nam je bio dugoročno riješiti tamošnji problem odvodnje otpadnih voda – rekao je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić.

 

 

Projekt će sufinancirati Ministarstvo zaštite okoliša i energetike putem Hrvatskih voda u iznosu od 80 posto sredstava, dok će ostatak sredstava osigurati Vodovod Dubrovnik. Ova investicija predstavlja nastavak aktivnosti na rješavanju problematike otpadnih voda na Elafitima.

 

 

- Elafiti su jedan od naših prioriteta. Tako smo uz građevinsku dozvolu za ovaj projekt uspješno ishodili i građevinsku dozvolu za sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u Suđurđu te lokacijsku dozvolu za takav projekt na Koločepu. Što se tiče Šipanske Luke sva dokumentacija je spremna te se čeka promjena prostorno-planske dokumentacije kako bi se ishodila građevinska dozvola. Paralelno s provođenjem ove investicije nastavljamo s aktivnostima i na tim projektima, kako bi što prije izgradili sustave odvodnje na svim Elafitima i time unaprijedili standard života tamošnjih stanovnika i posjetitelja te zaštitili njihovo zdravlje i okoliš – naglasio je član Uprave Vodovoda Vicko Begović.

 

 

Natječaj je objavljen u petak, a od danas se može na stranicama Elektroničkom oglasnika javne nabave pronaći sva potrebna dokumentacija dok je rok za dostavu ponuda 13. kolovoza. Predviđeni početak radova je u jesen ove godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji