Gradonačelnik Franković na panelu povodom 10. godišnjice Hrvatske u Europskoj uniji
slab vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
12.4°C
Vrijeme za 28.11.2023.
28.11.2023. Danas
Max. 15°C Min. 9°C
Vrijeme za 29.11.2023.
29.11.2023. Sri
Max. 13°C Min. 7°C
Vrijeme za 30.11.2023.
30.11.2023. Cet
Max. 16°C Min. 8°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
0,9640
GBP
GBP
0,86671
USD
USD
1,0951
Gradonačelnik Franković na panelu povodom 10. godišnjice Hrvatske u Europskoj uniji
13.09.2023 | Politika
GRAD DUBROVNIK

Gradonačelnik Franković na panelu povodom 10. godišnjice Hrvatske u Europskoj uniji

Autor: Libero Portal
Foto: Grad Dubrovnik
Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je u Zagrebu na panelu „Kako graditi Europu – lokalno?“ u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj

Uz gradonačelnika Frankovića, sudionici panela koji se dotiče pitanja desete godišnjice hrvatskog članstva u Europskoj uniji i utjecaja koji su članstvo i europski fondovi imali na lokalne zajednice, bili su gradonačelnik Pule Filip Zoričić, gradonačelnik Karlovca Damir Mandić i gradonačelnik Vrgorca Mile Herceg uz moderiranje voditeljice Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Andree Čović Vidović.

 

Tijekom svog izlaganja, gradonačelnik Franković rekao je da su projekti Pelješkog mosta i Zračne luke Dubrovnik, oba financirana europskim sredstvima, imali brojne pozitivne učinke na Dubrovnik i njegovo šire područje. Kazao je kako građani pripadnost europskim integracijama najbolje doživljavaju kroz projekte koji se izvode na njihovom području, a sufinancirani su sredstvima iz Europskih fondova, izdvojivši kapitalni projekt pročistača pitke vode koji je u maksimalnom omjeru od 80 posto investicije sufinanciran EU sredstvima. Osvrnuo se pritom i na investicije koje se trenutno realiziraju na području Grada Dubrovnika poput Aglomeracije Dubrovnik, ocijenivši kako bi za provođenje takvog, povijesnog ulaganja u vodoopskrbi i kanalizacijski sustav šireg područja Dubrovnika, trebala desetljeća kada bi se financiralo isključivo izvornim sredstvima jedinice lokalne samouprave. Zaključio je kako je cilj Grada Dubrovnika u korištenju EU sredstava, uz veću kvalitetu života, osigurati uvjete za ravnomjeran razvoj svakog dijela grada.

 

Panel „Kako graditi Europu – lokalno?“ u sklopu inicijative „Gradimo Europu s lokalnim dionicima” održan je u Novinarskom domu u Zagrebu, a pratio je prijenos godišnjeg govora o stanju Unije koji je predsjednica Europske komisije Ursule von der Leyen održala na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

 

Projekt „Gradimo Europu s lokalnim dionicima” („Building Europe with Local Councillors“, BELC) europska je mreža lokalno izabranih političara koji je Europska komisija pokrenula radi promicanja europskih vrijednosti i politika na lokalnoj razini. Projekt lokalnim političarima omogućuje međusobnu suradnju i širenje informacija o Europi, a krajnji je cilj stvaranje istinske europske javne sfere.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji