PREGLED TJEDNA: Pušten u rad jedan od kapitalnih projekata, novosti u školama i u bolnici!
pretežno vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
14.7°C
Vrijeme za 28.03.2024.
28.03.2024. Danas
Max. 16°C Min. 11°C
Vrijeme za 29.03.2024.
29.03.2024. Pet
Max. 19°C Min. 15°C
Vrijeme za 30.03.2024.
30.03.2024. Sub
Max. 21°C Min. 14°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
0,981100
GBP
GBP
0,857680
USD
USD
1,081600
PREGLED TJEDNA: Pušten u rad jedan od kapitalnih projekata, novosti u školama i u bolnici!
19.07.2019 | Politika
GRAD DUBROVNIK

PREGLED TJEDNA: Pušten u rad jedan od kapitalnih projekata, novosti u školama i u bolnici!

Autor: Libero Portal
Foto: Grad Dubrovnik
Pročitajte što je gradska uprava radila u proteklom tjednu!

plenkovic procistac by grad dubrovnik.jpg

 

Jedan od kapitalnih infrastrukturnih projekata Grada Dubrovnika, kojeg je ova gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Matom Frankovićem prije dvije godine zatekla na 10 posto završenosti, danas je pušten u rad. Pročistač pitke vode u Komolcu svečano je otvorio hrvatski premijer Andrej Plenković, u prisustvu brojnih uzvanika.

 

 

''Čestitam, ovo je veliki dan za Dubrovnik, ovaj uređaj znači novu kvalitetu svakodnevnog života svih građana Dubrovnika. Činjenica da se ovaj projekt intezivno završio u protekle dvije godine pokazuje agilnost novoizabranog čelništva Grada Dubrovnika. Siguran sam da ćemo u partnertvu sa Suezom biti na razini standarda i kvalitete koju zaslužuje ovaj Grad i završetkom ovog projekta prenijeti poruku o pouzdanosti'', kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

 

 

Ukupna vrijednost projekta izgradnje crpne stanice s uređajem za pročišćavanje vode za piće i pratećim infrastrukturnim objektima je 56.516.480 kuna i financira se iz kredita HABOR-a te se planira u maksimalnom iznosu refundirati sredstvima iz EU fondova.

 

 

''Iznimna mi je čast i zadovljstvo biti danas ovdje jer kada smo prije tri godine radili istraživanje među građanima Grada Dubrovnika što im je najbitnije, odgovor je kod 90 posto ispitanika bio – uređaj za pročišćavanje vode. Danas, nakon puno napora, koje zaboravljamo u trenutku pune funkcije uređaja, došli smo do kraja. Danas će građani Dubrovnika dobiti ono što su zaslužili, čistu pitku vodu 365 dana u godini. Zahvaljujem svima onima koji su sudjelovali u ovom projektu'', rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković, dodajući kako se ide i u iduću fazu projekta. Najavio je i projekt Aglomeracije Dubrovnik, vrijedan 680 milijuna kuna, u sklopu kojeg će se izgraditi kanalizacijska mreža do kraja, a paralelno s tim i još jedan iznimno važan uređaj za pročišćavanje fekalnih voda, što je preduvjet za čisto more.

 

 

''Danas imamo funkcionalan uređaj, jedinstven ove vrste u Hrvatskoj, na ponos svima nama u Gradu Dubrovnik. Predstoji nam i druga faza koja se odnosi na biološko pročišćavanje pitke vode ugradnjom filtera s aktivnim ugljenom. Današnji dan nas u Vodovodu Dubrovnik čini iznimno ponosnima i vjerujem da ćemo zamućenje vode u Dubrovniku spominjati kao dio davne prošlosti'', rekao je u prigodi otvorenja predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić.

 

 

Pročistač je, nakon što su prošle godine završeni radovi na samoj zgradi i ugrađena oprema, u prethodnom razdoblju radio u testnoj fazi, potom je bilo potrebno proći tehnički prijem te ishoditi sve dozvole za rad, od Zavoda za toksikologiju, preko Ministarstva zdravstva do uporabne dozvole, nakon što su završeni i svi radovi oko zgrade.

 

 

Proces rada pročistača je takav da kada crpka vodu iz Omble, koja se nalazi u dva velika spremnika, pusti u sustav, voda prvo prolazi kroz mehaničke filtere kako bi se otklonile sve mehaničke nečistoće i tek onda ide na ultrafiltraciju. Nakon toga se ispituje kakvoća vode koja se potom kozervira prije nego se pusti u sustav. Zatim se klorira, sukladno propisima i pušta prema gradu i u domove građana. Čitav sustav je potpuno automatiziran.

 

 

U narednom jednogodišnjem razdoblju pročistač će biti u fazi probnog rada uz stalno praćenje stanja od strane izvođača, tvrtke Sueza, te uz monitoring Vodovoda Dubrovnik, koji u svakom trenutku nadzire  sve potrebne parametre. Nakon godine dana obavit će se primopredaja objekta Vodovodu.

 

Orašac dobiva sportsku dvoranu iduće godine

 

Dvorana Orasac 3.png

 

Osnovna škola Antuna Masle u Orašcu uskoro će dobiti novu školsku sportsku dvoranu. Po ishođenju svih potrebnih dozvola, očekivani rok za početak gradnje je krajem 2020., a upravo se kreće s izradom glavnog projekta. 

 

 

Dvorana će se graditi na poziciji vanjskog igrališta, prema idejnom projektu tvrtke Inter-Comp iz Zagreba, a uz objekt će se osigurati i potreban broj parkirališnih mjesta. Ukopat će se u teren, što će omogućiti i lakši pristup osobama smanjene pokretljivosti i smanjiti pregrijavanje dvorane. Novi će prostor uz glavnu imati i malu dvoranu, ambulantu, kabinete te popratne sanitarne prostorije i svlačionice. Učenici će do dvorane dolaziti toplom vezom, dok će za vanjske posjetitelje te za gledatelje biti napravljeni posebni pristupi. Novonastali hodnik iz škole prema dvorani prolazit će kroz sadašnju zbornicu, kao najmanje invazivno rješenje te se neće dirati učionice, što će omogućiti normalan tijek nastave i za vrijeme izvođenja radova.

 

 

Nova dvorana bit će od velikog značaja za učenike škole, jer trenutno nastavu tjelesne i zdravstvene kulture izvode u maloj polivalentnoj dvorani u potkrovlju škole ili, kad to vrijeme dopušta, na vanjskim igralištima za košarku i nogomet. Realizacijom ovog projekta, omogućit će se i prenamjena polivalentne dvorane u potkrovlju u učionice, što će u konačnici povećati kapacitete škole. Zahvaljujući tome, a s obzirom na sve veći broj učenika u ovoj osnovnoj školi, u budućnosti će biti dovoljno mjesta za zadržavanje jednosmjenske nastave za sve razrede. Osim za potrebe škole, dvorana će u poslijepodnevnim satima biti na raspolaganju za mjesne sportske klubove, čija su djeca za bilo kakve sportske aktivnosti morala ići u grad.

 

Počela energetska obnova OŠ Ivana Gundulića i OŠ Marina Držića 

 

Kolaz skole.jpg

 

Nakon što su je u lipnju započela energetska obnova zgrada vrtića Ciciban i Izviđač, s ljetnim praznicima krenuli su radovi obnove i u OŠ Ivan Gundulić i OŠ Marin Držić. Investicije su sufinancirane bespovratnim sredstvima EU fondova, a njihovom realizacijom značajno će se smanjiti računi za energente.

 

 

Na objektima su postavljene građevinske skele, a u tijeku je uklanjanje podnih obloga. U gruškoj školi predviđena je izolacija dotrajalog krova zgrade, vanjskih zidova, poda prema tlu i stropa prema negrijanom prostoru. Zamijenit će se dotrajala vanjska stolarija, postaviti nova LED rasvjeta te će se ugraditi novi učinkoviti radijatori i obnoviti strojarnica. Izvođač radova je Alfaplan građenje d.o.o., a ugovoreni rok izvedbe je 12 mjeseci za radove vrijedne 7.536.308,75 kuna s PDV-om.

 

 

U zgradi OŠ Marina Držića od 5. do 8. razreda zamijenit će se u izolirati dotrajali krov zgrade, vanjski zidovi te će se ugraditi solarni sustav za pripremu potrošne tople vode. Projektom je predviđena i ugradnja sustava za daljinsko očitanje potrošnje energenata i uvođenje novog naplatnog mjernog mjesta. Izvođač radova za ovaj projekt je Capitalis d.o.o., a za radove vrijedne 606.250,79 kuna  s PDV-om ugovorom je predviđen vremenski rok od pet mjeseci.

 

 

Završetkom radova obje zgrade će iz energetskog razreda C prijeći u razred B, a godišnja ušteda za toplinsku energiju bit će 50 posto u OŠ Marin Držić, dok ta brojka u OŠ Ivan Gundulić iznosi visokih 71,5 posto uštede. Osim smanjenja računa za energente, ovom vrijednom investicijom u infrastrukturu učenicima i djelatnicima škole osigurat će se kvalitetniji uvjeti za provođenje nastavnog programa.

 

 

Za ove dvije škole osigurano je bespovratno sufinanciranje u ukupnom iznosu od 3.023.589,26 kuna, odnosno 35% od ukupno prihvatljivih troškova koji iznose 8.689.040,28 kuna. Nastavak je to energetskih obnova gradskih infrastrukturnih objekata koje je Grad Dubrovnik započeo 2018. velikom obnovom Osnovne škole Lapad koristeći sredstva Fonda za zaštitu okoliša i fondova EU. Energetska obnova vrtića Ciciban i Izviđač napreduje predviđenim tempom, a uslijedit će sportska dvorana u Gospinom polju.

 

Potpisan Sporazum o suradnji na realizaciji projekta rekonstrukcije i opremanja terapijskog bazena

 

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković i ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik  doc. prim. dr. sc. Marijo Bekić, dr.med. Marijo Bekić potpisali su Sporazum o suradnji na realizaciji projekta rekonstrukcije i opremanja terapijskog bazena s pripadajućim prostorijama. Bazen će služiti za terapijske i rehabilitacijske svrhe, kao nadopuna pružanja socijalnih i zdravstvenih usluga, u svrhu poboljšanja kvalitete života djece i mladih s teškoćama u razvoju na području Grada Dubrovnika.

 

bolnica grad bekic.jpg

 

Grad Dubrovnik će izraditi cijelu projektnu dokumentaciju, a Opća bolnica Dubrovnik će provesti postupak javne nabave temeljem dostavljene projektne dokumentacije i zaključiti ugovor s odabranim izvođačem nakon što Grad osigura sredstva u proračunu. Tlocrtna površina bazena s pripadajućim prostorijama u koje spadaju prostor za galvanske kupke, za četverojezgrene kupke, lokalne kupke, propusnici, prostor za fizioterapiju, prostor za sanitarne propusnike, garderobu, iznosi 230 metara kvadratnih.

 

 

Gradonačelnik Franković je naglasio da Grad Dubrovnik kontinuirano ulaže u Opću bolnicu Dubrovnik, što potvrđuje iznos od preko pet milijuna kuna koji Grad Dubrovnik osigurava Općoj bolnici Dubrovnik u ovoj godini. Također je istaknuo kako će zajedno s Općom bolnicom Dubrovnik rješavati pitanje stanovanja za liječnike i medicinsko osoblje. 

 

 

- Radimo na projektu društveno odgovornog poslovanja u kojem očekujemo uključenost svih gospodarskih subjekata na području Dubrovnika s ciljem podizanja kvalitete medicinske usluge. Neophodna je kupnja nove opreme koja je iznimno skupa, ali osigurava veću kvalitetu zdravstvene usluge u našem gradu, što naši sugrađani od nas i očekuju. Zato nam je bolnica prioritet, a pozivam još jednom i sve ostale općine i gradove s područja Dubrovačko-neretvanske županije da se uključe u potpomaganje OB Dubrovnik jer na taj način podižemo kvalitetu usluge za sve žitelje naše županije. Jer su svi oni korisnici usluga OB Dubrovnik – poručio je gradonačelnik Franković.

 

 

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić istaknuo je kako je bazen vrlo detaljno projektiran za fizikalnu terapiju.

 

 

- Planiran je rad sa svom djecom kojoj će to biti potrebno, i s djecom s posebnim potrebama, ali i s djecom koja će zahtijevati određene vrste fizikalne terapije uslijed ozljede ili nekog patološkog stanja. Neće se raditi nikakav poseban probir već će bazen koristiti sva djeca koja će trebati liječničku pomoć kroz fizikalnu terapiju pod nadzorom educiranih stručnjaka, fizijatara i fizioterapeuta – objasnio je ravnatelj Bekić, dodavši kako će izgradnja bazena dati prostor za angažman dodatnih mladih ljudi koji su završili fizioterapiju na opće zadovoljstvo i sustava, a naročito djece kojima je pomoć potrebna.

 

Grad osigurao stan za djecu Doma Maslina

 

Stan Dom51 maslina.jpg

 

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković predao je ravnateljici Dječjeg doma Maslina Ilijani Stojanović, uz prisustvo predsjednice Upravnog vijeća Doma Zrinke Raguž, ključeve gradskog stana u Gružu, za potrebe zbrinjavanja djece, odnosno mladih koji s navršenom punoljetnosti napuštaju dom.

 

 

Riječ je o stanu od 43 kvadrata, u kojem će biti smještena dva korisnika koja uskoro odlaze iz Doma Maslina i na ovaj će im način biti olakšan prelazak na samostalan život. Organizirano stanovanje uz povremenu podršku moguće je koristiti do navršene 21. godine života i služi za osamostaljenje za budući život.

 

 

Grad će također, uz pomoć svog Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju nastojati osigurati sredstva za adaptaciju i opremanje stana, kroz natječaj Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji