vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
9.1°C
Vrijeme za 18.02.2020.
18.02.2020. Danas
Max. 16°C Min. 6°C
Vrijeme za 19.02.2020.
19.02.2020. Sri
Max. 15°C Min. 8°C
Vrijeme za 20.02.2020.
20.02.2020. Cet
Max. 12°C Min. 6°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
-0.21%
CHF
CHF
6,994391
-0.07%
GBP
GBP
8,949559
-0.14%
USD
USD
6,866059
-0.05%
EUR
EUR
7,446928
PREGLED TJEDNA: U Mokošici ovog tjedna imaju razloga za slavlje!
06.09.2019 | Politika
GRAD DUBROVNIK

PREGLED TJEDNA: U Mokošici ovog tjedna imaju razloga za slavlje!

Autor: Libero Portal
Foto: Grad Dubrovnik
Evo što je sve gradska uprava radila ovog tjedna

Svečano otvoren novi dječji vrtić „Put na more“ u Mokošici

 

Grad Dubrovnik u novu je pedagošku godinu danas ušao s novim vrtićem „Put na more“, uređenim za četiri skupine u sklopu samostana sv. Vinka u Mokošici. Nakon funkcionalne adaptacije, vrtić je već primio prve polaznike, a svečano ga je otvorio gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima.

 

vrtic mokosica by Grad Dubrovnik.jpg

 

Gradonačelnik Franković zahvalio se svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta, vodstvu Dječjih vrtića Dubrovnik i nedavno osnovanog Dječjeg vrtića Pčelica, a posebno časnim sestrama samostana sv. Vinka na ustupanju prostora samostana za društvenu namjenu.

 

 

 

''Časne su imale ovu uistinu lijepu kuću i željele su je dati na korištenje za jednu plemenitu svrhu. Prilikom prvog razgovora odmah smo se usuglasili da bi bilo najbolje da tu bude jedan lijepi mali dječji vrtić. Uz samu zgradu ima i prostrani vanjski prostor za igru, te uređenu malu dječju dvoranu u vanjskoj jedinici'', istaknuo je gradonačelnik.

 

 

 

Ovom je prilikom gradonačelnik izrazio zadovoljstvo i sustavnim ulaganjima u kapacitete predškolskog odgoja koji predstavljaju iskorak prema ispunjenju standarda.

 

 

 

''Imamo puno djece i pozitivan prirast, ove godine otvaramo i nove razrede i, za razliku od cijele Hrvatske koja je u minusu, mi imamo plus od četiri razreda. Ono što nam je preostalo i na čemu predano radimo je uvođenje svih naših vrtića unutar pedagoških standarda i da broj djece u skupinama bude adekvatan. Želim istaknuti činjenicu kako smo samo u ovoj 2019. godini napravili 12 novih vrtićkih grupa, a do kraja godine ćemo otvoriti još jednu u Zatonu. U idućoj godini krećemo s izgradnjom potpuno novog vrtića u Mokošici, čime nastavljamo provođenje politike uvođenja pedagoških standarda'', zaključio je gradonačelnik Franković u svom obraćanju.

 

 

 

Zgrada smještena na adresi Put na more 11 obuhvaća prizemlje, prvi kat i potkrovlje ukupne površine 214 kvadratnih metara, gdje su se smjestile četiri grupe. U prizemlju je smještena jaslička grupa s pripadajućim sanitarijama i garderobom. Na katu su dvije vrtićke skupine, također s pripadajućim sanitarijama i garderobom, dok je u potkrovlju uz sve prateće sadržaje smještena još jedna vrtićka grupa. Blagovaonica se nalazi u prizemlju gdje je uređena i priručna kuhinja kao i prostori za sanitarije i garderobu odgajatelja te sanitarni čvor za posjetitelje.

 

 

 

Uz zgradu je postavljeno manje igralište te igraonica, a okoliš je uređen autohtonim zelenilom i raslinjem te predstavlja slobodne površine za igru djece površine preko 1000 kvadratnih metara. Radove vrijedne 2.9 milijuna kuna izvela je tvrtka Tonikom d.o.o., dok je na opremanje prostora utrošeno nešto više od 571 tisuću kuna, a što uz sav potreban namještaj i opremu za kuhinju, uključuje i igračke za unutarnje prostore te za vanjsko igralište. Ovaj vrtić djelovat će u sklopu novoformirane ustanove Dječji vrtić Pčelica.

 

 

 

Podsjetimo, nekretnina je predmet ugovora o najmu  sklopljenog na razdoblje od 10 godina između Dječjih vrtića Dubrovnik i Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga.

 

Uklonjena 23 bankomata, od toga osam sa Straduna

bankomat uklanjanje by Grad Dubroivnik.jpg

 

Još dva bankomata uklonjena su danas sa Straduna, te ih je do sada maknuto ukupno 23 iz gradske povijesne jezgre, od čega na Stradunu ukupno njih osam.

 

 

 

Od stupanja na snagu prvih rješenja o uklanjanju prošla su dva tjedna, te su do danas uklonjeni gotovo svi sporni uređaji.

 

 

 

Po usvajanju odluke na Gradskom vijeću provedeni su upravni postupci kojima su obuhvaćeni bankomati bez valjanih odobrenja. Po isteku rokova od 30 dana, a ukoliko nisu postupili po rješenju, Komunalno redarstvo Grada Dubrovnika krenulo je s ispisivanjem visokih kazni za prekršitelje.

 

 

 

U konačnici su se svi odlučili za uklanjanje nelegalno postavljenih uređaja, a uskoro na snagu stupa i još jedno, posljednje rješenje Komunalnog redarstva.

 

 

 

Dubrovnik je postao prvi hrvatski grad koji je svojim aktima uredio pitanje postavljanja bankomata kako bi zaštitio UNESCO-vu spomeničku baštinu, a provedba Odluke o komunalnom redu pokazala je izvrsne rezultate.

 

Nova javna rasvjeta u Dubravici

javna rasvjeta dubravica by Grad Dubrovnik.jpg

 

Završeni su radovi na izgradnji nove javne rasvjete u naselju Dubravica. Na ulazu u naselje postavljeno je oko 150 metara podzemne instalacije te pet novih stupnih mjesta s energetski učinkovitim svjetiljkama, a obnovljen je i dio postojeće zračne mreže naselja. Radovi vrijedni oko 60 tisuća kuna s uključenim PDV-om provedeni su sukladno godišnjem operativnom planu Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu.

 

Mokošici garaža s 206 parkirališnih mjesta

 

mokosica garaza by Grad Dubrovnik.jpg

 

Grad Dubrovnik nastavlja s rješavanjem problematike parkiranja na gradskom području. U sklopu investicija u prometnu infrastrukturu, u Ulici Bartola Kašića u Mokošici predviđena je garaža s 206 parkirališnih mjesta za koju je izrađeno idejno rješenje.

 

 

 

Gradnja je planirana na mjestu postojećeg parkirališta, kod nekadašnjeg okretišta autobusne linije 1A. Zbog prirode nagiba terena, građevina će se sastojati od suterena, četiri podzemne etaže i prohodnog krova. Vanjski i ukopani gabariti armiranobetonske konstrukcije su 35,26 i 43,70 metara, dok je visina od najniže točke pod zemljom 7,5 metara.

 

 

 

Kolni pristup će biti moguć samo s Ulice Bartola Kašića, a pješački pristup odvijat će se i s Ulice od Izvora. Promet unutar garaže odvijat će se jednosmjerno po etažama preko rampi, a za pješačku komunikaciju planirana su dva stubišta i osobno dizalo, koje će omogućiti nesmetano kretanje osobama s invaliditetom odnosno osobama smanjene pokretljivosti. Rješenje također predviđa pet parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom.

 

 

 

Krovna etaža zamišljena je kao javna površina s društvenim i ugostiteljskim sadržajem, dok će se na njenom sjevernom dijelu urediti manji sporstski otvoreni sadržaji za košarku i dječje igralište. Ovaj dio će se i hortikulturalno urediti, što će vizualno zaokružiti cjelinu. Idejno rješenje je izradila Lea Đurović Ruso iz arhitektonskog ureda PROTO-ARCH d.o.o.

 

 

 

U najvećem dubrovačkom prigradskom naselju, jedan od najvećih izazova je cestovna komunikacija u Ulici Bartola Kašića. U ovoj zoni dolazi do velike koncentracije prometa zbog pristupa osnovnoj školi i vrtiću, ali i ambulanti, ljekarni i trgovinama. Uz projekt ceste Tamarići, za koju je u tijeku izrada projektne dokumentacije, gradnja garaže je ključan komunalni projekt koji će u potpunosti rasteretiti promet u ulici i podignuti razinu sigurnosti.

 

Grad Dubrovnik uplatio prve stalne godišnje naknade za novorođenu djecu

 

Temeljem nove Odluke o ostvarivanju prava na dar za novorođeno dijete u Gradu Dubrovniku, isplaćene su naknade za 42 novorođene djece u ukupnom iznosu od 196.800 kuna.

 

 

 

Za treće novorođeno dijete isplaćene su 32 naknade, za četvrto novorođeno dijete 6 naknada, 3 naknade za peto novorođeno dijete te 1 naknada za sedmo novorođeno dijete. 

 

 

 

Podsjetimo, Gradsko vijeće Grada Dubrovnika na svojoj je 23. sjednici usvojilo novu Odluku o ostvarivanju prava na dar za novorođeno dijete u Gradu Dubrovniku, kojom je predviđena nova demografska mjera: "Stalna godišnja naknada za treće i svako daljnje novorođeno dijete".

 

 

 

Sukladno navedenoj Odluci, iznos naknade je 33.600 kuna, a isplaćivat će se u jednakim godišnjim obrocima do navršene sedme godine djetetova života. Pravo na stalnu godišnju naknadu priznaje se za treće i svako daljnje dijete rođeno ili posvojeno nakon 1. siječnja 2019. godine.

 

Gradonačelnik Franković u obilasku škola u energetskoj obnovi

 

skole energetska obnova gradonacelnik by Grad Dubrovnik.jpg

 

Uoči početka nove školske godine, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u pratnji suradnika obišao je radove na energetskoj obnovi zgrada OŠ Ivana Gundulića i OŠ Marina Držića.

 

 

 

U Osnovnoj školi Marina Držića obnova napreduje sukladno utvrđenom vremenskom planu, a u tijeku su završni radovi na krovu i fasadi zgrade, izvijestila je gradonačelnika u obilasku ravnateljica Zrinka Capor. Učenici škole na Ilijinoj glavici će 9. rujna neometano krenuti u novu nastavnu godinu, a naknadno je predviđeno još postavljanje brisoleja i demontiranje građevinske skele, što neće utjecati na održavanje nastave i sigurnost djece.

 

 

 

Zbog opsežnijih radova u Osnovnoj školi Ivana Gundulića, u ovoj gruškoj školi i dalje traju svi ugovoreni radovi, a gradonačelnik Franković obišao ih je s ravnateljicom Vedranom Elez. Do početka nastave izvođač će završiti većinu radova unutar zgrade, nakon čega će se obnova nastaviti na fasadi i krovu. Od unutarnjih prostorija, preostat će još postavljanje podne obloge u nekoliko učionica i zamjena stolarije na katu škole. Izvođenje nastave će se do okončanja obnove prilagoditi prostornim mogućnostima, a sigurnost djece je apsolutni prioritet, usuglasili su se gradonačelnik Franković i ravnateljica Elez.

 

 

 

Podsjetimo, u srpnju je započela energetska obnova dvaju škola uz sufinanciranje bespovratnim sredstvima EU fondova. Za ove dvije škole osigurano je bespovratno sufinanciranje u ukupnom iznosu od 3.023.589,26 kuna, odnosno 35% od ukupno prihvatljivih troškova koji iznose 8.689.040,28 kuna. Osim smanjenja računa za energente, ovom vrijednom investicijom u infrastrukturu učenicima i djelatnicima škole osigurat će se kvalitetniji uvjeti za provođenje nastavnog programa.

 

Počeli radovi na uređenju parka za pse u Mokošici

 

park za pse (7).jpg

 

Radovi na prvom gradskom parku za pse s igralištem smještenom u Novoj Mokošici započeli su krajem  kolovoza, a trajat će sveukupno dva mjeseca.

 

 

 

Odabrana lokacija ukupne je površine oko 2270 metara, prostire se na dijelu č.zem. 1021/1 k.o. te u naravi zauzima ozelenjenu uzvisinu s uskom zaravni na ulazu u naselje između "magistrale“ i Vinogradarske ulice. Radove izvodi obrt za pripremne radove na gradilištu „Urljević iskopi“, a investicija je ukupno vrijedna 270.829,00 bez PDV-a.

 

 

 

Igralište za pse koncipirano je kao ograđena parkovna površina koja osim osnovnih elemenata parka (staze, vegetacija, parkovna oprema) sadrži i  sprave za pse. Budući da park omogućuje vlasnicima da svoje pse puste s uzice kako bi se mogli slobodno kretati unutar za to predviđenog i ograđenog prostora, a izvest će se posebno ograđene zone za male i za velike pse. Iste su elipsoidnog oblika sa šljunčanim stazama. Između staza stvaraju se zelene zone za boravak i igru. Previđen je i priključak na vodu s mjestom za točenje na uzlazu u park. Na ulazu će se smjestiti i ograđeni pred prostor u kojemu se pas pušta s lanca prije ulaska u park. Bit će osiguran hlad, pitka voda i kante za pseći otpad. 

 

 

 

Sprave za pse bit će smještene u ravnoj zoni parka, a ograda je oblikovana tako da slijedi zaobljenu geometriju terena. U južnoj, strmoj, zoni gdje su staze formirane do ruba ograde teren će se osigurati potpornim zidovima izvedenim od kamena kao suhozid prosječne visine do 70 cm. Pješački pristup omogućit će se s istoka Vinogradarskom ulicom, odnosno sa sjeveroistoka Ulicom Bartola Kašića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji