Andro Vlahušić: Razradit ćemo model stanogradnje za liječnike, umirovljenicima i nezaposlenima plaćat ćemo dopunsko zdravstveno osiguranje
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
30.4°C
Vrijeme za 23.06.2021.
23.06.2021. Danas
Max. 30°C Min. 24°C
Vrijeme za 24.06.2021.
24.06.2021. Cet
Max. 33°C Min. 21°C
Vrijeme za 25.06.2021.
25.06.2021. Pet
Max. 32°C Min. 26°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,837505
GBP
GBP
8,736414
USD
USD
6,298943
EUR
EUR
7,493222
Andro Vlahušić: Razradit ćemo model stanogradnje za liječnike, umirovljenicima i nezaposlenima plaćat ćemo dopunsko zdravstveno osiguranje
08.05.2021 | Politika
INTERVJU

Andro Vlahušić: Razradit ćemo model stanogradnje za liječnike, umirovljenicima i nezaposlenima plaćat ćemo dopunsko zdravstveno osiguranje

Autor: Libero Portal
Foto: Željko Tutnjević/Libero portal
Imam dosta iskustva i ovo su moji četvrti izbori te mogu reći da osjećam jednaku, ako ne i veću potporu nego na prošla tri izborna ciklusa - poručuje Andro Vlahušić, kandidat za gradonačelnika platforme "Dubrovnik-naš Grad"

Kako ste zadovoljni dosadašnjim tijekom kampanje? Jeste li uspjeli iskomuncirati sve poruke i kakve reakcije imate među građanima?

 

- Moram reći da sam prvi krenuo u kampanju, odnosno odašiljati poruke da se Gradom može i mora upravljati bolje. I u smislu kontrole pandemije, ali prvenstveno u pripremi turističke sezone. Drago mi je da se moje poruke primaju i da sam postigao rezultat čak i prije nego ću biti izabran za gradonačelnika. Ja sam prvi javno rekao da se turstički radnici trebaju prioritetno cijepiti i drago mi je da je ta moja ideja usvojena. Nadam se da će isto biti i sa Fondom za oporavak Dubrovnika, u kojem tražimo od Vlade da dio sredstava za oporavak od krize usmjeri dubrovačkim tvrtkama i obrtnicima. Nažalost, moj vapaj kojim sam još lani poručio je da se moraju razraditi epidemoiološki protokoli za prijem brodova i obilazak Grada nitko nije saslušao, ali građani već znaju da imaju letargičnu i neinventivnu gradsku vlast koja je nesposobna za takve stvari.

 

Također, zadovoljan sam jer smo uspjeli vrlo precizno osvijestiti ljude o tome koliki je dug napravila ova gradska uprava, a to je podatak kojeg su oni nastojali skriti. Ipak, takvo stanje nikoga ne veseli, jer će put izlaska iz toga biti strm i težak.

 

Međutim, upravo zato sam izrazito motiviran jer znam da Grad ima potencijal izaći iz ove krize, samo mu treba vodstvo koje će ga pustiti da živi punim plućima. Upravo to nudim Gradu. Dosta se družim s građanima i vidim da oni to prepoznaju i vide da ja i moj tim nosimo u sebi energiju koja će osloboditi svu snagu Dubrovnika. I ekonomsku i intelektualnu i kulturnu.

 

Imam dosta iskustva i ovo su moji četvrti izbori te mogu reći da osjećam jednaku, ako ne i veću potporu nego na prošla tri izborna ciklusa.

 

Jako ste puno tema otvorili, govorite najviše o gospodarskim temama, ali što nam je sa socijalnim temama? 

 

- Govorili smo o novom modelu stanovanja, a stanovanje mladih obitelji ostat će glavna socijalna tema, čim završi kriza. Imamo jako dobar model poticaja za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji, a razradit ćemo i model stanogradnje za liječnike kako nam naša djeca nakon studija medicine ne bi ostajala u Zagrebu ili čak išla u inozemstvo. 

 

Također, skupina na koju cijelu svoju karijeru jako puno mislim i uvijek se trudim ponuditi više su naši umirovljenici. Iako ovaj put gradski proračun jest opustošen, ići ćemo u daljnje modele pomoći našim  građanima treće životne dobi koji su svoj radni vijek ugradili u ovaj Grad. Svi stariji od 65 godina, koji nemaju nikakva prihoda umjesto 300 kuna, dobivat će svaki mjesec 400 kuna. Umirovljenicima koji imaju manje od 2000 kuna, umjesto ranije 1800 kuna, dobivat će stalnu mjesečnu naknadu koja će biti 300 kuna umjesto 200 kuna. Svi umirovljenici koji imaju manje od 4000 kuna će dobivati dva puta godišnje za Uskrs i Božić, novčane iznose dva puta do 1000 kuna.

 

Svim umirovljenicima, kao i nezaposlenima plaćat ćemo dopunsko zdravstveno osiguranje u punome iznosu. Smještaj u Domu umirovljenika u Gružu biti će duplo jeftiniji nego što ga predlažu Franković i Muratti, te jednoposteljna soba neće biti skuplja od šest tisuća kuna, a dvoposteljna od pet tisuća kuna. Dom u Gružu ima svoj smisao, ali ne u ovakvom financijskom modelu. Mjere ćemo donijeti u ovoj godini, a puna primjene će već biti od naredne 2022. godine.

 

Što ćete napraviti da pomognete obiteljima s djecom s poremećajem iz spektra autizma kojih je zadnjih desetljeća sve veći broj?

 

Moram reći da sam sretan što u mom timu imam izvrsne stručnjake i dokazane profesionalce na polju brige o zdravlju djece. Dr. Čale Mratović i edukacijsku rehabilitatoricu Marinu Vučković Matić. S obzirom na to, mogu lako reći da će struka imati moju apsolutnu podršku politike i da će svaki prijedlog struke biti usvojen i dobiti punu potporu.

 

Pričao sam već s njima dosta o tome i prioritet, kada je riječ o poremećajima iz spektra autizma, treba prije svega kvalitetno educirati osobe koje rade u vrtićima, školama, zdravstvenim ustanovama i odgojno-obrazovnim ustanovama te osigurati vertikalu od rodilišta do starije životne dobi. Zato će Grad u obliku pedagoškog nadstandarda omogućiti financiranje mobilnih stručnih timova u vrtićima i školama, gdje će po potrebi na teren izlaziti stručnjaci edukacijsko-rehabilitacijskog profila, koje je potrebno dodatno educirati za provođenje rane intervencije, ali i omogućiti financiranje stalnog stručnog usavršavanja stručnjaka kako bi u našoj sredini implementirali svoje znanje i pomogli djeci i roditeljima.

 

Zbog pomanjkanja stručnog kadra tih deficitarnih zanimanja potrebno je privući stručnjake kojima je bitno ponuditi prikladan smještaj, a po potrebi i rješavati stambeno pitanje, slično kao i nedostajajućim lječnicima u dubrovačkoj bolnici. A za starije osobe s poremećajem autističnog spektra u planu nam je omogućiti stambene jedinice tzv. organizacija stanovanja uz podršku u manjim životnim i stambenim jedinicama, gdje će im uz organizirano stanovanje uz podršku biti dostupne i radne aktivnosti i provođenje slobodnog vremena u izvaninstitucionalnim uvjetima, uz podršku educiranog stručnog osoblja.

 

Financijska i psihosocijalna pomoć obiteljima je također jedan od prioriteta. Tako namjeravamo provoditi projekte jačanja roditeljskih kompetencija i podrške za obitelj te ćemo im osigurati božićnicu i uskrsnicu po principu socijalnih kategorija za osobe s invaliditetom i obitelji djece s teškoćama u razvoju.

 

Što se tiče oboljelih od Alzheimerove bolesti u našem gradu, namjeravamo uvesti formiranje i koordinaciju raznih servisa za pomoć obiteljskim njegovateljima tipa „pomoć u kući“, mobilnih timova za pomoć oboljelim osobama, kao i pružanje psihološke pomoći neformalnim obiteljskim njegovateljima te u budućnosti osnivanje dnevnih i cjelodnevnih boravaka koji će unutar sebe imati i specijalizirane smještajne jedinice za bolesnike oboljele od Alzheimerove bolesti.

 

Sve nabrojano ima izvjestan financijski okvir, kojeg neće biti lako osigurati u vremenima oporavka od krize, ali Dubrovnik u svom izvornom kodu ima tradiciju zajedničke skrbi o slabijima i naš je zadatak činiti sve da standard podignemo na najvišu moguću razinu. Ja sam ipak liječnik i to je i moja profesionalna dužnost. 

 

andro vlahusic.JPG

 

Iz vaših prethodnih mandata najviše se pamte prometna rješenja, od skretanja na Domu zdravlja, kružnog toka u Gružu i na pošti Lapad, okretanja prometa oko gruškog parka pa sve do onog kapitalnog – Ilijine glavice. Velika većina ispostavila se kao pun pogodak. Što je još ostalo za napraviti ili ispravii  u gradskom prometu?

 

Imamo za napraviti jednu stvar koja će dodatno unaprijediti promet preko Ilijine Glavice i dalje oko Grada, a uključuje Zagrebačku ulicu i Volantinu. Volantina je ona ulica kojom se sad vozite u smjeru od škole M. Držića do javne garaže, a koju treba rekonstruirati i okrenuti u drugi smjer. Novim rješenjem potpuno se rješava gužva oko povijesne jezgre, ugradnjom dva semafora na ulazu u Zagrebačku ulicu kod garaže te okretanjem smjera prometa iz garaže postojećim prometnicama. Projekt rekonstrukcije Volantine i ulice Baltazara Bogišića u postojećim gabaritima je napravljen i košta manje od dva milijuna kuna, a semaforska rješenja stotinjak tisuća kuna. Tim predloženim rješenjem se od semafora na križanju Ilijine glavice dobivaju dva traka koji vode prema povijesnoj jezgri, uz treći koji se odvija prema javnoj garaži. 

 

Srednja traka namijenjena je vozilima dubrovačkih registracija te vozilima s dozvolom. Nema prometa za vozila koja nisu građana Dubrovnika ili nemaju osigurani parking u privatnim garažama. Parkiranje na Pilama iza ljetnikovca Pucić rješava se pomoću interneta te vozila na taj parking ulaze nakon plaćanja parkinga. Druga južna traka namijenjena je taksi vozilima koja ne prevoze putnike nego prazni čekaju da se oslobode mjesta na njihovim parkiralištima oko povijesne jezgre, dok oni s putnicima prolaze srednjom trakom namijenjenom za vozila s dozvolom.

 

Paralelno s tim prometnim rješenjem, svu zonu oko škole Marina Držića pretvorili bismo u  zelene površine od oko 12 tisuća kvadrata zelenila. 

 

"Kroz poslovno središte Gruža - od Doma zdravlja, Splitskim putem, Vukovarskom i Ulicom dr. Ante Starčevića uspostavlja se zelena zona između dviju prometnica, bez megazgrade na zemljištu Zaklade Mihanović, uklanjaju se zgrade u koridoru Vukovarske ulice koja postaje od benzinske stanice do Lapad stanice široka avenija s pješačkim zonama, kako i priliči središtu grada" 

 

Također, zona koja je nastala nadogradnjom škole Montovjerna i studentskim domom, sav prostor od popularnog igrališta u Čokolinu pa do vrtića Palčica postaje jedan veliki zeleni javni park kojeg treba urediti i tako valorizirati da postane jedan od  najvećih i najljepših gradskih parkova.

 

Žao mi je da je projekt Lapadske obale zapeo, ali ne bi zapeo da ga se radilo na način kako smo mi pripremili. Naime, svjesni da projekt ima imovinsko-pravni problem s g. Pašalićem koji je težak pregovarač, mi smo projekt podijelili u tri faze, s namjerom da izdamo dvije građevinske dozvole i počnemo raditi, a za treću čekamo dogovor ili rješenje spora. Na taj način imali bismo uređenu obalu na cijeloj trasi, osim na mjestu koje je predmet spora. 

 

Povijesna jezgra ostaje vječna tema svih izbora, što namjeravate učiniti za Grad i njegove stanovnike

 

U odnosu na prethodna vremena, sada imamo Plan upravljanja čija je izrada započeta kada sam bio gradonačelnik, a gđa Iva Carević Peković ravnateljica ZOD-a.  Plan nam daje osnovu i smjernice za djelovanje i uvjeren sam da ćemo sada lakše implementirati sve one poltike oživljavanja Grada koje smo 2015. predstavili moj pokojni prijatelj akademik Nenad Vekarić i ja, pod nazivom „Živi grad“.

 

S ciljem implementacije svih mjera koje će pomagati stanovnicima povijesne jezgre, oformit ćemo poseban upravni odjel i imenovati pročelnika koji će se baviti samo životom u GK Grad.  Predložit ćemo da član upravnog vijeća Zavoda za obnovu bude predstavnik GK Grad, kao i da i u vijeću za javne površine bude predstavnik stanara povijesne jezgre. 

 

Nastojat ćemo omogućiti cjelogodišnje posjećivanje Lokruma stanovnicima Grada, a borit ćemo se i da upravljanje gradskim portom pređe u nadležnost grada, a ne županije. Da bi nam to bilo lakše, predlažem da građani izaberu gospara Roka Tolića za župana.

 

Za kraj, poruka biračima, zašto da odaberu baš Vas?

 

Nažalost, moram reći da Dubrovnik nije vođen u protekle četiri godine u duhu ovog grada. Naslušali smo se zabrana, ograničenja, restrikcija, kažnjavanja, sustava u kojem građani i poduzetnici ne smiju i ne mogu ništa, a članovi HDZ-a mogu što hoće i kako hoće. Jedan građanin mi je ovih dana prišao i rekao da pod policijskim režimom i da se osjeća kao da smo svi skupa u zatvoru.

 

U tom smislu, ja i moja lista smo ne samo najbolji izbor, nego jedini izbor. Za sve ljude koji shvaćaju što je napravio dubrovački HDZ i tri patuljka – Franković, Pezo i Potrebica, drugog izbora baš i nema. Ja sam jedini dokazao da takvom režimu HDZ-a mogu stati na kraj, da ih mogu pobijediti i to sam uspio već tri puta.

 

Zato, moja poruka svim slobodnim i slobodomislećim ljudima ovog grada je: Glasajte za listu br. 5 i kandidata br.8 jer mi smo penicilin za HDZ.

 

SPONZORIRANO

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji