Zrinka Raguž: Milijarda kuna iz EU fondova je tu, u drugom mandatu očekujemo najmanje dvostruko!
umjereno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
16.8°C
Vrijeme za 18.04.2024.
18.04.2024. Danas
Max. 16°C Min. 11°C
Vrijeme za 19.04.2024.
19.04.2024. Pet
Max. 17°C Min. 11°C
Vrijeme za 20.04.2024.
20.04.2024. Sub
Max. 16°C Min. 9°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,969300
GBP
GBP
0,854000
USD
USD
1,063800
Zrinka Raguž: Milijarda kuna iz EU fondova je tu, u drugom mandatu očekujemo najmanje dvostruko!
12.03.2021 | Politika
INTERVJU

Zrinka Raguž: Milijarda kuna iz EU fondova je tu, u drugom mandatu očekujemo najmanje dvostruko!

Autor: Libero Portal
Foto: Željko Tutnjević
Pročelnica za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Grada Dubrovnika Zrinka Raguž govori o odrađenom poslu oko EU fondova i predstojećoj turističkoj sezoni

Sjećamo se iz kampanje 2017. da ste kritizirali tadašnju gradsku upravu oko EU fondova. Što ste vi postigli u ovom mandatu nakon kroz poseban odjel za EU fondove koji ste ustrojili i vodili?

 

-Ugovorili smo projekte vrijedne preko milijardu kuna bespovratnih europskih i nacionalnih sredstava  u tri i pol godine mandata. Time smo ispunili obećanje koje smo dali prije nepune četiri godine, a to je kako ćemo „otkriti“ fondove EU jer prethodna vlast gotovo ni kune nije povukla iz tog izvora. Turizam je bilježio rekorde pa se nije razmišljalo o tome da se prihodi iz tog izvora pažljivije koriste, a da se iz EU fondova financira što više toga potrebnoga Gradu.

 

Nažalost, dočekala nas je percepcija Dubrovnika kao bogatog grada kojem ne trebaju europska sredstva. Odlučili smo tu percepciju promijeniti.  Osmislili smo program koji naglašava nužnost EU fondova, bez obzira na turističke rekorde. Osnovan je poseban upravni odjel i velika je pozornost usmjerena na EU fondove.

 

Najveći projekt svakako je Aglomeracija (vodoopskrba, oborinska odvodnja i kanalizacija) sa svojih 880 milijuna kuna, ali smo posebno ponosni na projekt Lapadske obale od 70 milijuna kuna te na činjenicu da su po prvi put autobusi „Libertasa“, njih 11,  nabavljaju  bespovratnim EU sredstvima. 

 

Osobno me iznimno vesele brojni europski projekti kojima smo vrlo jasno i vidljivo podigli standard u ustanovama predškolskog i osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja kroz energetske obnove zgrada škola i vrtića do projekta „Grad ZA djecu“ – poboljšanje usluga i uvjeta za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na području grada Dubrovnika kojim smo omogućili cijeli spektar dodatnih usluga u vrtićima. Također, provode se projekti Pomoćnici u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju u osnovnim školama Grada Dubrovnika, Školska shema, WIFI4EU – uvođenje besplatnog Interneta, projekt E-CITIJENS- opremanje postrojbi civilne zaštite sa opremom u slučaju potresa. 

 

Koji projekti se očekuju u narednom razdoblju?

 

Hrvatska će u novom financijskom razdoblju imati na raspolaganju 22 milijarde eura, što je dvostruko više od dosadašnje omotnice, odnosno dvostruko više prilika za financiranje svojih projekata. 

 

Najveća novost su velika dodatna sredstva uz proračun EU-a koji se osiguravaju za program borbe protiv posljedica korona-krize pod nazivom „EU Next Generation“. Program uključuje i Fond za oporavak i otpornost – najveći instrument za financiranje projekata oporavka od krize, a na koji smo prijavili 36 projekata ukupne vrijednosti oko 1,2 milijarde kuna. Između ostalih i Dom za starije i nemoćne u Dubrovniku, Park'n'ride sustav na Pobrežju, Tenis centar Lapad i Kolektor oborinske odvodnje u Ulici Andrije Hebranga.

 

Još jedan bitan mehanizam koji će biti na raspolaganju Gradu Dubrovniku u novom financijskom razdoblju je Mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja – ITU koji omogućuje integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih program te ulaganja tih sredstava u aktivnosti kojima će se ojačati uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja.

 

Grad Dubrovnik nastavlja s ulaganjima u sportsku infrastrukturu i putem europskih fondova. Niz je  spremnih projekata, a među kojima je važno istaknuti projekt energetske obnove sportske dvorane u Gospinom polju, projekte uređenja sportskih vanjskih igrališta i terena na lokaciji Gospino polje. Vjerujemo kako će se i nova multifunkcionalna dvorana u Gospinom polju moći financirati europskim sredstvima. Projekti energetskih obnova škola Mokošica i Marin Držić čekaju nove natječaje , a pripremljeni su  i projekti koji će našim Elafitima omogućiti vodoopskrbu i kanalizaciju. 

 

Nastavljamo i sa „zgradarstvom“, gdje podupiremo lokalno stanovništvo u energetskoj obnovi njihovih zgrada. Nadamo se novom natječaju iz područja kulturne baštine u slijedećem proračunskom razdoblju, a na koji svakako planiramo, između ostalog prijaviti ljetnikovac Gučetić, čiju dokumentaciju pripremamo.

 

Zadnja godina mandata obilježena je korona-krizom, pa su neki projekti usporeni, a Grad se zadužio. Oporba govori o 300 milijuna kuna kredita u vašem mandatu i govore da je to opasno po gradsku blagajnu. Je li to zaista problematično?

 

Kreditiranje je redovan način financiranja javnih i razvojnih projekata. Samo iz EU fondova smo povukli sredstava u razini četiri kreditna zaduženja, a koja će Grad uredno servisirati.  Grad je u korona krizi, koju oporba preskače kao da se nije dogodila i kao da nismo dodatno izdvojili 100 milijuna kuna za pomoć najugroženijim sugrađanima, zdravstvu i gospodarstvu,  zadržao stabilnost i kontinuitet razvojnih projekata. Kreditna sredstva Grad Dubrovnik koristi za realizaciju brojnih infrastrukturnih zahvata. Svi se realiziraju krajnje transparentno, isti su opipljivi i na korist su građanima. Od prva 43 stana za mlade obitelji u Mokošici, sustava oborinske odvodnje u ulicama Kardinala Stepinca i Vukovarskoj, preko vrtića Palčica i OŠ Montovjerna, prve novogradnje u obrazovanju još od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća pa do strateškog projekta cestogradnje od Mosta dr. Franja Tuđmana do Pobrežja.

 

Svakako, u cijeloj ovoj situaciji sa krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa EU fondovi su dobili još više na važnosti te ćemo mi kao Grad uložiti i dodatne napore da budemo što uspješniji u privlačenju navedenih sredstava pa u narednom mandatu očekujemo najmanje dvostruki iznos povučenih sredstava iz EU fondova. Dakle, preko dvije milijarde kuna.

 

Grad, pa tako i kasa gradske uprave, u dobroj mjeri ovisi o turizmu. Kakvu sezonu očekujete?

 

-Imamo se razloga nadati da će ova sezona biti najmanje 60 posto od sezone 2019. godine. Početi će u sliučno vrijeme kao i lani, a zasigurno će se produžiti odnosno neće biti onog naglog prekida kao početkom rujna prošle godine. Zato ćemo do konca godine uspjeti dostići ove brojke kojima se nadam. Koliko možemo čuti, cijepljenje će se sve više ubrzavati i koncem travnja bi se trebao cijepiti dovoljan broj stanovnika EU da bi se brojke oboljelih svele na prošlogodišnje brojke iz ljeta odnosno na minimum. Dakle, s optimizmom gledam na sezonu koja nam dolazi.

 

Kako se gradska uprava priprema za turističku sezonu?

 

-Turistička zajednica Grada je pripremila program rada za predstojeću sezonu i u njemu je prikazan čitav set mjera i marketinških akcija prema našim najbitnijim tržištima- Velikoj Britaniji i SAD-u, ali i drugim tržištima EU. S druge strane, gradonačelnik je poduzeo niz akcija kako bi Grad postao dostupna destinacija i prije nego li se postigne potreban nivo procijepljenosti EU stanovnika. Tako je, primjerice, inicirao mjere kojima bi stanovnici Britanije, koji su se cijepili, mogli boraviti u Gradu bez da moraju ići u karantenu ili akcije oko brzih testova na zračnoj luci. U tom je smislu poslao prijedlog i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću u kojem predlaže kako tretirati turiste iz raznih država, ovisno jesu li u crvenoj ili zelenoj zoni, obzirom na stanje sa koronavirusom. Činimo, i mi u gradskoj upravi i gradonačelnik, sve što je u našoj moći da olakšamo dolazak turista u Grad i da taj boravak bude i ugodan i siguran. Svjesni smo koliko je bitno brojnim našim sugrađanima da sezona bude dobra jer od toga ovise njihova primanja. U tom cilju smo i zastupljeni u brojnim televizijskim emisijama i u medijima u SAD-a, Britaniji te EU. 

 

Što očekujete na predstojećim izborima?

 

-Očekujem da će nam naši sugrađani vrednovati sve što smo učinili u ovom mandatu i što smo, unatoč činjenici da smo zadnju godinu mandata imali krizu radi pandemije, uspjeli realizirati gotovo sve obećane projekte. Posebno sam uvjerena da će nam itekako honorirati činjenicu da smo prva gradska uprava za koju se neće vezati nikakvi repovi, nikakve afere.  Očekujem, dakle, da će gradonačelnik Mato Franković i njegov tim nastaviti raditi i graditi na zadovoljstvo i dobrobit naših sugrađana. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji