Investitori love u mutnom dok Grad gubi identitet i propada
slab vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
11.8°C
Vrijeme za 17.04.2024.
17.04.2024. Danas
Max. 12°C Min. 12°C
Vrijeme za 18.04.2024.
18.04.2024. Cet
Max. 16°C Min. 10°C
Vrijeme za 19.04.2024.
19.04.2024. Pet
Max. 17°C Min. 11°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,969300
GBP
GBP
0,854000
USD
USD
1,063800
 Investitori love u mutnom dok Grad gubi identitet i propada
13.05.2019 | Politika
LUJIĆ I KRISTIĆ:

Investitori love u mutnom dok Grad gubi identitet i propada

Autor: Libero Portal
Foto: Željko Tutnjević/Libero portal
"Različiti privatni projekti se realiziraju preko noći dok javni čekaju na realizaciju godinama!"

Priopćenje gradskih vijećnika Mara Kristića i Dolores Lujić prenosimo u cijelosti:

"Upiranje prstom i natezanje oko toga tko je kriv za puknuće vodovodne cijevi u Ulici Bana Jelačića je upravo u interesu onih koji zarađuju ekstra profite na položajnoj renti i astronomskim cijenama građevinskih kvadrata dok se građani trude pronaći krivca za katastrofalno stanje u prostoru.

Svi znamo da živimo u državi u kojoj su spinovi i prebacivanje odgovornosti već prokušana doktrina kako skrenuti pozornost sa stvarnih problema i ništa ne mijenjati, a institucije služe svima samo ne interesima države i građana. Cijev koja je pukla u Ulici Bana Jelačića kao posljedica nepravovremene i neodgovorne reakcije Grada u zaštiti svoje imovine i nepravovremeno i nedovoljno kvalitetno izvedene sanacije građevinskog iskopa samo simbolički označava ono što će u Dubrovniku postati svakodnevica, na različitim mjestima, kao posljedica izvođenja građevinskih radova teškom mehanizacijom, koje loša, zaostala i velikim dijelom dotrajala komunalna infrastruktura ne može podnijeti.

Različiti privatni projekti se realiziraju preko noći dok javni čekaju na realizaciju godinama. Neće nas iznenaditi ni ako velika većina gradilišta u Dubrovniku bude otvorena i tijekom turističke sezone. Sve to se događa pod izlikom GUP-a za kojeg svi tvrde da je štetan i za Grad poguban, dok istovremeno pokušavaju izvući neku korist iz njegovih loših odredbi, bilo da je to u koeficijentima izgrađenosti, katnosti ili povećanju broja stambenih jedinica na teret broja parking mjesta.

Gradska uprava se posipa pepelom pozivajući se na činjenicu da je GUP naslijeđen, pojedini arhitekti kritiziraju razvojni dokument koji generira nered u prostoru, a sami su autori rugla koja iz njega proizlaze, investitori love u mutnom, dok Grad gubi identitet i propada.

Preuzeti upravljanje Gradom znači preuzeti odgovornost, bez obzira na stanje koje si zatekao i probleme s kojima se moraš suočiti da ih riješiš. To traži hrabrost i odlučnost. Vatrogasne mjere poput izmjene odluke o nedostajućim parking mjestima više nam ne mogu pomoći i ne mogu odvratiti pozornost od velikog problema koji imamo. Stoga, ukoliko žurno ne pokrene sve radnje za donošenje  novog GUP-a okrenutog unapređenju javne komunalne infrastrukture i kvalitete života građana ovu gradsku upravu uz dobre stvari koje radi, nitko neće moći poštedjeti sramote da je politikom pogodovanja različitim privatnim investitorima, uz alibi da je GUP naslijeđen, pogurnula Grad u provaliju propasti.

Napominjemo kako je uz proces izrade novog GUP-a potrebno izraditi i temeljitu reviziju postojećeg kako bi građani na konkretnim primjerima mogli vidjeti zašto se GUP nije mijenjao godinama, tko se sve o njega okoristio i zašto je stanje u prostoru katastrofalno."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji