lahor
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
24.7°C
Vrijeme za 17.08.2019.
17.08.2019. Danas
Max. 22°C Min. 22°C
Vrijeme za 18.08.2019.
18.08.2019. Ned
Max. 29°C Min. 19°C
Vrijeme za 19.08.2019.
19.08.2019. Pon
Max. 30°C Min. 21°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
+0.00%
CHF
CHF
6,795031
+0.00%
GBP
GBP
8,099475
+0.00%
USD
USD
6,662589
+0.00%
EUR
EUR
7,383481
 Urbana pravila i buffer zona onemogućuju gradnju islamskog centra u Radničkoj ulici
25.04.2019 | Politika
LUJIĆ I KRISTIĆ:

Urbana pravila i buffer zona onemogućuju gradnju islamskog centra u Radničkoj ulici

Autor: Libero Portal
Foto: Željko Tutnjević/Libero portal
Žao nam je ukoliko su neodgovorna predizborna obećanja dovela u zabludu pripadnike islamske vjeroispovijesti

Priopćenje gradskih vijećnika Dolores Lujić i Mara Kristića prenosimo u cijelosti:

"Jedna od najaktualnijih dubrovačkih tema u zadnje vrijeme je gradnja islamskog centra u Dubrovniku. Prije nekoliko dana u Slobodnoj Dalmaciji mogli smo pročitati kako su pripreme za gradnju islamskog centra započete te kako se radi na projektno tehničkoj dokumentaciji, a da će sam centar biti izgrađen i pušten u uporabu u roku od dvije godine.

Odmah na početku želimo istaknuti da nam je drago ukoliko će pripadnici islamske vjeroispovijesti kojih je u Dubrovniku jako puno dobiti primjeren prostor za molitvu, okupljanje i obavljanje vjerskih obreda u skladu s tradicijskim i graditeljskim nasljeđem Grada Dubrovnika i odredbama prostornog plana koje su na snazi. Na društvenim  mrežama, ali i dubrovačkim ulicama već danima slušamo rasprave o tome kako će se u Gružu izgraditi minaret, kolike će visine biti i slično.

Svjedočimo i govoru mržnje i ideološkim prepirkama na istim tim društvenim mrežama. Budući da ne želimo da ova tema koju smatramo važnom potakne ideološke, vjerske ili bilo kakve druge sukobe s našim sugrađanima islamske vjeroispovijesti s kojima u Dubrovniku gajimo i gradimo povijesno dobre odnose osjetili smo potrebu otvoriti ovu temu i u javnom, političkom prostoru. Glasine često dovedu ljude u zabludu i potaknu sukobe. Svi znamo da je gradnja islamskog centra već godinama aktualno predizborno obećanje koje se nikada nije pomaklo s razine obećanja od strane onih koji obećavaju i ovo je prvi put da je netko s ovom temom izašao u javni prostor i najavio gradnju i utvrdio rokove realizacije, nevažno jeli posrijedi kampanja za izbore za članove vijeća nacionalnih manjina koji se imaju održati u sljedećem mjesecu ili postoji neki drugi razlog za to.

Svjesni da je upravo minaret kamen smutnje koji izaziva negativne konotacije na ulici i na društvenim mrežama želimo ukazati svima koji potiču rasprave na toj razini da je gradnja na području našeg grada uvjetovana odredbama GUP - a i ostalim prostorno - planskim dokumentima nižeg reda, a u novije vrijeme i tzv. buffer zonom kao dodatnim instrumentom za zaštitu i konzervaciju visokovrijednih građevinskih cjelina.

Prema našem skromnom poznavanju tumačenja odredbi prostornih planova bilo kakve rasprave o minaretu, njegovoj visini i gabaritima na lokaciji u Radničkoj ulici gdje bi se islamski centar trebao graditi su bespredmetne jer odredbe plana koji je na snazi, urbana pravila, a i buffer zona onemogućuju njegovu gradnju, međutim jedino relevantno mišljenje je ono od strane gradske uprave, čije očitovanje očekujemo.

Žao nam je ukoliko su neodgovorna predizborna obećanja dovela u bilo kakvu zabludu pripadnike islamske vjeroispovijesti i potakla bilo kakve vjerske i druge podjele, a jedina i isključiva namjera nam je da nadležni i oni koji obećavaju javnosti pojasne odredbe prostornih planova u odnosu na predmetnu situaciju.

Gradski vijećnici Dolores Lujić i Maro Kristić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji