povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
22.6°C
Vrijeme za 20.09.2020.
20.09.2020. Danas
Max. 21°C Min. 21°C
Vrijeme za 21.09.2020.
21.09.2020. Pon
Max. 26°C Min. 21°C
Vrijeme za 22.09.2020.
22.09.2020. Uto
Max. 24°C Min. 20°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,004293
GBP
GBP
8,254649
USD
USD
6,360608
EUR
EUR
7,537320
09.09.2020 | Politika
MARO KRISTIĆ USUSRET VIJEĆU

"Informacija iz turističke zajednice da smo dobro pokriveni zvuči poput prvoaprilske šale"

Autor: Libero Portal
Foto: Željko Tutnjević
Umjesto da se bavimo problemima koji nas čekaju, mi na gradskom vjeću raspravljamo o izvješćima iz 2019. godine!, kaže Maro Kristić

Priopćenje gradskog vijećnika Mara Kristića ususret nadolazećoj sjednici Gradskog vijeća prenosimo u cijelosti:

 

"1. rujna označio je kraj svake nade da bi i ovakva krnja turistička sezona mogla potrajati nešto duže i bar malo olakšati ionako iznimno tešku situaciju u kojoj se nalazi naše gospodarstvo.

 

Loši potezi Vlade, nepostojeći krizni management na nacionalnoj i lokalnoj razini, nevjerodostojnost i katastrofalne odluke stožera te zakašnjele reakcije odgovornih u našem Gradu dovele su nas na crvenu listu na gotovo svim emitivnim tržištima.

 

Sada je svima postalo jasno da nas čekaju nikad duža i nikad teža zima i proljeće, a informacija iz turističke zajednice da smo dobro pokriveni i kako dobro stojimo na svim emitivnim tržištima zvuči poput "prvoaprilske šale". 

 

Pred nama je još jedna sjednica gradskog vijeća koja bi trebala poslužiti kako bi preispitali odluke koje smo donosili, ali prvenstveno kako bismo se okrenuli vremenu koje dolazi te pokretali inicijative i donosili odluke i raspravljali o problemima koji nas čekaju. Sudeći po dnevnom redu sjednice čini se kao da još uvijek ne želimo priznati da se nalazimo u ogromnim problemima iz kojih se možemo izvući jedino ukoliko se potpuno promijeni pristup upravljanju Gradom i polože karte na stol, da svi znamo kako stvari stoje, bez plasiranja polu informacija i skretanja pozornosti s ključnih problema. Dijalog, otvorenost i transparentnost su nam potrebniji nego ikad. Nedvojbeno je kako će uskoro uslijediti pravi problemi te da će se naši brojni sugrađani naći u teškoj socijalnoj i egzistencijalnoj poziciji.

 

Što mi radimo da bi ih zaštitili? Koje mjere predlažemo i o čemu raspravljamo? Čime mi to budimo poslovni optimizam ili općenito optimizam kod ljudi? 

 

Umjesto da naše sjednice obiluju inicijativama i prijedlozima koji idu u tom smjeru mi ćemo na predstojećoj sjednici gradskog vijeća imati priliku vidjeti prezentaciju aktivnosti turističke zajednice tijekom 2020. godine koju možemo zaboraviti, bez da nam je ista prethodno dostavljena kako bi se mogli pripremiti za raspravu te ćemo također raspravljati o izvješćima o radu gradskih poduzeća i ustanova za 2019. godinu koja više nikoga ne zanimaju i mogu se raspraviti za pola sata. Primiti na znanje izviješća jest naša zakonska obaveza, ali raditi to nakon gotovo 10 mjeseci je užasno loša poruka prema našim sugrađanima.

 

Bavimo se prošlošću dok je sadašnjost upitna i puna problema, a budućnost neizvjesna. Stoga da bi ova sjednica gradskog vijeća imala svoj smisao i svrhu molimo vladajuće da pred javnost i na vijećnike klupe iznesu izvješća o financijskom stanju  i stanju zaduženosti Grada Dubrovnika u 2020.godini te izvještaje o radu i financijska izvješća za sva gradska poduzeća i gradske ustanove za prvih šest mjeseci 2020. godine s projekcijama do kraja  tekuće godine te da turistička zajednica pripremi izvještaj o poduzetim aktivnostima na emitivnim turističkim tržištima za sezonu 2021. godinu . Također, s obzirom na aktualnu gospodarsku situaciju, a u svrhu zaštite stalno zaposlenih radnika kod poslodavaca koji koriste gradske mjere oslobođenja od plaćanja zakupnine i naknade za korištenje javnih površina predlažemo da gradsko vijeće donese zaključak kojim se svakom takvom poslodavcu koji uruči otkaz svom zaposleniku ukida pravo na korištenje mjera te da se svakom poslodavcu koji omogući zaposlenje radniku s hrvatskim državljanstvom i prebivalištem u našem Gradu i Županiji omoguće dodatni bonus i pogodnosti.

 

Ukoliko ne donesemo takav zaključak opravdano se postavlja pitanje koga štitimo svojim mjerama, zakupce gradskih prostora ili njihove zaposlenike? Ukoliko gradska uprava smatra da bi ovako izmijenjeni dnevni red bio preobiman molimo ih da žurno sazovu tematsku sjednicu dnevnog reda s navedenim točkama te ćemo im ukoliko je potrebno dostaviti i zahtjev sa dovoljnim brojem potpisa za održavanje iste. Podredno napominjemo da ovo nije kritika upućena na rad bilo kojeg pojedinca počevši od predsjednika gradskog vijeća koji predlaže dnevni red koji mu gradonačelnik i gradski odjeli pripreme, nego kritika načina upravljanja Gradom u kriznoj situaciji kada bi zajedništvo, dijalog i zajedničke inicijative trebale biti iznad političkih podjela."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji