povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
6.7°C
Vrijeme za 19.01.2021.
19.01.2021. Danas
Max. 2°C Min. 2°C
Vrijeme za 20.01.2021.
20.01.2021. Sri
Max. 9°C Min. 1°C
Vrijeme za 21.01.2021.
21.01.2021. Cet
Max. 12°C Min. 7°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,016493
GBP
GBP
8,475735
USD
USD
6,223833
EUR
EUR
7,547642
I premijer Plenković najavio moguće dodatne mjere
14.12.2020 | Politika
NEPOVOLJNA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

I premijer Plenković najavio moguće dodatne mjere

Autor: Libero Portal
Foto: Željko Tutnjević
Rekao je da će se sadašnje mjere protiv koronavirusa morati produljiti i nakon 21. prosinca ako se ne uspiju smanjiti sadašnji visoki brojevi zaraženih

Danas je održana sjednica Vlade. Premijer Andrej Plenković rekao je na početku sjednice Vlade kako je jasno da će se sadašnje mjere protiv koronavirusa morati produljiti i nakon 21. prosinca ako se ne uspiju smanjiti sadašnji visoki brojevi zaraženih, a moguća su i dodatna ograničenja o čemu raspravljaju Vlada i Stožer, piše N1.

 

Na sjednici Vlade fizički su bili prisutni ministri Davor Božinović, Zdravko Marić, Tomislav Medved, Boris Milošević, Gordan Grlić Radman, Vili Beroš, Josip Aladrović, Oleg Butković, Ivan Malenica i Radovan Fuchs.

 

Ostali su, kao i premijer sjednici prisutni putem videolinka.

 

Premijer Andrej Plenković još je uvijek u izolaciji zbog zaraze koronavirusom.

 

"Danas upućujemo pismo predsjedniku Hrvatskog sabora sa zamolbom za izvanredno zasjedanje i preostala tri dana ovoga tjedna, nakon ustavnog roka od 15.12. Imali smo jako puno točaka, od 1. studenog, pa nadalje. Hrvatski sabor je raspravljao i glasat će o ovih pet inicijativa oporbe koje je oporba u proteklih pet mjeseci stavila na dnevni red", kazao je premijer u svom obraćanju.

 

"Činjenica je da su sve teme raspravljene i da su bile predviđene u normalne vremenske okvire, ali nažalost nerijetko dolaze kasno navečer na dnevni red zbog toga što ponajviše zastupnici oporbe s nekim drugim temama koje ne zahtijevaju višesatnu raspravu odvlače ove rasprave u kasne sate pa se stječe dojam u javnosti kao da Vlada i većina ne želi nešto raspravljati u razumno vrijeme", rekao je.

 

"Hoću tu tezu otkloniti, ne sjećam se nijedne situacije da je toliko tih inicijativa odmah stavljeno na dnevni red i s argumentima otklonjeno", istaknuo je premijer Plenković.

 

Epidemiološka situacija i dalje nepovoljna

 

Premijer je na sjednici, koju vodi iz samoizolacije, rekao da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna jer je u zadnjih tjedna dana zabilježeno 25.119 novih slučajeva zaraze, odnosno 5,6 posto više nego tjedan ranije, a slična je situacija i s brojem umrlih koji je u istom porastu.

 

"S tim ne možemo biti zadovoljni i potrebno je da, uz ukupno pridržavanje mjera od strane svih naših sugrađana koje je propisao Stožer, pokušamo napraviti dodatne napore kako bi ostvarili pozitivne pomake", poručio je premijer.

 

"Nažalost epidemiološka situacija je i dalje nepovoljna. Imali smo više od 5 posto porasta u odnosu na prethodni tjedan. Dakle, još uvijek je to nažalost rast. Mali, ali rast. Sličan je broj preminulih osoba. S time ne možemo biti zadovoljni, važno je da se uz ukupno pridržavanje sadašnjih mjera koje je propisao stožer, pokušamo napraviti dodatne napore.

 

Jasno je ako ne uspijemo smanjiti sadašnje visoke brojke, da će se sadašnje mjere koje su na snazi do 21. prosinca morati produljiti. Ako i dalje u ovih tjedan dana koja su pred nama ne vidimo promjene trenda, moguća su i dodatna  ograničenja o kojima sada raspravlja Stožer", rekao je Plenković.

 

"Apeliramo na naše sugrađane"

 

"Stoga još jednom apeliram na sve naše sugrađane da budemo svjesni zahtjevnih okolnosti jer su mjere koje donosimo sa strane Stožera i Vlade jedan dio priče ,a drugi je osobna odgovornost i pridržavanje mjera. Najvažnije i najbitnije - smanjivanje druženja. Jasno je da ovaj tjedan Božić neće biti kao prije. Stoga apeliram na sve da izbjegavaju veća obiteljska okupljanja", dodao je.

 

Potom je ministar zdravstva Vili Beroš iznio najnovije podatke o broju novih slučajeva koronavirusa.

 

"S obzirom na razvoje situacije Ministarstvo zdravstva odnijelo je KBC-u Zagreb uputu za žurno poduzimanje aktivacije funkcioniranja bolničkog sustava po posebnom, prilagođenom režimu", kazao je minista Beroš. KBC Zagreb, KBC Dubrava i Specijalna bolnica za plućne bolesti Zagreb povećavaju kapacitete za smještaj covid-19 pozitivnih bolesnika za što se osigurava dodatan kadar i oprema, dodao je ministar.

 

"Na sastanku s epidemiolozima održanom 11. prosinca analizirana je strategija brzog antigenskog testiranja u svrhu kontrole žarišta epidemije. Na današnjem sastanku ekspertne skupine Ministarstva zdravstva razgovaralo se o povećanju stacionarnih kapaciteta, kao i ostaloj problematici zdravstvenog sustava kako bismo odredili daljnje korake u narednim tjednima. Započela je distribucija ukupno 100.000 brzih antigenskih testova u županijske zavode za javno zdravstvo, dodao je ministar Beroš.

 

Vlada će danas proglasiti isključivi gospodarski pojas

 

Podsjetimo, premijer Plenković najavio je u subotu da će hrvatska vlada u ponedjeljak usvojiti prijedlog odluke o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu.

 

Plenković je na Twitteru objavio da je "obavio konzultacije sa slovenskim premijerom Janezom Janšom i talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom u vezi s proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa Hrvatske u Jadranu" te da će "vlada RH izvješće o procesu konzultacija i prijedlog Odluke o proglašenju IGP usvojiti u ponedjeljak".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji