Božo Lasić o novim cijenama vrtića: Povećanje neće biti drastično
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
14.4°C
Vrijeme za 26.10.2021.
26.10.2021. Danas
Max. 19°C Min. 9°C
Vrijeme za 27.10.2021.
27.10.2021. Sri
Max. 20°C Min. 12°C
Vrijeme za 28.10.2021.
28.10.2021. Cet
Max. 20°C Min. 11°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,036591
GBP
GBP
8,895203
USD
USD
6,468822
EUR
EUR
7,520005
Božo Lasić o novim cijenama vrtića: Povećanje neće biti drastično
14.09.2021 | Politika
OPĆINA KONAVLE

Božo Lasić o novim cijenama vrtića: Povećanje neće biti drastično

Autor: Libero Portal
Foto: Općina Konavle
Povećanje cijene vrtića nije popularna mjera, a i to povećanje nedostatno je da pokrije troškove između ekonomske cijene i cijene koju plaćaju roditelji. No jednostavno moramo napraviti ono što možemo i uštedjeti gdje možemo

Konavoski načelnik na Facebooku je izvjestio o cijenama u Dječjim vrtićima Konavle, a njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

 

"Poštovane Konavoke i Konavljani, građanke i građani Konavala! 

Dužnost koju obavljam od mene zahtijeva odgovornost i u takvom sam kontekstu pozvan donositi odluke koje ponekad nisu popularne i razumljivo nailaze na protivljenje dijela javnosti. S obzirom na diskusiju među Konavljanima i na društvenim mrežama osjećam se pozvan obratiti Vam se.

 

U ovom slučaju riječ je o Odluci koju ću predložiti Općinskom vijeću, a koja će ukoliko bude usvojena, u konačnici značiti korekciju cijena vrtića. Nikad se nisam skrivao iza ničega pa neću ni sada te mogu samo reći kako povećanje neće biti drastično, dok će pojedinim korisnicima biti besplatno sukladno njihovom socijalnom statusu npr. djeca samohranih roditelja, djeca sa teškoćama u razvoju, djeca korisnika socijalnog minimuma itd. Napominjem kako Općina godišnje za potrebe vrtića izdvaja 12.000.000 kuna (dvanaest milijuna kuna), jer u ekonomskoj cijeni vrtića učestvuje sa cca. 70 posto.

 

Čvrsto stojim pri stavu da nije mudro donositi populističke odluke koje kratkoročno izazivaju odobravanje, a dugoročno štete zajednici. Povećanje cijene vrtića nije popularna mjera, a i to povećanje nedostatno je da pokrije troškove između ekonomske cijene i cijene koju plaćaju roditelji. No jednostavno moramo napraviti ono što možemo i uštedjeti gdje možemo.

 

O razlozima ovakve odluke mogu nažalost nadugo i naširoko, no umjesto da vam govorim o brojnim projektima koje provodimo, komunalnom i drugim standardima koje smo postigli i održavamo usprkos krizi, reći ću samo da nam je izvorni prihod u posljednje tri godine pao skoro 100 posto. Dakle 2018. bio je 60 milijuna kuna, prošle godine 34 milijuna. 

 

Općina mora opstati i sukladno tome smo odmah kada je krenulo zatvaranje gospodarstva zbog koronavirusa prvo u Općini smanjili plaće za 30 posto i do danas ih nismo vratili. Plaće su smanjene i odgojiteljicama u vrtićima, ali i drugim djelatnicima i djelatnicama naših ustanova i tvrtki. To me neopisivi rastužuje, ali tako mora biti. Zasad.

 

Stojim pred vama uvjeren da donosim pravu odluku. Mrzim što sam ja taj koji je mora predložiti, ali niste me birali da Vam povlađujem nego da radim najbolje što znam za Konavle.

 

To ću i napraviti, a kada okolnosti i gospodarstvo dopuste, nitko sretniji od mene da se stvari na koje smo naviknuli, vrate na staro. Do tada, postoje potezi koje moram, a koje ne želim povući. Ovo je jedan od njih", napisao je načelnik Božo Lasić. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji