slab vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
10.8°C
Vrijeme za 24.01.2021.
24.01.2021. Danas
Max. 11°C Min. 11°C
Vrijeme za 25.01.2021.
25.01.2021. Pon
Max. 10°C Min. 4°C
Vrijeme za 26.01.2021.
26.01.2021. Uto
Max. 9°C Min. 1°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,015499
GBP
GBP
8,481130
USD
USD
6,208391
EUR
EUR
7,554991
Dubrovački HNS: Građani trebaju znati na što je potrošeno više od 306 milijuna kn zaduženja u mandatu Mata Frankovića!
11.01.2021 | Politika
HNS O ZADUŽENJIMA

Dubrovački HNS: Građani trebaju znati na što je potrošeno više od 306 milijuna kn zaduženja u mandatu Mata Frankovića!

Autor: Libero Portal
Foto: LTV
"Grad je u 15 godina mandata Šuice i Vlahušića realizirao svega nešto više od 100 milijuna kuna kredita, od čega je veći dio već i vraćen, dok je za samo 3 godine mandata gradonačelnik Franković tri puta više zadužio Dubrovnik, odnosno za više od 306 milijuna kuna", tvrdi HNS

Priopćenje HNS podružnice Dubrovnik prenosimo u cijelosti:

 

"Za samo 3 godine mandata gradonačelnik Franković zadužio je naš Grad tri puta više nego njegovi prethodnici u 15 godina. Lakoća kojom gradonačelnik Franković iznosi neistine i ignorira potrebe svojih sugrađana još jednom potvrđuje naše već iznesene navode o bezidejnosti i napuhanosti proračuna za ovu godinu, ali gorak okus u ustima ostavlja činjenica da niti on, niti njegovi koalicijski partneri nisu reagirali na naša upozorenja o prezaduženosti Grada.

 

Naši sugrađani imaju pravo i trebaju znati kakva je financijska situacija Grada nakon godine iza nas i koliki je postotak zaduženja Grada u odnosu na ostvareni prihod 2020. godine, uključivši kredite i jamstva. Građani trebaju znati i točne podatke na što je potrošeno više od 306 milijuna kuna zaduženja u mandatu Mata Frankovića. Kao i koliki je stvarni trošak gradnje OŠ Montovjerna, ceste Most-Osojnik i stanova u Mokošici.

 

Stoga, unatoč činjenici da gradonačelnik bahato i samodopadno ignorira mnogobrojne upite naših vijećnika, građana pa i dijela medija, ovim putem iznosimo dostupne podatke o zaduženju Grada. Ono što je svima jasno je činjenica da je Grad u 15 godina mandata gospođe Šuice i gospara Vlahušića realizirao svega nešto više od 100 milijuna kuna kredita, od čega je veći dio već i vraćen, dok je za samo 3 godine mandata gradonačelnik Franković tri puta više zadužio Dubrovnik, odnosno za više od 306 milijuna kuna.

 

Zaduživanje je Franković započeo sa 150 milijuna kuna, uz obrazloženje da se odnosi na izgradnju ceste Most-Osojnik i OŠ Montovjerna, a zatim je uslijedilo 38 milijuna kuna za stanove u Mokošici te 79 milijuna kuna, ponovno za cestu Most-Osojnik i OŠ Montovjerna. 

 

I na kraju je, u zadnjim danima prosinca prošle godine, Franković najavio novi kredit od 38,6 milijuna kuna i to kao beskamatni kredit bez poznate namjene. 

 

S obzirom da gradonačelnik Franković često u svojim nastupima manipulira podacima važno je naglasiti da navedena zaduženja nisu posljedica pandemije jer je veći dio njih ostvaren upravo 2018. i 2019. godine, kada je prihod Grada bio na vrhuncu. Nadalje, u obrazloženjima zaduženja dva puta navodi da se zadužuje za OŠ Montovjerna te cestu Most – Osojnik. Treba naglasiti i da se odluke o posljednjim zaduženjima u iznosu od više od 100 milijuna kuna donose doslovno 6 mjeseci prije lokalnih izbora, što jasno upućuje na pokušaj manipulacije javnosti s ciljem "zamagljivanja" financijske slike Grada za vrijeme predizborne kampanje. Bitno je istaknuti i kako su sva zaduženja podržali javni, ali i tajni koalicijski partneri HDZ-a u gradskom vijeću, kao što je vidljivo iz medijskih izvještaja.

 

S druge strane, Mato Franković je gradonačelnik koji u vrijeme pandemije i najveće krize u Gradu nakon Domovinskog rata istovremeno obnaša čitav niz političkih funkcija, pa i onu saborskog zastupnika. A usprkos tome u 3 i pol godine svog mandata apsolutno ništa nije donio u Grad, a da nije platio i pretplatio novcima naših sugrađana, dok je desetke milijuna naših kuna usmjerio na projekte koje je država bila obvezna financirati. Zapravo mu je jedino postignuće to što je zadužio Grad i naše sugrađane za iznose koje će vraćati naša djeca i unuci.

 

Tužna je istina kako je jedino po čemu će građani pamtiti mandat Mata Frankovića - činjenica da je svako naše vrtićko dijete zadužio za iznos viši od 100 tisuća kuna", navodi se u priopćenju kojeg potpisuje HNS podružnica Dubrovnik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji