Andro Vlahušić najavio osnivanje Dubrovačkog stožera za borbu protiv pandemije
slab vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
8.6°C
Vrijeme za 14.04.2021.
14.04.2021. Danas
Max. 7°C Min. 7°C
Vrijeme za 15.04.2021.
15.04.2021. Cet
Max. 15°C Min. 6°C
Vrijeme za 16.04.2021.
16.04.2021. Pet
Max. 15°C Min. 6°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,864491
GBP
GBP
8,711681
USD
USD
6,325368
EUR
EUR
7,562610
Andro Vlahušić najavio osnivanje Dubrovačkog stožera za borbu protiv pandemije
07.04.2021 | Politika
PRIOPĆENJE

Andro Vlahušić najavio osnivanje Dubrovačkog stožera za borbu protiv pandemije

Autor: Libero Portal
Foto: Dubrovnik-naš Grad
Taj stožer počet će raditi prvog dana mog gradonačelničkoga mandata, a prestat će s radom kada svjetska pandemija bude završena" - najavio je

U ime platforme Dubrovnik - naš grad kandidat za gradonačelnika Dubrovnika dr. Andro Vlahušić i članica platforme dr. Matija Čale Mratović održali su konferenciju za medije na temu Svjetskog dana zdravlja "Izgradimo zdraviji i bolji svijet.

 

"Prva odluka po preuzimanju vlasti bit će imenovanje lokalnog - Dubrovačkog stožera za borbu protiv pandemije, u koji ću pozvati predstavnike općina Konavle, Župe dubrovačke, Dubrovačkog primorja, Stona te Zračne luke Dubrovnik. Taj stožer počet će raditi prvog dana mog gradonačelničkoga mandata, a prestat će s radom kada svjetska pandemija bude završena" - najavio je kandidat za gradonačelnika Dubrovnika dr. Andro Vlahušić na današnjoj konferenciji za medije povodom Svjetskog dana zdravlja.

 

Najavio je i izradu najbolje javnozdravstvene kampanje u svrhu suzbijanju širenja koronavirusa te podizanja svijesti o potrebi sigurnoga cijepljenja među svim skupinama stanovništva, kako bi "regija Dubrovnik što prije postigla kolektivni imunitet te se spriječilo lokalno širenje virusa i omogućilo siguran dolazak turista koji su cijepljeni". A sve to, kako bi se "uz velike napore, mogao nadoknaditi zaostatak koji je nastao zbog nedostatka lokalne akcije".

 

Dr. Vlahušić, koji je kandidat platforme Dubrovnik - naš grad, napomenuo je i da još od prošle godine snažno zagovara cijepljenje turističkih djelatnika, što su kao nužno nakon šest mjeseci sada prihvatili i Vlada RH te nezavisni stručnjaci. Ujedno je najavio da će odmah prvog dana predložiti Gradskom vijeću da se svim zdravstvenim djelatnicima iz Hrvatske, ali i ostatka Europe, pokloni Dubrovnik card ako dođu u Dubrovnik i ostanu u privatnom smještaju ili hotelima duže od tri dana. Pohvalio je i rad lokalnih zdravstvenih djelatnika, istaknuvši da su rezultati rada zdravstvenih djelatnika u svim zdravstvenim ustanovama na području Dubrovnika dobri iako djeluju u otežanim uvjetima rada zbog pandemije koronavirusa te suočeni s velikim dugovima za isporučene lijekove, a najavio je i nove inicijative.

 

"Odmah po preuzimanju vlasti u suradnji s novim županom Rokom Tolićem želimo pomoći da naša bolnica bude još bolja. Nakon što prođe pandemija potrebno je ojačati kapacitete Zavoda za javno zdravstvo, Opće bolnice Dubrovnik i Doma zdravlja Dubrovnik. Ulaganjima u ljudski potencijal zdravstvenih djelatnika, pogotovo domaćih liječnika i sestara, trebamo smanjiti liste čekanja na specijalističke preglede i zahvate, smanjiti odlaske na liječenje u veće regionalne bolnice, a sustav mjera uskladiti s upravama zdravstvenih ustanova te strukovnim organizacijama liječnika i sestara, kako bi odmah stupile na snagu, a ne ostale puko predizborno obećanje" - rekao je Vlahušić te najavio kako će pri tome iskoristiti znanja koje je stekao vodeći dubrovačku bolnicu u dva navrata te ministarstvo zdravstva.

 

Uz dr. Vlahušića na temu "Kako ostvariti Dubrovnik - zdravi grad i unaprijediti zdravstvenu zaštitu građana" govorila je i članica platforme dr. Matija Čale Mratović, s kojom je još davne 1989. godine osnovao pokret Dubrovnik - zdravi grad.

 

"Zdravi grad nakon trideset godina djelovanja kao samostalne udruge, postao je opće dobro koje je Grad Dubrovnik prihvatio kao svoj program" - rekla je dr. Čale Mratović te naglasila vrijednost javnog zdravstva danas, nasuprot stava da ono nije važno, a što je prevladavalo sve do ove pandemije. Dr. Čale Mratović istaknula je vrijednosti pokreta Dubrovnik - zdravi grad kojeg su osnovali tada mladi dubrovački liječnici entuzijasti, kao drugi grad u Hrvatskoj iza Zagreba te jedan od prvih u Europskoj uniji te se zahvalila stotinama i tisućama ljudi koji su radili u brojnim aktivnostima Zdravog grada, a prisjetila se i učitelja Slobodana Langa.

 

Više u vijestima Libertas televizije u 14:30 te u 17:30 sati!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji