DUSTRA predlaže: Škole su zatvorene, kao i brojni vrtići, omogućimo roditeljima rad iz doma!
slab vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
8.6°C
Vrijeme za 14.04.2021.
14.04.2021. Danas
Max. 7°C Min. 7°C
Vrijeme za 15.04.2021.
15.04.2021. Cet
Max. 15°C Min. 6°C
Vrijeme za 16.04.2021.
16.04.2021. Pet
Max. 15°C Min. 6°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,864491
GBP
GBP
8,711681
USD
USD
6,325368
EUR
EUR
7,562610
DUSTRA predlaže: Škole su zatvorene, kao i brojni vrtići, omogućimo roditeljima rad iz doma!
22.03.2021 | Politika
MUKE PO ONLINE NASTAVI

DUSTRA predlaže: Škole su zatvorene, kao i brojni vrtići, omogućimo roditeljima rad iz doma!

Autor: Libero Portal
Foto: Facebook/DUSTRA
Roditelji nemaju kome ostaviti svoje dijete na čuvanje dok ne ide u školu odnosno vrtić, dok su oni na svom radnom mjestu. Online nastava na roditelje je prenijela i dodatne obveze koje prije spadaju pod one učiteljske nego roditeljske

Priopćenje Dubrovačke stranke prenosimo u cijelosti:

 

"Da bi neka sredina bila poželjna za život roditelja i njihove djece, potrebna su ulaganja i projekti, no pri tom ne treba gubiti iz vida ni one svakodnevne, naizgled male stvari. 'Novo normalno' koje je nametnula pandemija korona virusa u svijetu stvorila je poteškoće u najrazličitijim segmentima društva, a na udaru su i roditelji koji se suočavaju s brojnim izazovima. 

 

Jedan od njih je i to što su škole zatvorene, a brojni vrtići ne rade. Učenicima i vrtićkoj djeci se, u cilju suzbijanja širenja virusa, često određuju samoizolacije, a nastava se provodi online putem. Sve to stvara dodatne izazove za djecu, ali i za njihove roditelje koji su zaposleni i koji imaju sve manje vremena za ispunjavanje najrazličitijih životnih uloga i obveza kojima su opterećeni. 

 

DUSTRA-i se obratilo više majki koje tvrde da ne mogu spojiti svoje uloge na poslu s onim roditeljskima. Roditelji nemaju kome ostaviti svoje dijete na čuvanje dok ne ide u školu odnosno vrtić, dok su oni na svom radnom mjestu. Online nastava na roditelje je prenijela i dodatne obveze koje prije spadaju pod one učiteljske nego roditeljske. Zbog svega toga, DUSTRA apelira na gradonačelnika da se dozvoli rad od kuće jednog roditelja zaposlenog u Gradu ili nekom od gradskih poduzeća. Također, apeliramo i na privatnike da postupe isto u slučaju njihovih zaposlenika, kad god i gdje god je to moguće. Naglašavamo da roditelji apeliraju da im se dozvoli rad, a ne odmor od kuće. Radi se o roditeljima koji žele raditi i žele doprinositi društvu, ali nemaju kome ostaviti svoju djecu na čuvanje dok nisu doma.

 

Naizgled je to sasvim jednostavan potez koji ne košta poslodavca ništa, štoviše može i uštedjeti na troškovima poslovanja, a roditeljima znači puno. Korona-kriza pred cijeli svijet je postavila nove izazove iz kojih vrijedi učiti, a jedna od lekcija je i korištenje novih tehnologija i načina poslovanja. Rad od kuće je bio uobičajena praksa u svijetu i prije pandemije Covida-19, a prakticira se u svim razvijenim europskim zemljama za vrijeme njenog trajanja , gdje god je on moguć. Možda je i ovo izazovno vrijeme prilika da se usvoje neke nove navike koje se prije toga nisu prakticirale u cilju olakšavanja problema s kojima se susreću roditelji koji su , sukladno Zakonu o obitelji i drugim propisima, svojoj djeci dužni osigurati siguran dom, topli obrok i kvalitetno obrazovanje. Bez konkretne pomoći kod ovakvih naizgled malih primjera, koji našim sugrađanima znače puno, sve predizborne parole o pronatalitetnoj politici padaju u vodu", piše DUSTRA u svom priopćenju. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji