MOST: Grad i Turistička zajednica ponašaju se kao da su nam Britanci jedini gosti
slab vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
8.6°C
Vrijeme za 14.04.2021.
14.04.2021. Danas
Max. 7°C Min. 7°C
Vrijeme za 15.04.2021.
15.04.2021. Cet
Max. 15°C Min. 6°C
Vrijeme za 16.04.2021.
16.04.2021. Pet
Max. 15°C Min. 6°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,864491
GBP
GBP
8,711681
USD
USD
6,325368
EUR
EUR
7,562610
MOST: Grad i Turistička zajednica ponašaju se kao da su nam Britanci jedini gosti
08.04.2021 | Politika
PRIOPĆENJE

MOST: Grad i Turistička zajednica ponašaju se kao da su nam Britanci jedini gosti

Autor: Libero Portal
Foto: Željko Tutnjević/Libero portal
"Pišu se pisma i molbe Borisu Johnsonu, a pritom se slične aktivnosti ne provode prema drugim, ništa manje važnim tržištima za Dubrovnik, što za nas nije prihvatljivo"

Priopćenje MOST-a Dubrovnik prenosimo u cijelosti:

 

"Prema dostupnim informacijama, Hrvatska je ponovno pokrenula izdavanje turističkih viza za ruske državljane, a Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Ruskoj Federaciji je počelo sa zaprimanjem prvih prijava. 

 

Aeroflot Airlines, ruski nacionalni avioprijevoznik od početka lipnja do kraja rujna ove godine svakodnevnim letovima namjerava povezivati Moskvu s Pulom, Dubrovnikom i Splitom. Sjajna je to vijest, budući je prevelika važnost ruskog tržišta za Dubrovnik, jer je riječ o tržištu od gotovo 145 mil. stanovnika.

 

Upravo se događa ono na čemu je MOST Dubrovnik inzistirao, a to je uspostava dijaloga glede problema oko viznog režima između Hrvatske i Ruske Federacije, budući smo tražili od grada Dubrovnika da napravi pritisak na nacionalnu razinu ( Vladu RH ), kako bi se iznašla prihvatljiva solucija i taj problem bilateralno riješio na obostranu korist, čime bi se ruskom tržištu omogućila lakša dostupnost Dubrovnika u sezoni 2021 MOST Dubrovnik već godinu dana upozorava na činjenicu da Dubrovnik nije povezan izravnim zračnim linijama sa Ruskom Federacijom iako u Moskvi imamo predstavništvo Hrvatske turističke zajednice (HTZ) propuštajući tako priliku za povećanjem fizičkih i financijskih pokazatelja sa tog važnog tržišta.

 

Osim Rusije, u kontinuitetu upozoravamo na činjenicu da nismo povezani niti sa Češkom niti Slovačkom, kao niti tradicionalnim tržištem Skandinavije, u kojima također imamo predstavništva HTZ-a.

 

S druge strane, MOST Dubrovnik se ne slaže sa stavom kojeg u javnom prostoru zastupaju Grad Dubrovnik i Turistička zajednica Grada Dubrovnika, a taj je da se sve “karte” za sezonu 2021. moraju baciti na britansko tržište.

 

Takav pristup, naime, smatramo potpuno promašenim. Svjedoci smo tako pisanja pisama, raznih dopisa, čak i molbi njihovom Premjeru Borisu Johnsonu te traženja da se Dubrovnik stavi na popis odredišta koja su spremna za prihvat britanskih gostiju. Pritom se slične aktivnosti ne provode prema drugim, ništa manje važnim tržištima za Dubrovnik, što za nas nije prihvatljivo. 

 

Zadovoljni smo činjenicom da je naša inicijativa konačno naišla na plodno tlo te da postoji velika vjerojatnost da operacije sa tržišta Ruske Federacije prema Dubrovniku u ljeto 2021. zaista budu i pokrenute. Također smo zadovoljni reakcijom gradske uprave na našu inicijativu da se stavi van snage postojeća Odluku o visini turističke pristojbe i paušalnog poreza za područje Grada Dubrovnika, te donese nova, kojom će se iznosi prilagoditi ostalim turističkim gradovima na Jadranu.

 

MOST Dubrovnik drži ovu mjeru iznimno važnom, budući je riječ o stvaranju konkurentske prednosti u odnosu na ostala odredišta (manja boravišna pristojba), odnosno stvaranju pretpostavki za “preživljavanje” privatnih iznajmljivača, na način da ostanu na tržištu, bez odjavljivanja svojih kapaciteta Nadamo se samo da će prvotna pozitivna reakcija gradske uprave dovesti do stvarnih rezultata, budući naši sugrađani više nemaju vremena za čekanje", navodi se u priopćenju. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji