Srđ je Grad: Na sjednici Gradskog vijeća prekršene su Ustavne vrijednosti Republike Hrvatske
povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
12.0°C
Vrijeme za 28.11.2023.
28.11.2023. Danas
Max. 12°C Min. 9°C
Vrijeme za 29.11.2023.
29.11.2023. Sri
Max. 13°C Min. 7°C
Vrijeme za 30.11.2023.
30.11.2023. Cet
Max. 16°C Min. 8°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
0,9640
GBP
GBP
0,86671
USD
USD
1,0951
Srđ je Grad: Na sjednici Gradskog vijeća prekršene su Ustavne vrijednosti Republike Hrvatske
15.11.2023 | Politika
REAKCIJE

Srđ je Grad: Na sjednici Gradskog vijeća prekršene su Ustavne vrijednosti Republike Hrvatske

Autor: Libero Portal
Foto: Grad Dubrovnik
"Žalosno je da se javno toleriraju i potiču ovakve propale vrijednosti koje nam se, nažalost, prodaju pod vrijednostima Domovinskog rata", poručuju Capor, Marčinko i Selmani

Nakon što su napustili sjednicu gradskog vijeća, Srđevci su poslali priopćenje koje prenosimo u nastavku:

 

"Nakon alkoholizma, šovinizma, sada i kršenje Ustavnih vrijednosti Republike Hrvatske na sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika.

 

Republika Hrvatska jasno je naglasila kontinuitet danas suverene Republike polazeći od načela antifašizma, jasno se distancirajući od bilo kakve veze s fašističkim projektom Nezavisne Države Hrvatske i svega što se simbolički vezuje uz nju. U priopćenju Ustavnog suda RH od 5. lipnja 2020. tako stoji: „U odnosu na pozdrav ‘Za dom spremni’, Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stajalište da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske“.

 

Međutim, javno isticanje ovog pozdrava dogodilo se na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, a na što je više puta prema Poslovniku upozorio naš vijećnik Đuro Capor. Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica na navedeno je izjavio da ne vidi ništa sporno u tome i dopustio vijećniku Ivici Roku da za govornicom Grada Dubrovnika govori noseći ovo obilježje. Time je Predsjednik Gradskog vijeća osramotio svoju funkciju i sam Grad Dubrovnik doveo u potpuno neprimjerenu poziciju, na što mi kao vijećnici nismo pristali i odlučili smo napustiti sjednicu.

 

Žalosno je da se nakon 30 godina hrvatske suverene države i članstva u Europskoj uniji kao sljednice antifašističkih vrijednosti, u Republici Hrvatskoj javno toleriraju i potiču ovakve propale vrijednosti koje nam se, nažalost, prodaju pod vrijednostima Domovinskog rata", navodi se u priopćenju kojeg potpisuju Đuro Capor, Petra Marčinko i Nikša Selmani. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji