vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
20.9°C
Vrijeme za 22.10.2020.
22.10.2020. Danas
Max. 18°C Min. 12°C
Vrijeme za 23.10.2020.
23.10.2020. Pet
Max. 20°C Min. 11°C
Vrijeme za 24.10.2020.
24.10.2020. Sub
Max. 20°C Min. 14°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,067136
GBP
GBP
8,317929
USD
USD
6,418138
EUR
EUR
7,575970
Bilateralni sastanak zastupnice Glavak i potpredsjednice Europske komisije Dubravke Šuice
30.09.2020 | Politika
SASTANAK RADNE SKUPINE

Bilateralni sastanak zastupnice Glavak i potpredsjednice Europske komisije Dubravke Šuice

Autor: Libero Portal
Foto: EPP
Tema sastanka bila je Konferencija o budućnosti Europe, projekt kojim se građanima Europske unije želi dati veća uloga u kreiranju i odlučivanju o tome što Europska unija čini i kako služi svojim građanima

Sastanak zastupnice Sunčane Glavak s potpredsjednicom Europske Komisije za demokraciju i demografiju, Dubravkom Šuicom održan je ususret sastanka radne skupine Kluba zastupnika EPP-a o Konferenciji o budućnosti Europe na kojem zastupnica Glavak sudjeluje kao članica radne skupine. Tema sastanka bila je upravo Konferencija o budućnosti Europe, projekt kojim se građanima Europske unije želi dati veća uloga u kreiranju i odlučivanju o tome što Europska unija čini i kako služi svojim građanima, a za koji je potpredsjednica Dubravka Šuica zadužena uime Europske komisije.

 

Konferencija o budućnosti Europe je nastavak prakse dijaloga s građanima, no sada se uvode novi alati s ciljem uključivanja što više građana kako bi oni imali utjecaj na politike i djelovanje Europske unije.

 

Konferencija će omogućiti otvorenu, uključivu, transparentnu i strukturiranu raspravu s građanima iz različitih sredina i iz svih društvenih slojeva, a Europska komisija se obvezuje rezultate tih rasprava s lokalne, regionalne, nacionalne i europske razine pretvoriti u konkretne politike. Struktura, opseg i vrijeme konferencije bit će definirani u Zajedničkoj deklaraciji koju će potpisati Europski parlament, Vijeće i Europska komisija kao ravnopravni partneri.

 

''Ova Konferencija iznimno je važna za samu budućnost Europske unije i dugoročan smjer i politiku koju vodi Europska unija i sve njene članice. Ne bismo smjeli dopustiti da trenutna kriza promijeni naše planove za nastavak Konferencije. Održavanjem Konferencije i nastavkom ovog ključnog projekta dokazat ćemo našim građanima kako smo u stanju odgovoriti na izazove u ovim kriznim vremenima, te kako odgovornim radom možemo i moramo voditi i složene dugoročne projekte koji se tiču budućnosti svih nas. Konferencije bi nam trebale pružiti materijal i ključne smjernice na kojima će stručnjaci i lideri graditi buduće preoblikovanje Europske unije'', istaknula je zastupnica Sunčana Glavak.

 

U rezoluciji Europskog parlamenta o Konferenciji istaknuto je kako je 10 godina nakon Lisabonskog sporazuma, 70 godina nakon Schumanove deklaracije i u kontekstu pandemije COVID-19, potrebno raspravljati o mogućim institucionalnim i političkim reformama u više područja upravljanja, imajući u vidu i krize poput posljednje globalne financijske krize ili aktualne pandemije. Glas građana trebao bi biti u središtu širokih rasprava o tome kako se nositi s unutarnjim i vanjskim izazovima koji nisu bili predviđeni u vrijeme Lisabonskog sporazuma. U Europskom parlamentu rezolucija je usvojena s 528 glasova za, 124 protiv i 45 suzdržanih glasova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji