povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
16.0°C
Vrijeme za 30.05.2020.
30.05.2020. Danas
Max. 14°C Min. 14°C
Vrijeme za 31.05.2020.
31.05.2020. Ned
Max. 20°C Min. 14°C
Vrijeme za 01.06.2020.
01.06.2020. Pon
Max. 21°C Min. 13°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,087208
GBP
GBP
8,380134
USD
USD
6,812199
EUR
EUR
7,584021
Franković:
14.10.2019 | Politika
SPREMAN NA RADIKALNE MJERE

Franković: "Da se mene pita nema više od pet restorana u povijesnoj jezgri u koje bih odveo goste"

Autor: Libero Portal
Foto: Grad Dubrovnik
"Spreman sam na radikalne mjere kako bih postigao cilj, a to je vraćanje alata upravljanja dubrovačkim prostorom jedinici lokalne samouprave", rekao je

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u razgovoru za Poslovni dnevnik govorio je o turističkoj sezoni, problemima koji se ne smiju ponavljati iduće godine, ali i u čemu je spreman na radikalne mjere.

 

Kako ćete riješiti gužvu s taksistima?


Na žalost, do sada nismo imali pozitivnog odjeka ni u Ministarstvu prometa ni u Vladi oko tog problema. Sa splitskim gradonačelnikom opisao sam im problem, dali smo prijedlog kako to riješiti, ne ukidajući liberalizaciju, ali dopuštajući gradovima pod zaštitom Unescoa da uvedu određene limite. Ljeti svi taksisti iz Hrvatske dođu i voze po dubrovačkim ulicama. Četiri tisuće vozila Dubrovnik ne može podnijeti, i žao nam je što u ovom trenutku oko tog pitanja u Vladi nemamo partnera, nemaju sluha, ne prepoznaju da je kvaliteta bitna. Spreman sam na radikalne mjere kako bih postigao cilj, a to je vraćanje alata upravljanja dubrovačkim prostorom jedinici lokalne samouprave. Radit ćemo pritisak da se izmjeni zakon i u tome imamo punu podršku UNESCO-a jer je ovakvo zagušenje izravno ugrožava spomeničku baštinu. 

 

Vaša politika održivog turizma 'manje je više' već je ranije naišla na kritike, kako ste to rješavali i kakav je dosadašnji rezultat takve politike?


Bili smo svjesni da ćemo biti na velikom udaru kad smo počeli rezati, od smanjenja broja štandova do stolica na terasama. I to se dogodilo, bivši gradonačelnik je rekao da ću ja uništiti gospodarstvo. U prvoj godini uistinu smo imali učinak financijskog smanjenja, ali sada se radi o povećanju. Sada gost ima mogućnost posjetiti i Zidine i crkve i muzeje, i sjesti normalno u restoran i na kavu, normalno fluktuirati i prolaziti kroz grad s manjim brojem gostiju. Kad je velik broj gostiju u staroj jezgri, oni doslovce hodaju kao sardine, ništa ne mogu vidjeti i doživjeti grad, i velik broj gostiju nakon takvog iskustva više nije poželio doći u Dubrovnik. Sada je situacija suprotna. Zato tvrdimo da su pozitivna kruzing putovanja dobar marketinški alat, jer gost koji boravi jedan dan u Gradu i ima ugodno iskustvo idući put će poželjeti doći u hotel, preporučit će to i drugima.

 

Kako ide ova turistička godina u Dubrovniku?


Iznimno smo zadovoljni. I dalje bilježimo rast, sada je stabilan i održiv. Ono što nas razlikuje od brojnih drugih destinacija u Hrvatskoj činjenica je da ni u jednom trenutku nismo zabilježili pad broja noćenja i dolazaka. Podsezona sada izgleda kao sezona, što nam daje pravo za vjerovati kako će i ona biti izvanredna. Prema najavama, Dubrovnik će bilježiti visoku popunjenost sve do kraja studenog.

 

Na jednom je skupu netko je komentirao da bi u Dubrovniku preporučio samo tri - četiri restorana?


Apsolutno se slažem. Da se mene pita nema više od pet restorana u povijesnoj jezgri u koje bih odveo goste, a da uzmemo neko područje šire možda bi ih se našlo još najviše pet. Jednostavno je činjenica da se mora raditi na kvaliteti, koja je pala u užurbanosti rasta u kojoj osnovni motiv nije bila kvaliteta nego ostvarivanje što većeg prihoda.  Kratkoročno, kad se okrenete kvaliteti, možda u prvih godinu dana nećete zaraditi koliko ste zamislili, ali dugoročno se to sve okrene i kvaliteta prevlada. Primjer je dubrovački 'Restoran 360' s Michelinovom zvjezdicom, nedavno su mi otkrili da su samo u ovoj sezoni morali odbiti rezervaciju za više tisuća ljudi, jer ih nisu imali kamo smjestiti. To je dokaz da je kvaliteta ono što je presudno.

 

Više pročitajte OVDJE.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji