Kristić: Omogućimo sugrađanima s tjelesnim invaliditetom da
slab vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
8.6°C
Vrijeme za 14.04.2021.
14.04.2021. Danas
Max. 7°C Min. 7°C
Vrijeme za 15.04.2021.
15.04.2021. Cet
Max. 15°C Min. 6°C
Vrijeme za 16.04.2021.
16.04.2021. Pet
Max. 15°C Min. 6°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,864491
GBP
GBP
8,711681
USD
USD
6,325368
EUR
EUR
7,562610
Kristić: Omogućimo sugrađanima s tjelesnim invaliditetom da
05.04.2021 | Politika
UPUTIO APEL

Kristić: Omogućimo sugrađanima s tjelesnim invaliditetom da "vide i čuju" u gradskog prijevozu

Autor: Libero Portal
Foto: LTV
Osim u gradskim prijevozu, predlaže i u ostalim javnim i državnim ustanovama

U cijelosti prenosimo priopćenje Mara Kristića. 

 

Prije nekoliko dana koristeći se javnim gradskim prijevozom na liniji koja vozi prema povijesnoj jezgri primijetio sam gospođu srednjih godina kako u više navrata od putnika u autobusu traži informaciju o autobusnim postajama na kojima se gradski autobus zaustavlja, ali nitko ili rijetko tko joj je odgovorio. Čak sam osjetio nelagodu kod te gospođe zbog toga što je morala uporno postavljati to pitanje. 

 

Tek kada sam prišao gospođi i dao joj odgovor na  pitanje shvatio sam da gospođa na žalost ima tjelesni invaliditet i da je slijepa na oba oka. Na ovom sam primjeru  uvidio s kakvim se sve izazovima svakodnevno susreću osobe s različitim oblicima invaliditeta pri pokušajima da se aktivno uključe u život šire zajednice te koliko je naizgled malih, ali za njih ogromnih prepreka za  ostvarenje zadovoljavajuće kvalitete života. 

 

Sustav javnog prijevoza putnika treba biti dostupan i prilagođen za korištenje svim građanima, a to trenutno nije tako, što bi trebalo biti civilizacijsko dostignuće, pogotovo kada je Grad Dubrovnik u pitanju, a mogućnost informiranja osoba oštećenog vida i sluha u javnom prijevozu putnika i time povećanja razine njihove samostalnosti i kvalitete života zasigurno spada u tu kategoriju. 

 

Smatramo kako ovo nije skup ni zahtjevan informacijski alat kojim bi se kvaliteta života osoba s invaliditetom značajno unaprijedila te ga bi javno gradsko poduzeće Libertas moralo žurno implementirati u sve svoje autobuse i na autobusne stanice. Jednako tako treba postojati mogućnost pristupa rasporedu vožnje i kašnjenjima prilagođena osobama s trajnim oštećenjem sluha i vida te pristup online planiranju rute osobama s navedenim vrstama invaliditeta. Istovremeno, svaki vozač autobusa bi trebao moći imati informaciju o osobi oštećenog vida koja čeka na stajalištu, a sve je to ostvarivo uz upotrebu standardnih uređaja masovne proizvodnje. Kao što to tražimo od javnog gradskog poduzeća Libertas, slični prilagođeni sustavi bi trebali postojati i u javnim gradskim i državnim institucijama!!

 

OMOGUĆIMO NAŠIM SUGRAĐANIMA SA TJELESNIM INVALIDITETOM DA "VIDE I ČUJU" U GRADSKOM PRIJEVOZU I  OSTALIM JAVNIM I DRŽAVNIM USTANOVAMA!

 

Maro Kristić

Most Dubrovnik 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji