pretežno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
24.1°C
Vrijeme za 04.07.2020.
04.07.2020. Danas
Max. 30°C Min. 27°C
Vrijeme za 05.07.2020.
05.07.2020. Ned
Max. 30°C Min. 25°C
Vrijeme za 06.07.2020.
06.07.2020. Pon
Max. 30°C Min. 25°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,113450
GBP
GBP
8,383428
USD
USD
6,732124
EUR
EUR
7,560175
Samoizolacija ili ne? Beroš odgovorio kako bi postupio na mjestu Plenkovića
26.06.2020 | Politika
VILI BEROŠ ZA LIBERTAS TV

Samoizolacija ili ne? Beroš odgovorio kako bi postupio na mjestu Plenkovića

Autor: Libero Portal
Foto:
Što bi ministar učinio da je bio u cipelama Andreja Plenkovića koji je Novaka Đokovića potapšao po ramenu...

Jučer smo imali najveći broj oboljelih od 1. travnja, kad smo svi bili "zatvoreni", odnosno kretanje stanovnika strogo ograničeno. Danas slobodno šećemo. Zašto, pitali smo iz prve ruke danas ministra zdravstva Vilija Beroša. 

 

"U prvom trenutku mi je prošlo kroz glavu - je li vi to želite "lockdown" ponovno!? Međutim, naravno da to nije tako, nitko od nas ga ne želi, jednostavno smo više naučili o ovom virusu, znamo više o njegovom širenju, znamo više o njegovoj kliničkoj slici, znamo više o odgovoru na terapiju, i jednostavno svjesni smo novog suživota, svjesni smo da, osim za borbe za život i zdravlje ljudi moramo se boriti i za očuvanje ekonomskog prosperiteta odnosno ekonomskih aktivnosti, stoga se prilagođavamo "novom normalnom", provodimo selektivne mjere. Međutim, moram reći da, ako bude potrebno, mi ćemo posegnuti i za drugim mjerama. Imamo niz mjera na raspolaganju i razmišljamo o brojnim scenarijima", rekao je Vili Beroš i posebno naglasio: "Svi mi moramo biti svjesni da, ukoliko držimo fizičku distancu, peremo ruke, ukoliko pazimo u tim okolnostima, možemo spriječiti širenje virusa".

 

"Virus se ne širi na nijedan drugi način osim blizinom, kontaktom i našim aerosolom. Tu nema puno naučne fantastike i nekih elemenata na koje ne možemo utjecati. Možemo i moramo", naglašava Beroš. 

 

        

Ministra Vilija Beroša pitali smo što bi učinio da je bio u premijerovim cipelama i fizičkom kontaktu s Novakom Đokovićem, bi on osobno pošao u samoizolaciju? 

 

"Ja jesam liječnik, međutim samo sam neurokirurg, i nemam potrebno znanje da procjenjujem te okolnosti. Stoga bi svakako, kao što sam već rekao, pitao epidemiologa o tome trebam li ili ne u samoizolaciju. Ne bi se usudio sam procjenjivati bez obzira što sam liječnik jer su to vrlo egzaktni elementi. Za osobnu odluku nemam utemeljenje, upravo bi slušanjem struke želio odaslati poruku svima. Struka je i dosad polučila naše rezultate, ja stalno ponavljam da je najveći uspjeh ove priče taj što je politika poklonila vjeru struci. Znači, vrlo konkretan odgovor na vaše pitanje - pitao bi epidemiologa i postupio bi upravo sukladno s njegovom preporukom", rekao je.

 

Više u vijestima Libertas televizije u 17:30 sati!    

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji