povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
30.0°C
Vrijeme za 10.08.2020.
10.08.2020. Danas
Max. 30°C Min. 27°C
Vrijeme za 11.08.2020.
11.08.2020. Uto
Max. 31°C Min. 25°C
Vrijeme za 12.08.2020.
12.08.2020. Sri
Max. 30°C Min. 25°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,909813
GBP
GBP
8,266209
USD
USD
6,315087
EUR
EUR
7,461907
 Mato Franković mijenja GUP: Može li se išta graditi iza toga u ovom Gradu? Ne može!
13.02.2019 | Politika
ŽURNA PROCEDURA

Mato Franković mijenja GUP: Može li se išta graditi iza toga u ovom Gradu? Ne može!

Autor: Libero Portal
Foto: Željko Tutnjević/Libero portal
Već u travnju kreće procedura, a trajat će od 10 do 12 mjeseci

Gradonačelnik Mato Franković danas je na konferenciji za medije najavio izmjene i dopuna GUP-a Grada Dubrovnika koje bi trebale krenuti već u travnju te objasnio samu proceduru. Iako će cijeli proces trajati od 10 do 12 mjeseci, Franković navodi kako je riječ o žurnoj proceduri s obzirom da je, sukladno zakonskim mogućnostima, brže nije moguće provesti. Najavio je kako će se izmjenama i dopunama GUP-a unijeti mjera po pitanju katnosti i izgrađenosti u Gradu. 

"Postavlja se logično pitanje zašto do danas nismo započeli s dopunama i izmjenama GUP-a. O ovome sam više puta govorio, pa i na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća. Kao što znate, u posljednje dvije godine u procesu je bilo definiranje pa onda i donošenje same buffer zone koja je usvojena od strane UNESCO-a. Nakon toga je započela izrada konzervatorske podloge od strane Ministarstva kulture na temelju koje će se modificirati uvjeti gradnje unutar buffer zone koja obuhvaća gotovo cijelo područje užeg dijela grada, osim Montovjerne i dijela Lapada. Čim se dovrši navedeni proces, Grad će pokrenuti izmjene i dopune Grada, a očekujemo kako će se spomenuti proces dovršiti u travnju i da će tada Grad moći pokrenuti izmjene i dopune Grada," izjavio je Franković. 

Osvrnuo se i na prozivke od strane oporbenih vijećnika proteklih dana. 

"Naša oporba se prije desetak dana sjetila kako bi trebalo mijenjati GUP. Meni se čini kao da su spavali na ušima prilikom izglasavanja proračuna za 2019. godinu jer jedna od stavki je bilo osiguravanje sredstava za izmjene i dopune Grada. Kad sva priopćenja grupiramo na jedno mjesto, možemo kazati kako je njihov prijedlog sljedeći: uvođenje moratorija te ukidanje GUP-a. Kad ih pročitate, na prvu izgledaju kao dva sjajna prijedloga, no to i nije baš tako. Prije mjesec dana našu oporbu sam nazvao Muppet show-om, a postoji i razlog za to. Ljudi su potpuno neozbiljni i predlažu nešto što zakonski nije moguće ni utemeljeno ," izjavio je Franković te pojasnio što bi se dogodilo ako bi se GUP ukinuo. 

"Iza ukidanja bi trebalo donijeti novi GUP. Može li se išta graditi iza toga u ovom Gradu? Ne može. Je li se pitao što bi bilo s aglomeracijom koja je vrijedna preko 600 milijuna kuna, za koju smo morali ishodovati lokacijske dozvole, ali ne, još uvijek, i dobiti građevinsku dozvolu jer je riječ o velikom projektu koji bi, u tom slučaju, propao," izjavio je Franković. Važeći GUP Grada je nazvao lošim, no dodao je kako ni on ni sadašnja gradska uprava za to ne snose nikakvu odgovornost jer ga nisu donosili niti o njemu raspravljali, ali je njihovo nasljeđe te moraju 'poštovati dokumente koje su naslijedili, ma koliko se s njima ne slagali'. 

Više u vijestima Libertas televizije u 17:30 sati!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji