vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
28.1°C
Vrijeme za 02.07.2020.
02.07.2020. Danas
Max. 29°C Min. 21°C
Vrijeme za 03.07.2020.
03.07.2020. Pet
Max. 29°C Min. 22°C
Vrijeme za 04.07.2020.
04.07.2020. Sub
Max. 28°C Min. 23°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,121049
GBP
GBP
8,366307
USD
USD
6,749936
EUR
EUR
7,563978
OČITOVANJE IZ KOŠARKAŠKOG SAVEZA Ragusa se jedina ne slaže s prekidom sezone!
30.06.2020 | Sport
HKS VS RAGUSA

OČITOVANJE IZ KOŠARKAŠKOG SAVEZA Ragusa se jedina ne slaže s prekidom sezone!

Autor: Rafael Barkiđija
Foto: ŽKK Ragusa/Facebook
Iz Hrvatskog košarkaškog saveza stigla je reakcija na priopćenje ŽKK Raguse i predsjednika Tomislava Tabaka

Apeli iz Raguse nastavljaju se i dalje. No neki je dan s potpisom predsjednika Tomislava Tabaka poslano poduže priopćenje medijima, kojeg možete pronaći OVDJE. U priopćenju se spominje Odluka o poništavanju sezone, kritike na račun rada HKS-a, ali i nekih drugih košarkaških klubova.

 

Isto priopćenje poslano je Hrvatskom košarkaškom savezu na očitovanje te je ubrzo stigao odgovor u kojem se spominje da će HKS, ako bude potrebno, prema predsjedniku Tabaku reagirati i službenim putevima.  Ovo sve je tema večerašnje Južne tribine, u kojoj su među ostalima, gosti upravo Tomislav Tabak te košarkašica Raguse Carmen Miloglav. 

 

A očitovanje HKS-a prenosimo u cijelosti: 

 

Upravni odbor Hrvatskog košarkaškog saveza je 1. travnja 2020. godine donio odluku o prekidu svih natjecanja bez proglašenja prvaka (osim natjecanja koja su do tog vremena već završena, primjerice U17 Prvenstvo Hrvatske za kadetkinje). Pri odlučivanju se vodilo dosljednošću i principom jednakosti kako ni jedan klub ili osoba ne bi bili u povlaštenom položaju nad drugima.

G. Tomislavu Tabaku nekoliko smo puta odgovarali na upite i ukazivali na nelogičnosti njegovih zahtjeva. Najprije, kako stoji u Propozicijama Prve ženske lige, nakon regularnog dijela od 18 kola igra se doigravanje 8 najboljih klubova. Doigravanje znači da se bodovi ne prenose, već da svih 8 klubova imaju jednake šanse postati prvacima. Dva kola prije kraja, ŽKK Ragusa je imala 16 pobjeda i na tome smo im čestitali. Drugoplasirani klub u tom je trenutku imao 15 pobjeda i tek jedan gostujući poraz. I taj klub i ostalih šest (6) klubova koji su imali šansu plasirati se u doigravanje, imali bi opravdane pritužbe da se Ragusu proglasilo prvakom dva kola prije kraja regularnog dijela i bez ijedne utakmice doigravanja.

 

G. Tabak u svojem priopćenju iznosi dijelom neistine (na koje ćemo, ako bude potrebno, reagirati službenim putevima, a ne svađom putem medija), a dijelom polovične informacije. Primjerice, u Prilogu 3 u kojem g. Tabak navodi odluke raznih Saveza, zasigurno niste našli košarkaške saveze Njemačke ili Francuske ili drugih koji su također prekinuli natjecanja bez proglašenja prvaka. Također, spominje se Hrvatski odbojkaški savez koji je proglasio prvake, ali ne i Hrvatski rukometni savez koji je donio odluku identičnu našoj. No, to nije ključno jer je izvršno tijelo svakog Saveza slobodno donositi vlastite odluke o vlastitim natjecanjima, već samo služi kao primjer manipulacije istinom od strane g. Tabaka. Na kraju, svih devet ostalih klubova Prve ženske lige se slažu s donesenom Odlukom o prekidu natjecanja te su zahtjevi g Tabaka zaista jednostrani.

 

Nažalost, g. Tabak je u priču uvukao i klubove HT Premijer lige. HT Premijer liga je uspješan projekt koji i dalje ima naslovnog sponzora dijelom i radi medijske ekspozicije putem prijenosa uživo. Takav smo projekt namijenili i Prvoj ženskoj ligi kroz livestreaming na koji bi u perspektivi imali mogućnost vezati sponzore. Klubovi su trebali biti oslobođeni troškova snimanja uživo i pohrane utakmica na dostupni server, no jedino Ženski košarkaški klub Ragusa nije odgovorio na 3 (tri) upita (upit i dva podsjetnika) Saveza kojima su trebali potvrditi zainteresiranost za projekt te dostaviti jednostavne informacije poput brzine internetske veze. G. Tabaka, čini se, jedino zanima proglašenje prvaka, ali ne i dobrobit cijele lige i ženske košarke.

Što se ulaganja u žensku ligu tiče, iako je to vrlo široka tema, a teme izjednačavanja uvjeta ženskih reprezentacija s muškim reprezentacijama se nećemo ni dotaknuti, pružit ćemo tek kratku informaciju kako su posljednjih godina smanjene kotizacije i članarine ženskim klubovima za 50%. Zatim, dok ranijih sezona to nije bio slučaj, od sezone 2017/18 HKS direktno svojim sredstvima sudjeluje u sufinanciranju natjecanja. U sezoni 2017/18 HKS je sufinancirao Prvu žensku ligu sa 150.000,00 kn, u 2018/19 s 250.000,00 kn, a toliki je iznos namjeravao uložiti i u sezoni 2019/20, no zbog izvanredne situacije uzrokovane pandemijom te posljedično smanjivanjem sredstava samog HKS-a ovaj će iznos biti realiziran u obimu od 60% od planiranog. Također, odlukom Upravnog odbora HKS-a za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa svi su klubovi oslobođeni plaćanja članarine.

 

Posljednjih smo dana svjedoci velikog povećanja broja osoba zaraženih koronavirusom, što se zbog ponovne mobilnosti građana i očekivalo. No, g. Tabak i dalje opciju nastavka prvenstva smatra zadovoljavajućom, kao da nije svjestan situacije u kojoj se nalazimo, kako zbog zdravstvene situacije tako i zbog gospodarskih posljedica koje će ova pandemija ostaviti. U drugom su mu planu razmatranje sljedeće sezone i uopće održivost ostalih klubova u ligi, već slijedi samo vlastite interese, makar to značilo i ugrozu sigurnosti igračica.

Kako bi Vam pružili i malo širu sliku, spomenut ćemo još i da je naša krovna organizacija FIBA bez proglašenja prvaka prekinula europska klupska natjecanja pod svojom ingerencijom, uključivši ženski Eurokup (EuroCup Women) i žensku Euroligu (EuroLeague Women). Otkazana su i europska prvenstva mlađih kategorija pa se tako nikada neće odigrati EP za juniore (U18) koje smo trebali igrati s generacijom koja je u kadetskom uzrastu (U16) osvojila europsko zlato. Jesmo li zbog toga trebali optužiti našu krovnu organizaciju za nemoral? Ne, pandemiju koronavirusa nitko nije mogao predvidjeti ni na nju utjecati i, kako naglašavamo od početka, zdravlje igrača i svih službenih osoba uvijek nam je na prvom mjestu, a zatim i skrb o svim klubovima članovima HKS-a.

 

 

S poštovanjem,

 

 

Hrvatski košarkaški savez

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji