umjereno jak vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
15.0°C
Vrijeme za 04.12.2020.
04.12.2020. Danas
Max. 13°C Min. 13°C
Vrijeme za 05.12.2020.
05.12.2020. Sub
Max. 14°C Min. 12°C
Vrijeme za 06.12.2020.
06.12.2020. Ned
Max. 18°C Min. 12°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,960985
GBP
GBP
8,344711
USD
USD
6,197009
EUR
EUR
7,543619
Ako putujete u ili iz Hrvatske, evo na koga se odnosi zabrana prelaska granice
01.08.2020 | Regija
COVID-19

Ako putujete u ili iz Hrvatske, evo na koga se odnosi zabrana prelaska granice

Autor: Libero Portal
Foto: MUP
Nova Odluka o privremenoj zabrani prelaska graničnih prijelaza Hrvatske odnosi se na ne-državljane EU-a, odnosno Schengenskog prostora i pridruženih država. No, to je tek početak priče

Odluka, uvjetovana pandemijom koronavirusa, ne odnosi se niti na članove obitelji državljana EU-a ili iz Schengenskog prostora, kao niti na državljane trećih zemalja koji imaju dugotrajno boravište u EU-u, nacionalne dugoročne vize ili na druge načine riješen legalan dugotrajni boravak.

 

Zabrana prelaska granice Hrvatske ne odnosi se niti na prekogranične radnike, kao niti na zdravstvene radnike, istraživače i suradnike, na stručnjake za skrb o starijima. Od zabrane su izuzeti i svi oni kojima je potrebno hitno medicinsko liječenje.

 

Autori Odluke o privremenoj zabrani prelaska granice imali su razumijevanja i za prijevoznike roba i drugo prometno osoblje, u razumno potrebnoj mjeri, te za diplomate, policiju na službenim poslovima, službenike civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodni vojni personal, ako je riječ o obavljanju službenih poslova.

 

Putnici kroz Hrvatsku smiju prolaziti u tranzitu čak i ako su iz trećih zemalja, ali će ih granična policija provjeravati jesu li napustili zemlju u roku od 12 sati.

 

Jedna od točaka Odluke navodi i sljedeću kategoriju: "Osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes te osobe koje putuju radi školovanja."

 

Zanimljiva je i sljedeća kategorija: "Osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga (npr. vlasnici su nekretnine u Republici Hrvatskoj) ili imaju koji drugi neodgodiv osobni razlog."

 

No, da to ne ide tako lako, pokazuju upute za zdravstveni nadzor koje u Hrvatsku ulaze iz trećih zemalja. Za sve njih vrijedi da im je obavezna karantena ili samoizolacija od 14 dana od ulaska u Hrvatsku.
To se može i skratiti pod ovim uvjetom:

 

"Karantena/samoizolacija može se skratiti na sedam dana ako osoba o svom trošku napravi bris nosa i ždrijela sedam dana po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2."

 

Karantena se ne primjenjuje na službeno obrazložene prelaske, poput prekograničnih radnika, diplomate, policiju, vojsku, medicinare i slično. Putnici u tranzitu također nisu obavezni ići u samoizolaciju.

 

Više pročitajte OVDJE.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji