vedro, vjetrovito
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
11.0°C
Vrijeme za 30.11.2020.
30.11.2020. Danas
Max. 12°C Min. 6°C
Vrijeme za 01.12.2020.
01.12.2020. Uto
Max. 12°C Min. 3°C
Vrijeme za 02.12.2020.
02.12.2020. Sri
Max. 11°C Min. 5°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,984681
GBP
GBP
8,436864
USD
USD
6,334902
EUR
EUR
7,551837
U Sloveniji od danas proglašena epidemija
19.10.2020 | Regija
NOVA ODLUKA

U Sloveniji od danas proglašena epidemija

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Slovenski premijer Janez Janša u nedjelju navečer je objavio da će od danas za područje cijele Slovenije biti proglašeno stanje epidemije, bit će na snazi 30 dana

Glasnogovornik slovenske vlade Jeko Kacin poručio je da dosadašnje epidemiološke mjere ostaju iste, no da se slovenska vlada odlučila za proglašenje opće epidemije kako bi imala zakonsku osnovu za proglašenje dodatnih mjera, prenosi 24ur.

 

Slovenski premijer Janez Janša ranije u nedjelju je u video poruci pozvao građane da odgovornim ponašanjem pokažu zajedništvo i solidarnost tijekom "hladnog vala" pandemije covida-19, zajamčivši im da će unatoč teškoćama zdravstveni i drugi sustavi učinkovito djelovati.

 

"Pred nama nije ponor u koji ćemo pasti nego je ovo zajednički izazov iz kojega ćemo izaći kao pobjednici", kazao je Janša. Dodao je da subvencije koje je odobrila njegova vlada tijekom koronakrize te sredstva iz europskih fondova, investicije i debirokratizacija koju planira njegova vlada, stvaraju pretpostavke za velik razvojni iskorak u iduće tri godine, uz uvjet da svi pokažu odgovornost i solidarnost i ako se održi sadašnja politička stabilnost.

 

Janša je kazao da je na razini Europske unije ovaj tjedan konsenzualno utvrđeno da u zimskom razdoblju pandemije hijerarhijski prioritet treba dobiti spašavanje života i zdravlja, te gospodarstvo, dok "zabava i neke osobne slobode" u vrijeme mjera i restrikcija koje su potrebne trebaju neko vrijeme pričekati.

 

Janša je posebno pozvao na solidarnost prema preopterećenom zdravstvenom sustavu, što bi se moglo i pogoršati ako se svi ne budu držali donesenih mjera, rekavši da je njegova vlada predvidjela i odobrila znatna sredstva za dodatne medicinske ekipe i zaposlenike za njegu u bolnicama i domovima.

 

"Naši sugrađani koji su zaposleni u zdravstvu moći će ispuniti svoju misiju samo ako im budemo svi pomagali, i to svojim odgovornim ponašanjem", kazao je slovenski premijer.

 

Dodao je da njegova vlada svakodnevno komunicira i razmjenjuje informacije s vladama drugih europskih država, tražeći odgovore na izazove pandemije, te da će pandemija biti savladana kad u širim razmjerima bude dostupno cjepivo, što bi se po njegovim očekivanjima moglo dogoditi na proljeće.

 

Cjepivo za covid-19 će u Sloveniji biti dostupno besplatno, istaknuo je Janša.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji