U susjedne zemlje moguće otići na 12 sati i vratiti bez PCR testa
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
16.4°C
Vrijeme za 02.03.2021.
02.03.2021. Danas
Max. 14°C Min. 7°C
Vrijeme za 03.03.2021.
03.03.2021. Sri
Max. 15°C Min. 6°C
Vrijeme za 04.03.2021.
04.03.2021. Cet
Max. 15°C Min. 6°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,882857
GBP
GBP
8,777835
USD
USD
6,288620
EUR
EUR
7,575272
U susjedne zemlje moguće otići na 12 sati i vratiti bez PCR testa
16.01.2021 | Regija
LABAVIJI REŽIM

U susjedne zemlje moguće otići na 12 sati i vratiti bez PCR testa

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Osobe koje dolaze u RH zbog humanitarnih razloga povezanih uz pomoć područjima pogođenim potresom, mogu ući temeljem prethodne suglasnosti Stožera bez testiranja

Stožer civilne zaštite donio je novu odluku o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske koja se primjenjuje do kraja siječnja.

 

Odlukom se, radi zaštite pučanstva od bolesti COVID-19, privremeno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza RH. Odluka se ne odnosi na osobe koje dolaze neposredno iz država ili regija članica Europske unije ili regija članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, a koje su na zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti. 

 

Popis država za koje se pri dolasku u Republiku Hrvatsku primjenjuju posebne epidemiološke mjere prilikom prelaska granice donosit će HZJZ, a na njemu su trenutno Ujedinjeno Kraljevstvo i Južnoafrička Republika. Putnici iz tih država morat će imati negativan PCR test i ići će u karantenu na 14 dana. Postoji i mogućnost skraćivanja karantene na sedam dana ako im PCR test ispadne negativan.

 

Putnici koji ulaze u RH iz trećih zemalja, primjerice BiH, Crne Gore ili Srbije imat će slične uvjete kao oni iz država članica EU, ali u tom slučaju boravak na području RH će se ograničiti na maksimalno 12 sati. Za boravak duži od 12 sati, potreban je negativni PCR test ne stariji od 48 sati, odnosno bit će propisivana samoizolacija do prispijeća negativnog PCR testa nakon testiranja po dolasku u Republiku Hrvatsku. To se pravilo primjenjuje i na državljane EU/EGP koji iz RH putuju u treću zemlju i tamo se ne zadrže dulje od 12 sati.

 

Na odluku o ograničavanju graničnih prelaza, jučer se na konferenciji Stožera civilne zaštite osvrnuo ministar Davor Božinović. 

 

– Postoji mogućnost da i hrvatski državljani u slučaju neodgodivih obiteljskih razloga mogu boraviti u susjednim zemljama do 12 sati. To su rijetke situacije, kad za osobe nema drugog izbora, kad je u pitanju sprovod, odlazak liječniku, nabavu lijekova... Kad govorimo o putnicima na koje se primjenjuju posebne epidemiološke mjere, odlukom se ta obveza odnosi ne samo na državljane trećih zemalja nego na sve putnike koji dolaze s tog područja – rekao je Božinović.

 

Osobe koje dolaze u RH zbog humanitarnih razloga povezanih uz pomoć područjima pogođenim potresom, mogu ući temeljem prethodne suglasnosti Stožera bez predočenja negativnog PCR testa ili testiranja po dolasku te čekanja u samoizolaciji. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji