Glavak: Širom otvorena vrata BiH koja ima sve alate za potrebne reformske procese
povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
12.0°C
Vrijeme za 28.11.2023.
28.11.2023. Danas
Max. 12°C Min. 9°C
Vrijeme za 29.11.2023.
29.11.2023. Sri
Max. 13°C Min. 7°C
Vrijeme za 30.11.2023.
30.11.2023. Cet
Max. 16°C Min. 8°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
0,9640
GBP
GBP
0,86671
USD
USD
1,0951
Glavak: Širom otvorena vrata BiH koja ima sve alate za potrebne reformske procese
08.11.2023 | Regija
ODLUKA EU

Glavak: Širom otvorena vrata BiH koja ima sve alate za potrebne reformske procese

Autor: Libero Portal
Foto: PR
Izvješće Europske komisije posebno je usmjereno na napredak u provedbi temeljnih reformi, kao i na pružanje jasnih smjernica za predstojeće prioritete u reformama

Nakon što je Europska komisija danas predstavila paket mjera za proširenje za 2023., u kojem je detaljno ocijenila trenutačno stanje i napredak na putu prema pristupanju Europskoj uniji u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Turskoj, a po prvi put i Ukrajini, Republici Moldovi i Gruziji, u Europskom parlamentu održana je rasprava na tu temu u kojoj je sudjelovala zastupnica Sunčana Glavak.

 

„Danas predstavljeni paket proširenja šalje snažnu poruku iz Europskog parlamenta i Europske komisije. Čestitam Ukrajini, Moldovi, Gruziji, ali i Bosni i Hercegovini, svjesni činjenice kako je BiH u prosincu prošle godine tek dobila status kandidata. Pozdravljeni su reformski napori BiH koji su od tada postignuti, i tu posebno čestitam Borjani Krišto, uz punu potporu Hrvatske i hrvatske vlade i nas zastupnika koji stalno stojimo uz BiH. Današnja situacija je 'win-win', sagledajmo je tako. U potpunosti podržavam individualni pristup u pogledu politike proširenja“, rekla je eurozastupnica Sunčana Glavak.

 

Uvažavajući nove preporuke, BiH će moći djelovati i prije ožujka 2024., što je navedeno kao krajnji rok za postizanje potrebnog stupnja usklađenosti s kriterijima za članstvo, smatra eurozastupnica Glavak.

 

„Proširenje je ključna politika Europske unije i znamo koliko je zapadni Balkan bitan za EU. Na ovo gledam kao na širom otvorena vrata BiH, a dinamika proširenja i potrebnih reformi u njihovim je rukama – imaju sve alate“, poručila je zaključno europarlamentarka Glavak. 

 

Izvješće Europske komisije posebno je usmjereno na napredak u provedbi temeljnih reformi, kao i na pružanje jasnih smjernica za predstojeće prioritete u reformama. Sada je na Vijeću da razmotriti preporuke Komisije i donese odluke o sljedećim koracima u procesu proširenja.

 

Pristupanje jest i ostat će proces koji se temelji na zaslugama te u potpunosti ovisi o objektivnom napretku svake zemlje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji