umjereno jak vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
20.5°C
Vrijeme za 26.05.2020.
26.05.2020. Danas
Max. 22°C Min. 16°C
Vrijeme za 27.05.2020.
27.05.2020. Sri
Max. 24°C Min. 14°C
Vrijeme za 28.05.2020.
28.05.2020. Cet
Max. 22°C Min. 16°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,154954
GBP
GBP
8,473162
USD
USD
6,952796
EUR
EUR
7,579243
Otvaraju se granice, ali uz ove posebne uvjete
09.05.2020 | Regija
POSLOVNI I GOSPODARSKI INTERES

Otvaraju se granice, ali uz ove posebne uvjete

Autor: Libero Portal
Foto: MUP
EU je donijela preporuku svim državama članicama u smislu produženja zabrane da se na teritorij EU ne dolazi iz trećih zemalja do 15. lipnja

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je o dvije nove odluke Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu.

 

Jedna odluka koja se danas uvodi je nužna epidemiološka mjera zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na Braču 14 dana.

 

Druga se odnosi na izmjenu odluke o privremenoj zabrani prelaska prekograničnih prijelaza Republike Hrvatske kojom se omogućuje, uz pridržavanje uputa HZJZ-a, kad postoje poslovni razlozi i gospodarski interes, ulazak stranim državljanima. Prelazak preko granice omogućuje se i stranim državljanima koji putuju zbog neodgodivih osobnih razloga.

 

Pojašnjavajući odluku o popuštanju mjera na granicama Božinović je rekao:

 

"EU je donijela preporuku svim državama članicama u smislu produženja zabrane da se na teritorij EU ne dolazi iz trećih zemalja do 15. lipnja. Ova odluka se odnosi na države članice EU. Preporuke HZJZ-a su na tragu da će svaki prelazak, svaka osoba koja iz tih zemalja dolazi, dobiti jasne upute kako se ponašati s obzirom na epidemiju, ali to neće značiti obveznu mjeru samoizolacije jer to onda nije realno, nekoga pustiti na gospodarski sastanak ili turiste sutra i onda ih automatski onemogućiti da napuštaju hotel ili bilo koji drugi smještaj.

 

Ovo je jedna liberalizacija ulaska u Republiku Hrvatsku, ali smatramo da uz suradnju i granične policije i drugih inspekcija s epidemiološkom službom, da ćemo biti u stanju situaciju pratiti, kontrolirati i na vrijeme reagirati.

 

Mogući su posebni bilateralni razgovori s pojedinim državama kad govorimo o turizmu, a osim toga imaju relativno povoljnu epidemiološku situaciju pa nam to olakšava dogovore.

 

Što se tiče hrvatskih državljana koji imaju prebivalište u Hrvatskoj ili drugoj zemlji, oni će iz poslovnih ili nužnih razloga osobne prirode moći ući u Republiku Hrvatsku i pridržavati se preporuka koje će dobiti u pismenoj formi. Službe će voditi računa o tome da se ponašaju sukladno uputama."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji