umjereno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
12.5°C
Vrijeme za 21.01.2021.
21.01.2021. Danas
Max. 11°C Min. 10°C
Vrijeme za 22.01.2021.
22.01.2021. Pet
Max. 13°C Min. 11°C
Vrijeme za 23.01.2021.
23.01.2021. Sub
Max. 13°C Min. 11°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,014803
GBP
GBP
8,548969
USD
USD
6,238017
EUR
EUR
7,559853
Zapeli na granici: Carina zabranila ulaz humanitarcima iz Ljubuškog, stigao odgovor
03.01.2021 | Regija
'TRAŽE RAČUNE ZA ROBU'

Zapeli na granici: Carina zabranila ulaz humanitarcima iz Ljubuškog, stigao odgovor

Autor: Libero Portal
Foto: LTV
Prijatelji iz Ljubuškog krenuli su prema Petrinji kako bi pomogli obiteljima koje su ostale bez svojih domova u razornom potresu, no hrvatski carinici nisu ih pustili da prijeđu granicu

Petorica prijatelja iz Ljubuškog u Bosni i Hercegovini uputila su se u Baniju kako bi prevezli humanitarnu pomoć za pogođene u razornom potresu zbog kojega su mnogi ostali bez svojih domova, piše Večernji.

 

No, na carini su ih zaustavili i ne puštaju ih da uđu u Hrvatsku. Osim humanitarne pomoći prevoze i kamp kućicu koju su planirali dati jednoj obitelji koja je ostala bez kuće.

 

U kombiju su pak prevozili vodu, deke, jastuke, hranu...

 

Granicu su pokušali prijeći tri puta na tri različita granična prijelaza, a zadnje su zapeli u Donjim Vinjanima kraj Imotskog. Noćas su čekali do pola 4, no u Hrvatsku nisu uspjeli ući pa su se vratili u Grude.

 

– Pokušali smo tri puta, na svim granicama. Nije do policije, problem je u carini. Carina nam ne dozvoljava unijeti tu robu bez računa, treba se cariniti ta roba, u kombiju je samo voda, deke, nekoliko vreća krumpira, najlona... Nema tu vrijednosti svega 300 eura. Na zadnjem prijelazu nisu nam imali što reći. Rekao sam imam hrvatsku osobnu i pitao ih jesam li ja državljanin RH, a oni su mi  rekli nisam. Pitao sam ih zbog čega pa su mi rekli zato što nemam prebivalište u Hrvatskoj. Rekao sam im kad dođe vrijeme glasanja onda jesam, ništa mi na to nije odgovorio – prepričao je muškarac iz Ljubuškog koji je samo u Hrvatsku htio doći kako bi pomogao obiteljima čije su kuće stradale u potresu.

 

Pojasnio je kako su mu na carini rekli da državljani Hrvatske mogu unijeti robu u vrijednosti 300 eura, no njima ipak nisu dopustili iako su četvorica imala hrvatske osobne iskaznice.  

 

– Kamp kućica pogotovo ne može, nikako ne može zato što nju isto treba cariniti, stranih je papira. Maloprije su čovjeka zbog komada pršuta vratili nazad. Mi smo se vratili u Grude i sad ne znamo što ćemo – priča i ističe kako ih je policija bez problema pustila da prijeđu granicu.

 

Više pročitajte OVDJE.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji