umjereno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
31.9°C
Vrijeme za 05.07.2020.
05.07.2020. Danas
Max. 28°C Min. 24°C
Vrijeme za 06.07.2020.
06.07.2020. Pon
Max. 28°C Min. 25°C
Vrijeme za 07.07.2020.
07.07.2020. Uto
Max. 30°C Min. 22°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,113450
GBP
GBP
8,383428
USD
USD
6,732124
EUR
EUR
7,560175
Hrvatski klimatolog: Razmislite dvaput ako kupujete kuće prvi red do mora
17.11.2019 | Regija
UPOZORAVA

Hrvatski klimatolog: Razmislite dvaput ako kupujete kuće prvi red do mora

Autor: Libero Portal
Foto: JVP Mljet
Očekuje se podizanje za oko 30 do 60 centimetara morske razine, a možda i više

Hrvatska se još oporavlja od obilne kiše, orkanskog juga i podivljala mora koje se podignulo na rekordne razine.

 

Venecija je potopljena. Dizanje razine mora uništilo je domove, trgovine, ali i povijesne znamenitosti. Podivljalo more nosilo je sve pred sobom, a turisti i građani probijali su se kroz vodu višu od jednog metra. 

 

Što se zapravo događa i trebamo li strahovati od još većih poplava na obali za RTL je komentirao vodeći hrvatski stručnjak za tsunamije, klimatolog i oceanograf dr. sc. Mirko Orlić.

 

Klimatske promjene

 

"Ja bih rekao da to jesu posljedice klimatskih promjena kad je riječ o poplavama zbog podizanja razine mora. Imate dva procesa: jedno je da se srednja razina mora podiže, a to znamo da je povezano s klimatskim promjenama. Drugo je da su sve one meteorološke prilike koje dovode do poplava, a to znači nizak tlak, jak južni vjetar, također povezani s klimatskim promjenama. S godinama će se oni mijenjati, bit će češći, intenzivniji i dugotrajniji", kazao je klimatolog i oceanograf Mirko Orlić.

 

Kazao je kako ne misli da su posljedice klimatskih promjena uranile te da se ljudima možda čini daleko nešto što će se dogoditi 2050. i 2100. godine. 

 

"Ne bih rekao da su uranile, samo se javlja povremeno ono što će se kasnije javljati češće. Znači, i dalje se prognoze rade do 2050., najviše do 2100. pa to možda ljude uljuljka i čini im se da je daleko te da ne treba ništa raditi pa je ovo možda nekakav podsjetnik što se može dogoditi", kazao je Orlić. 

 

 

More će se podignuti i do jednog metra

 

Projekcije za razinu mora u budućnosti i u svijetu i u Hrvatskoj su slične. Očekuje se podizanje za oko 30 do 60 centimetara morske razine, a možda i više. 

 

"Projekcije se rade za različite scenarije, npr. jako smanjujete emisiju stakleničkih plinova, a onda se do kraja stoljeća očekuje, globalno gledajući, 30 do 60 centimetara podizanja razine mora. Ako se ništa ne poduzme, može biti i više od metar. U Hrvatskoj je vrlo slično kao i u svijetu. Imali smo od 60-ih i 90-ih godina dosta stabilan vodostaj, otada imamo porast vodostaja od 10 centimetara, a to je puno", objasnio je Orlić. 

 

Razmislite dvaput ako u Hrvatskoj želite kupiti kuću do mora

 

Složio se i kako bi građani trebali dvaput razmisliti ako namjeravaju kupovati nekretninu koja je prvi red do mora.

 

"Svakako bi trebali razmisliti. I Šibensko-kninska županija je počela raditi obalne planove u kojima označava gdje je rizično, a gdje manje rizično kupiti nekretninu", rekao je Orlić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji