pretežno oblačno, jak vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
14.9°C
Vrijeme za 26.02.2020.
26.02.2020. Danas
Max. 14°C Min. 13°C
Vrijeme za 27.02.2020.
27.02.2020. Cet
Max. 10°C Min. 6°C
Vrijeme za 28.02.2020.
28.02.2020. Pet
Max. 11°C Min. 2°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
+0.24%
CHF
CHF
7,028589
+0.54%
GBP
GBP
8,924137
0.00%
USD
USD
6,878782
+0.20%
EUR
EUR
7,455224
Vlada RH želi euro: Najavljen i novi porez za jednu vrstu pića
23.01.2020 | Vijesti
BANKOVNA UNIJA

Vlada RH želi euro: Najavljen i novi porez za jednu vrstu pića

Autor: Libero Portal
Foto: Vlada.hr
Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedloge izmjena i dopuna zakona o Hrvatskoj narodnoj banci i o kreditnim institucijama koji su važni za ulazak u bankovnu uniju.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić na sjednici Vlade podsjetio je da je tim pismima priložen i Akcijski plan s reformskim mjerama koje je potrebno provesti do svibnja ove godine, kada se očekuje i donošenje odluke Europske središnje banke (ECB) o ulasku u bankovnu uniju, to jest o uspostavi bliske suradnje s Hrvatskom narodnom bankom (HNB), piše Poslovni dnevnik.

 


Marić je izvijestio da je ECB započeo sveobuhvatnu procjenu zasad pet hrvatskih banaka te se očekuje da će na temelju konačnih rezultata i procjene donijeti odluku o uspostavi bliske suradnje.

 


Osim omogućavanja uspostave bliske suradnje ECB-a i HNB-a, cilj dopuna i izmjena Zakona o HNB-u je i ulazak u jedinstveni sanacijski mehanizam, kao i dodatno usklađivanje odredbi koje stupaju na snagu danom uvođenja eura kao službene novčane jedinice u Hrvatskoj.

 


Predviđa se tako da će HNB primjenjivati smjernicu ECB-a zbog koje se mijenjaju odredbe koje se odnose opće pričuve i izračun dobiti (gubitka), kao i na potrebu uvođenja kategorija revalorizacijskih računa i rezervacija za rizike Mijenja se i raspored dobiti i pokrivanja gubitka, odnosno dobit HNB-a se raspoređuje u omjeru 20 posto u opće pričuve središnje banke a 80 posto u korist državnog proračuna.

 


Vlada će do 1. travnja donijeti uredbu kojom će utvrditi način izračuna i visine sastavnica za izračun posebnog poreza na bezalkoholna pića i to prema volumenu i sadržaju.

 


Predviđeno je to prijedlogom izmjena Zakona o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića, koji je Vlada u četvrtak uputila u hitnu saborsku proceduru.Naime, početkom ove godine stupile su na snagu izmjene tog zakona, kojim je, kako je rekao ministar financija Zdravko Marić, moderniziran sustav oporezivanja bezalkoholnih pića.

 


Tim je zakonskim izmjenama dotadašnji linearni sustav posebnog poreza koji je bio utemeljen isključivo na količini, zamijenjen sustavom utemeljenom prema volumenu i prema sadržaju šećera te sadržaju kofeina, metilksantina i taurina, pojasnio je Marić.
Prema novom suvremenom sustavu, kako je rekao Marić, na bezalkoholna pića s manjim sadržajem šećera plaćat će se manje, a s većim sadržajem šećera više posebnog poreza.

 

Više pročitajte OVDJE.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji