Lakić Butiganu: Oblatili ste me u novinama, žao mi je što vas nisam tužio!
pretežno vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
22.9°C
Vrijeme za 20.05.2024.
20.05.2024. Danas
Max. 23°C Min. 22°C
Vrijeme za 21.05.2024.
21.05.2024. Uto
Max. 24°C Min. 20°C
Vrijeme za 22.05.2024.
22.05.2024. Sri
Max. 22°C Min. 19°C
CHF
CHF
0,985500
GBP
GBP
0,856850
USD
USD
1,084400
 Lakić Butiganu: Oblatili ste me u novinama, žao mi je što vas nisam tužio!
09.11.2018 | Vijesti
BURNA RASPRAVA NA TRIBINI O CIJEPLJENJU

Lakić Butiganu: Oblatili ste me u novinama, žao mi je što vas nisam tužio!

Autor: Dajana Brzica
Foto: Željko Tutnjević / Libero portal
Znanstvena tribina "Istina o cijepljenju" pretvorila se u burnu raspravu između liječnika i publike

Znanstvena tribina naziva "Istina o cijepljenju" održana je sinoć na Sveučilištu u Dubrovniku. Nakon izlaganja sudionika tribine, doktora epidemiologa Bernarda Kaića, Mata Lakića, infektologinje Ljiljane Betice Radić te pedijatrice Marije Radonić, uslijedila su pitanja građana i burna rasprava koja se u jednom trenutku otela kontroli. 

"Cijepite svoju djecu, ako se dogodi da neko dijete u vrtiću umre, nemojte mi reći - nisam vas upozorio", kategoričan je bio u svom izlaganju dr. Mato Lakić, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo, što je potaknulo lavinu komentara i dobacivanja iz publike koju su činili uglavnom dubrovački roditelji.

"Ako cjepivo ne uzrokuje autizam, nego loša hrana i mobiteli kako ste nam prezentirali, kako komentirate pravomoćnu presudu talijanskog suda u korist oštećenika, roditelja djeteta koje je nakon cjepiva razvilo autizam?", bilo je pitanje namijenjeno dr. Bernardu Kaiću.

"Nisam rekao da autizam uzrokuju mobiteli ili hrana nego sam usporedio korelaciju, a presuda jednog suda ne može biti dokaz u medicini i na tome se ne temelji medicina", odgovorio je dr. Kaić.

"Što mogu učiniti roditelji čije je dijete dobilo neku nuspojavu cijepljenja ili je oštećeno na bilo koji drugi način, tko će snositi odgovornost?", moglo se čuti iz publike.

"Tužiti državu", odgovorio je dr. Kaić i dodao kako bi bilo lakše da imamo jedan odštetni fond za takve slučajeve te naveo kako u Europi postoji 13 takvih fondova no kako opet oštećenici nisu zadovoljni rezultatima jer se opet nuspojave moraju dokazati kao uzročno posljedična veza pa takvi procesi dugo traju.

"Zašto ste necijepljenoj djeci zabranili vrtić, a niste recimo školu?", moglo se čuti iz publike.

"Procijepljenost u vrtićima je bila niska, a u školama puno bolja. Baš zbog toga nije došlo do epidemije u vrtićima jer da je samo jedno dijete bilo zaraženo, nastala bi katastrofa", odgovorio je dr. Lakić, a dr. Kaić se nadovezao riječima kako je "ponosan što su u Dubrovniku protuepidemijskim mjerama uspjeli zaustaviti širenje ospica". 

Iz publike se javila Helena Begenišić, majka troje djece od kojih čak dvoje ima autizam, s tim da je kod jednog utvrđen i ADHD. Kazala je da treće dijete koje je zdravo i koje danas ima 7 godina ne misli cijepiti.

"Radili smo genetska istraživanja koja su potvrdila da ne postoji genetska podloga za razvoj autizma. Nisam se dovoljno informirala prije cijepljena i zbog toga ću žaliti cijeli život", rekla je i nastavila kako povijest cijepljenja koju je iznijela dr. Radonić nije točan.  

"Niste spomenuli da Edward Jenner nije bio liječnik, već seoski apotekar, kojemu se ideja o cijepljenu svidjela, pa je eksperimentirao. U to vrijeme su krave obolijevale od bolesti sličnoj velikim boginjama, što se prenosilo s kravljeg vimena na žene koje su ih muzle. Bolest nije imala jednake posljedice. Uzeo je dječaka kojemu je na posjekotinu stavio kravlji gnoj, pričekao tjedan dana, zatim je uzeo gnoj od osobe zaražene velikim boginjama na dječakovu posjekotinu i ponovno pričekao tjedan dana. Djetetu se nije razvila bolest pa se smatralo da je dijete razvilo imunitet. Proglasili su ga junakom i dobio je novac za razvoj cjepiva. Nije bilo istraživanja. Nakon par godina znanost je došla do zaključka da bolest kojom su krave bile zaražene nisu imale boginje već sifilis. Nakon što se krenulo s obveznim cijepljenjem procijepljenost je iznosila 99.99%, i dogodila se epidemija u kojoj je umrlo 45 tisuća ljudi. Nakon toga je narod prosvjedovao, ukinuto je obvezno cijepljenje, procijepljenost je pala na 5 posto i epidemije su nestale. Ubrzo su saznali da boginje dolaze od stjenica i kad se krenulo s higijenom, epidemija nije bilo", osvrnula se ova majka. 

Pitala je zašto se u Hrvatskoj 2017. koristilo cjepivo Refotrix koje nije imalo odobrenje Halmeda i Europske komisije. 

Dr. Kaić je u svom odgovoru kazao da se velike boginje ne prenose stjenicama već kapljičnim putem s čovjeka na čovjeka te da krave ne mogu oboljeti od sifilisa.

U svom odgovoru je kazao kako je serija koja je uvezena u Hrvatsku imala odobrenje od nacionalnog regulatornog tijela zemlje proizvođača, tj. Belgije te da je Halmed prihvatio njihovo odobrenje uz uvid u sve dokumente tog cjepiva, a da ono ne mora biti odobreno od europske agencije za lijekove da bi se uvezlo u Hrvatsku. Nadalje, da postoji mogućnost da Halmed napravi vlastite analize ili da prizna odobrenja drugih nacionalnih regulatornih tijela te da to jako dobro zna gospođa koja je pokrenula priču o Refotrixu, ona isto kao i ja ima svu potrebu dokumentaciju.

Dodao je kako mu je žao što joj djeca imaju autizam no opet tvrdi kako to nije uzrokovalo cijepljenje. 

Nadovezao se dr. Mato Lakić koji je kazao kako znanstvenici žele postati zvijezde i da su se svi trudili nešto dokazati, ali poveznice jednostavno nema. Spomenuo je liječnike Doll i Hill koji su postali zvijezde nakon što su dokazali kako pušenje uzrokuje rak. 

Građane je zanimalo i može li cjepivo biti okidač za razvoj autizma te zašto je u nekim zemljama postoji obveza cijepljena, a u nekima ne.

Dr. Kaić je odgovorio da nije dokazano da cjepivo može biti okidač za autizam, a da zakonodavci u svakoj zemlji odlučuju hoće li cjepivo biti obavezno ili ne. Na to je dr. Betica Radić kazala da u zemljama koje nemaju obavezu cijepljena, imaju veću procijepljenost što ukazuje na manjak povjerenje u institucije u Hrvatskoj.

Dr. Marija Radonić je kazala da je u proteklih nekoliko godina imala par slučajeva u kojima su roditelji prije samog poroda donijeli potvrdu ovjerenu kod javnog bilježnika u kojoj je stalo da ne žele da se na djetetu provode ikakvi postupci osim ako nije životno ugroženo, što uključuje i cijepljenje.

U tim slučajevima moramo zvati drugog liječnika pa porazgovara s njima, pa epidemiologa, ako se ne uspiju razumjeti ni tada, epidemiolog može pozvati sanitarnu inspekciju, koja ima može naplatiti do dvije tisuće kuna kazne, a ima im pravo osporiti roditeljsku skrb. Svi se strašno zalažemo i gradimo povjerenje, a i onda nam se dogodi nepovjerenje na samom porodu - kazala je.

"Ako roditelji po zakonu ne smiju dozvoliti cijepljenje bez obavljenih imunoloških pretraga i informiranom pristanka, kako se to baš ne provodi. Isto tako zanima me zašto se ispituje osjetljivost na komponentne cjepiva", pitala je jedna sugrađanka. 

Dr. Kaić je odgovorio da je provođenje ispitivanja na osjetljivost na komponentne cjepiva kontraindikacija na samo cijepljenje te da ako nema opravdane sumnje nema potrebe zatim, kao i da nigdje na svijetu ne vrše takva ispitivanja, nego se to provjerava na temelju obiteljske anamneze.

"Neki roditelji putem odvjetnika inzistiraju da se takvo testiranje provode. Pisao samo HZZO-o koji plaća te testove, a odgovorili su mi da je to nedopustivo i da takve testove neće plaćati. Zato molim vas, nemojte vršiti pritisak na pedijatre, oni ne smiju odrediti takva testiranja! A ni ne postoji mogućnost testiranja na sve moguće komponentne cjepiva", kazao je.

Na daljnje pitanje građana postoji li u Hrvatskoj sustav kontrole prijave nuspojava te tko je nadležan za tu kontrolu, dr. Kaić nije znao odgovoriti.  

Na samom kraju javne rasprave zaiskrilo je između Mata Lakića i odvjetnika Darka Butigana i oca dvoje djece koji se u posljednje vrijeme ozbiljno uhvatio u koštac s navedenom problematikom.

"Mi smo danas ovdje u neravnopravnom položaju. Vi nama dijelite lekcije, a mi slušamo. Talijanski sud je jasno rekao, da je cjepivo vrlo vjerojatno odgovorno za autizam, to je potvrdio i europski sud. Što se tiče obveznog cijepljena, mislim da sam o tome sve jasno rekao u medijima prije tri mjeseca, još me nitko nije tužio, pa da možda to netko od vas prijavi, pa da mi vidimo je li to obvezno ili nije. Gospodine Lakić, molim vas, objasnite mi: od 16 slučajeva imamo jednog koji je donio ospice iz Albanije i mi ga pošli tražiti sutra dan, u pekari u kojoj radi, poslodavac, kaže da je febrilan i da je otišao u Njemačku. Dr. Markunović se na Facebook – u naslikava s djetetom od godinu ipo dana, a ko fol ima ospice. I imamo tamo neke zdravstvene djelatnike koji su kao nagradu dobili neke slobodne dane, pa je to kao ispala epidemija. Mi smo te scenarije sve gledali. To je bilo u Americi. Sad govorite da u Srbiji ima 5 ipo tisuća oboljelih. U Njemačkoj je zabilježeno 317 oboljelih i jedna je osoba umrla. Što se tiče procijepljenosti, gospođa je rekla da Europa ima visoku procijepljenost, od 700 tisuća djece koje se u Njemačkoj rodi nagodinu, 280 tisuća neće ni da čuju za cijepljenje. Gdje su te epidemije o kojima vi govorite? A ovdje kod nas umiru na tisuće, pa ovi Srbi su rekli da su Hrvati pobili milijun Srba u Jasenovcu, hoćemo li i to vjerovati!?

Dr. Lakić je na ovo pitanje, blago rečeno - poludio. 

"Vi ste mene blatili po novinama i spominjali moju djecu! Lagali ste o meni i mojoj djeci! Nisam vas tužio i sad mi je žao. Niste sa mnom nikad razgovarali, mogli ste doći do mene, rekao sam da ću svakog primiti. Niste nikad došli, a olajavali ste me u novinama, lagali, izmišljali. To je sramotno! Sram vas bilo, što uvlačite moju djecu u tu priču. Sad mi je žao što vas nisam prijavio!" kazao je vidno uzrujani dr. Lakić.

Dr. Betica Radić je za kraju rekla da je gospodin koji je unio ospice bio na njenom odjelu, u vrijeme kad ih je mogao prenijeti drugome, te da su na tribini prisutne i tri sestre s odjela koje to mogu potvrditi.

"Svi mi imamo isti cilj, a to je zdravo dijete", zaključila je Betica Radić i tom izjavom rasprava je zaključena. Izvor: .

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji