potpuno oblačno, vjetrovito
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
13.5°C
Vrijeme za 04.12.2020.
04.12.2020. Danas
Max. 13°C Min. 12°C
Vrijeme za 05.12.2020.
05.12.2020. Sub
Max. 15°C Min. 11°C
Vrijeme za 06.12.2020.
06.12.2020. Ned
Max. 18°C Min. 11°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,971681
GBP
GBP
8,357831
USD
USD
6,228702
EUR
EUR
7,545450
Bekić: Trećina testiranih je zaražena, virus se proširio
28.10.2020 | Vijesti
COVID-19

Bekić: Trećina testiranih je zaražena, virus se proširio

Autor: Libero Portal
Foto: LTV
Komentirao je i kako problemi s veledrogerijama traju desetljećima

RTL-u Danas gostovao je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik i član Stožera dubrovačko-neretvanske županije MarioBekić.

 

Trećina testiranih pozitivna

 

''To su podaci u posljednja 24 sata. Jučer smo i testirali najviše do sad, 230 osoba. Od toga je 70 bilo pozitivno, u odnosu na prošli tjedan kada je taj broj testiranja iznosio oko 150 - 160, ali smo imali negdje 10 do 15 posto. Ovo je već jedna trećina ukupnog broja testiranih, što pokazuje da se virus prilično proširio kroz populaciju. To je rezultirao i većim brojem klinički pozitivnih pacijenata, a i laboratorijski pozitivnih testova'', pojasnio je Bekić.

 

'U ovom trenutku imamo u Općoj bolnici Dubrovnik imamo 22 hospitalizirana pacijenta, od toga su tri u jedinici intenzivnog liječenja, ali nisu intubirani'', dodaje ravnatelj bolnice.

 

Ravnatelj pojašnjava kako je u Dubrovniku već bila mobilizacija, kada su povučeni iz sustava specijalizanti koji su bili na edukaciju u Zagrebu, Splitu i Rijeci. Trenutno su organizirali sustav bez uvjeta mobilizacije.

 

''Pretpostavljam da je ministar mislio na cjelokupnu organizaciju i mobilizaciju zdravstvenog sustava'', rekao je Bekić.

 

Kaže kako u OB Dubrovnik još ima prostora za mobilizaciju.

 

''Imamo primarnu zdravstvenu zaštitu, kao i neke privatne ustanove. One su se djelom organizirale i u prošlom valu na proljeće'', izjavio je Bekić.

 

Tako napominje kako postoji i određeni broj umirovljenika koji je povučen iz mirovine ili nisu opće otišli u mirovinu.

 

Rezerve do idućeg mjeseca

 

Ravnatelj pojašnjava da potpuna mobilizacija znači da se može rasporediti ovisno o želji sustava. Po procjeni da nedostaje zdravstvenih liječnika, da je sustav ugrožen za pružanje zdravstvene zaštite, tamo se može odrediti. Svi imaju slične ugovore o radu, tako da postoji mogućnost da se bilo kod razmjesti, ovisi o kvalifikacijama, za određeno radno mjesto koje ne mora biti vezano uz specijalnost.

 

Ravnatelj je opisao i svoje iskustvo po pitanju veledrogerija.

 

''Još uvijek smo na rezervama. Još uvijek se snalazimo na različite načine. Pacijenti to još uvijek ne osjećaju. Zaista vjerujem da će veledrogerije popustiti. Situacija je takva kakva je. COVID se neočekivano pojavio. Problemi s veledrogerijama traju desetljećima, nisu se stvorili 2019. ili 2020. godine'', kazao je Bekić.

 

Tvrdi kako će rezerve njegove bolnice izdržati do početka idućeg mjeseca, no kako će sve ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

 

''Jasno da su najugroženiji onkološki i kronični pacijenti. To su i najskuplji lijekovi'', izjavio je Bekić.

 

Bekić je progovorio i drugim kapacitetima za smještaj pacijenata koji su u ovom trenutku popunjeni oko 50 posto. Na proljeće je studentski dom bio je sekundarni objekt koji je informatički bio povezan s OB Dubrovnik, dok u ovom trenutku na raspolaganju imaju jedan veći ugostiteljski objekt iz lanca jednog od hotela.

 

''Pregledan je prostor, zadovoljava sve uvjete. Uskoro ćemo ga pripremiti, ali još ne razmišljamo o otvaranju. No spremni smo'', rekao je Bekić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji